Amenzi repetate pentru proprietarul de la Tricoul Roșu, un teren lăsat de izbeliște în inima orașului

  de Raluca Medeleanu | 29 March 2023, 2:16 PM | Administraţie

  0

  Deși proprietarul terenului fostei fabrici Tricoul Roșu nu a dorit să scadă din preț pentru a vinde Primăriei Arad terenul, în vederea amenajării unui parc, nu a mai făcut între timp nicio investiție acolo și a lăsat zona de izbeliște: avem astfel o mică „junglă” în inima orașului. Pentru acest lucru, aflăm că proprietarul a primit mai multe amenzi în decursul anului trecut, suma totală ajungând la 50.000 lei.

  Fosta Fabrică „Tricoul Roșu”, devenită ulterior „Sabina&Co”, a ajuns falimentară în 2005 din cauza marilor datorii pe care le acumulase. În 2007 a fost demolată și ultima clădire de pe terenul de 2,6 hectare, iar în 2008 spațiul a fost cumpărat de Europolis SRL, o firmă din Timișoara, pe suma de 4,5 milioane de euro.

  Primăria Arad a pus ulterior ochii pe teren, intenționând să îl cumpere pentru a face o prelungire a parcului de la Pădurice. Doar că prețul pe care îl cereau proprietarii în 2017 (7 milioane de euro, potrivit surselor Special Arad) era considerat prea mare pentru bugetul local.

  tricoul rosu arad teren parasit

  Între timp, Europolis SRL și-a pus în gând să construiască acolo un complex rezidențial, cu blocuri de 10 etaje, însă Primăria Arad a continuat să insiste că terenul trebuie să intre în posesia municipalității, astfel că s-a ajuns inclusiv în instanță, firma intentând două procese Primăriei Arad / Consiliului Local, în 2020. Europolis a primit câștig de cauză în ambele cazuri.

  Acest lucru nu a oprit Primăria Arad să „viseze cu ochii deschiși” și să mai cheltuie bani publici (aprox. 40.000 lei) pentru a întocmi un Plan Urbanistic Zonal pentru terenul respectiv, prin care își închipuie o zonă de agrement acolo. Mai mult, în 2021, consilierii locali au votat în unanimitate un proiect prin care doreau să înceapă exproprierea terenului – lucru care nu s-a mai întâmplat.

  Terenul a rămas părăsit. Nu s-a mai făcut nicio investiție acolo, iar bălăriile au pus stăpânire pe el.

  Ținând cont că la Arad există o decizie care prevede sancționarea proprietarilor care își lasă terenurile de izbeliște, ne-am adresat Primăriei pentru a afla dacă firma a fost sancționată în vreun fel. Aflăm astfel că proprietarul a primit nu doar una, ci mai multe amenzi:

  „În cursul anului trecut, proprietarul terenului (persoană juridică) pe care s-a aflat fabrica Tricoul Roșu a fost sancționat în repetate rânduri pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului. Valoarea cumulată a sancțiunilor aplicate a fost de 50.000 lei, în plus a fost somat să curețe și să întrețină terenul pe care îl are în proprietate.

  Măsurile sancționatorii la adresa proprietarilor a căror inacțiune facilitează prejudicierea interesului public în registrul ordinii publice, protecției mediului sau siguranței construcțiilor, vor continua până la eliminarea tuturor problemelor semnalate de cetățeni”, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

   

  •  Citește și: Chiar dacă a pierdut două procese, Primăria scoate la înaintare intenția de expropriere pentru obținerea terenului de la Tricoul Roșu • Special Arad · ultimele știri din Arad

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.