marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    PNRR: 100 de milioane de euro au fost aprobați pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi Arad!

    de Special Arad | 26 ianuarie 2023, 10:47 PM | Administraţie | Topic special

    8

    Municipiului Arad i-a fost aprobată finanțarea de peste 100 de milioane de euro  pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi. Obiectivul de investiție se va finanța din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență– Componenta 6 Energie.

    În ultimii ani, Municipiul Arad a derulat o serie de investiții în reabilitarea rețelelor de transport și distribuție și a punctelor termice. Odată cu proiectul „Sursă de producere energie termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență” se intră într-o nouă etapă de modernizare a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Arad, în care se urmărește creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și creșterea calității serviciului public de alimentare cu energie termică la tarife competitive.

    Noua sursă va include o instalație de cogenerare de înaltă eficiență formată dintr-un număr de trei motoare termice pe gaz natural și o stație electrică de transformare. Configurația tehnică a instalației de cogenerare de înaltă eficiență asigură producția de apă fierbinte pentru termoficare centralizată și energie electrică pentru vânzare.

    Perioada de implementare a proiectului este de 3 ani.

    Prin realizarea acestei investiții, Municipiul Arad contribuie la eforturile României de a realiza tranziția la o economie „verde”, prin  utilizarea unei energii cât mai curate, cu emisii reduse de dioxid de carbon.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Nu știu dacă putem spune că se va consuma „mai mult” gaz, pe considerentul că retehnologizarea de la CET Hidrocarburi se face pentru că Primăria vrea să nu mai fie nevoită să apeleze la serviciile de la CET Arad SA (cel mare), de unde se cumpără acum gaz, dar un gaz la un preț mai mic față de cel solicitat de alți furnizori. Deci teoretic cantitatea de gaz e aceeași, se schimbă sursa. Însă rămâne de văzut cât va fi factura de gaz în sine, aici putem într-adevăr să avem surprize pe viitor.

        +1 voturi
        +1
        -1
    1. Sunt multe semne de întrebare pt că:
      În prezent nu este în cogenerare după investiție va fi asa, înseamnă că se va produce energie electrică 12 luni pe an fiindcă având un contract cu distribuitorul de energie electrică ești obligat să livrezi cantitatea stipulata în contract deci se va arde mai mult gaz ca în prezent.
      Tot în prezent toată rețeaua de distribuție e supradimensionata raportată la numărul beneficiarilor existenți.
      CET-ul mare este deja în cogenerare a beneficiat de-a lungul anilor de investiții de 20 milioane de euro având același administrator primăria ce va face sa credeți ca nu va fi același deznodământ?
      O investiție inutila câtă vreme va fi o companie subordonată politic.
      În continuare prețul pe metrul cub al apei calde menajere va fi cel mai scump din țară?
      Mai este fiabil acest sistem centralizat? în condițiile scăderii numărului clienților la 34% din locuitori în prezent; Până la finalizarea investiției putând scădea chiar la 25%.
      Are la bază aceasta investiție studii de oportunitate sau de impact?
      Se poate încadra primăria în termenul 2026? cu terminarea investiției întrucât nici licitația nu a fost demarată până acum.
      Altfel trebuie dați banii înapoi.

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. Oradea a făcut pași importanti spre a construi un parc fotovoltaic de 80 MV pe fostul depozit de zgură, care să alimenteze producția de hidrogen și stocarea acestuia pt a fi injectat în gazul folosit la funcționarea centralei astfel se reduce consumul de gaz cu 15%.
      Oradea încă investește pt eficientizare având 75% din locuitori racordați iar Aradul e într-o stare incipientă a unei primei etape de investiții având 34% clienți racordați pare ca Aradul a pierdut trenul modernizării.
      Posibilitatea atragerii înapoi în sistem a debransatilor ( fiind și destule apartamente nelocuite) pare utopica dacă luam în considerare investiția fiecăruia făcută în sistemul individual și confortul celor care s-au obișnuit ca apa caldă să curgă în câteva secunde ori căldură să fie setată în funcție de necesități.

      0 voturi
      +1
      -1
    3. Sincer, această investiție o consider un nou „valon de săpun”:
      1. – poziționare ACTUALĂ a acestui CET este total nepotrivită în raport cu PREZENTA dezvoltare a Aradului:
      – noxele produse prin arderea gazului se vor disipa peste întreg municipiul, iar ORICE NECESITATE DE DEZVOLTARE TEHNICĂ a acestui CET va fi „gâtuită” de LIPSA SPATIULUI DISPONIBIL, din jurul acestuia! 🤔
      .
      2. – cine va plăti și executa o SUPLIMENTARE A CAPACITĂȚII DE TRANSPORT ELECTRICITATE în Rețeaua Națională (pt că aici nu vorbim de energia electrică produsă de 10 panouri fotovoltaice puse pe casă)? Pt că celălalt CET ARE gata făcută această capacitate de transport electricitate …
      .
      3. – în țarile cu vechi tradiții în producția de electricitate și căldură, CETurile sunt POLIVALENTE: pot funcționa și cu gaz, cu cărbune, cu deșeuri lemnoase și MAI ALES, CU DESEURI MENAJERE (bineînteles, în prealabil sortate si macerate) !!!
      Pt că ăsta e viitorul: SĂ PRODUCI ENERGIE DIN „MUNTELE” DE GUNOAIE pe care-l producem noi, oamenii! 😉
      Ori, acest CET NICIODATĂ nu va putea fi convertit pe arderea gunoiului, în timp ce CET-ul pe lignit, DA ! (credeți că „de proști” au pus Groapa de Gunoi ecologică LÂNGĂ EL??? Oamenii din vremea aia AU GÂNDIT LUCRURILE în perspectivă, nu ca „ciumpalacii” de acum..!).
      .
      Deci, după mine, și acest Proiect e „născut gata mort” (sau, cel puțin, handicapat…), ca majoritatea proiectelor marca „Falcă&Co.”. 😠

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.