vineri, 10 mai, 2024

Special Arad Logo

    „Ambulanța pentru monumente” salvează Castelul de la Bulci

    de Raluca Medeleanu | 17 iunie 2020, 1:35 PM | Administraţie | Cultură | Topic special

    0

    Pentru a readuce un monument istoric la forma sa inițială, mai întâi trebuie să te asiguri că mai ai ce restaura din acel monument. Asta încearcă să facă și Asociația Culturală Vernacular la Castelul Mocsonyi de la Bulci. Astăzi, primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a semnat referatul de aprobare prin care asociația arădeană primește undă verde să pună în siguranță edificiul aflat într-o avansată stare de degradare.

    Complexul Mocsonyi (aflat acum în posesia Primăriei Arad) este înregistrat ca monument de clasa B în Lista Monumentelor, fiind amplasat într-un parc dendrologic din Bulci, județul Arad. Este alcătuit din castelul care a fost reședința înstăritei familii Mocsonyi (1858) și mai multe anexe (garajul de mașini, locuința servitorilor, grajduri și imensa seră).

    Este un loc încărcat de istorie

    Regele Carol al II-lea venea adesea la vânătoare la Castelul de la Bulci, iar Regina Elena și Regele Mihai aveau și ei camerele lor. Odată cu venirea comunismului însă, domeniul a fost naționalizat, a ajuns spital, apoi, după Revoluție retrocedat și de acolo… s-a dus doar în jos. Astăzi, pare mai degrabă un loc bun de filmat filme de groază. Cel mai îngrijorător nu e doar aspectul, ci faptul că monumentul e atât de distrus încât este un real pericol pentru viața celor care se aventurează pe acolo.

    castelul de la bulci

    Citește și „Vino să mă scrii și-apoi am să mor”. Doamna nobilă care și-a dat ultima răsuflare în fața mea

    Prin „Ambulanța pentru Monumente”, proiect gestionat la Arad de către Asociația Vernacular, se intenționează, în primă fază, punerea în siguranță a serei și, pe viitor, a acoperișului castelului, astfel încât să se elimine pericolul iminent. Asociația va aduce voluntarii (muncitori și experți), iar Primăria comunei Bata (de care ține satul Bulci) va pune la dispoziție cazarea și masa pentru cei implicați.

    „Pentru mine e un vis implinit, e un punct de plecare pentru conservarea acestui monument. Eu am asistat neputincios, neavând pârghii pentru a rezolva problema (…) veniturile de la Bata sunt mici”, a spus Ion Micurescu, primarul Batei.

    Primele lucrări de punere în siguranță urmează să se desfășoare între 15-19 iulie

    Reprezentanții Asociației Vernacular au ținut să mulțumească pentru deschiderea autorităților de a le încredința această acțiune. Aceștia au ținut să sublinieze diferența dintre restaurare și punere în siguranță, pentru a nu se produce confuzii. Au afirmat că lucrările sunt foarte ample pentru a aduce în starea propice pentru vizitare și că tocmai de aceea s-au oprit deocamdată doar la seră și, ulterior, pe viitor, acoperișul. Acum, vor elibera sera de copaci, vor asigura protecție împotriva grindinei. Primele lucrări sunt estimate să se desfășoare în perioada 15-19 iulie, iar membrii asociației speră ca pe viitor să reușească să treacă și la următoarea etapă, cea de securizare a acoperișului și apoi la cea de reabilitate, care va necesita însă o strângere considerabilă de fonduri de la sponsori.

    sera castelul bulci

     

    „Sperăm să avem o colaborare de lungă durată, ca să aducem Complexul din Bulci la starea inițială. Am primit susținere din multe părți, mulți oameni s-au atașat de acest loc și această seră. Am primit susținere logistică și de expertiză”, a spus Amalia Ignuța, de la Asociația Vernacular.

    Proiectul „Ambulanța pentru Monumente”, lăudat de Prințul Charles

    „Ambulanța pentru Monumente” este un proiect național și funcționează ca o umbrelă pentru mai multe asociații locale (la Arad, prin Asociația Vernicular), care preiau misiunea promovării și chiar a reabilitării unor obiective de patrimoniu cultural. Proiectul a fost desemnat câștigător la Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra 2020, la categoria Educație, Formare și Conștientizare.

    „Doresc doar să vă spun cât de plin de admiraţie sunt pentru ce aţi făcut în ultimii ani pentru a salva atât de multe dintre monumentele frumoase, dar grav ameninţate din ţara voastră. Este o realizare remarcabilă şi nu e deloc surprinzător să aud că devotamentul vostru a fost recunoscut de ‘Europa Nostra’ şi că aţi câştigat un premiu pentru toată munca voastră plină de inspiraţie pentru alţii. Ca o recunoaştere a acestui fapt, am dorit în mod deosebit să vă transmit cele mai calde felicitări și să vă spun cât de mândru sunt de tot ceea ce faceţi”, le-a transmis prinţul Charles, printr-un video postat pe Youtube.

    La Arad, „Ambulanța de Monumente” a avut ca prim proiect restaurarea bisericii de lemn din Luncșoara. Citește aici interviul realizat de Special Arad cu Amalia Ignuța și Maria Tămășan, despre restaurarea respectivă.

    Asociația Vernacular, prin „Ambulanța pentru monumente” mai are însă și alte proiecte planificate pe viitorul apropiat, dintre care amintim: restaurarea crucii de piatră de la Biserica de la Bulci și punerea în siguranță a Bisericii de lemn din Ionești.

    (Erată. Inițial am anunțat în articol că pe lângă securizarea serei Compexului de la Bulci, voluntarii vor securiza și acoperișul castelului, însă acest lucru se va realiza doar într-o etapă următoare, pe viitor. Ulterior, am corectat informațiile. Ne cerem scuze pentru eroare).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.