luni, 22 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Ambulanța pentru Monumente Arad a salvat cuptorul de topit fier Jumelț

  de Raluca Medeleanu | 2 decembrie 2021, 5:05 PM | Știri Arad | Topic special

  0

  Ambulanța pentru Monumente, filiala Arad, a salvat un important monument Istoric din județul Arad: cuptorul de topot fier Jumelț.

  Cuptorul este situat la 3 km de satul Zimbru, în extravilan, comuna Gurahonț, județul Arad, pe Valea Râului. Aflat lângă cabana forestieră, la locul numit „Jumelț”, chiar la intersecția drumului ce urcă spre rezervația Dosul Laurului, Furnalul de la Zimbru (Arad) a fost construit, după câte se știe, între anii 1844 și 1865, aparținând mai multor proprietari. Din cercetările efectuate până acum, cuptorul face parte din categoria furnalelor cu pilieri, cu un pântec care nu este lărgit la baza vetrei, ca o caracteristică a așa numitelor cuptoare cu creuzet („Tiegelofen”). Furnalul funcționa cu minereu și mangal, alimentarea făcându-se de pe promontoriul unui deal, cu ajutorul unei punți din lemn, procedeu aplicat și la Moneasa, dar și la Vlăhița.

  Istoricul Marki Sandor, în lucrarea sa intitulată „Monografia orașului liber regesc și a comitatului Arad”, vol. II, pag. 862 consemnează: „Contele Welslheim a fost urmat la Zimbru de Bogdanovici Sandor, care a construit un furnal (cuptor) de topit metal, care în urma arderii obținea o producție de 25-30 quintale bare de fier”, câteva păstrate în localitate până astăzi, mulțumită domnului învățător Șandru Alexa, din Zimbru.

  Din data de 29.05.2020, proprietarul Cuptorului de topit fier –Jumelț devine Complexul Muzeal Arad și la scurt timp după această dată au început pregătirile pentru o foarte necesară intervenție pentru salvarea monumentului..

  La momentul începerii intervenției, construcția prezenta degradări constând în fisuri și dislocări de material în zidul din piatră, surparea laturii vestice a cuptorului cu expunerea coșului de chirpici semiars, ceea ce a dus la grava deteriorare a acestuia și prezența vegetației invazive crescute în jurul, la interiorul și la partea superioară a monumentului.

  Pe durata intervenției s-au făcut următoarele:
  – defrișarea și cosirea vegetației în jurul monumentului;
  recuperarea materialelor desprinse din monument din proximitatea și de la baza monumentului;
  – Realizarea unui studiu geotehnic de către s.c. Atelier A s.r.l., sub supravegherea arheologului Victor Sava.
  – Injectarea rosturilor cu mortar pe bază de var, completarea zidăriei din piatră cu material recuperat sau piatră similară. De asemenea, pentru rezidirea canalelor verticale și orizontale ale cuptorului, s-a utilizat cărămidă făcută manual, recuperată cu acordul proprietarului, de la o casă din Dieci. Piatra de tip lespezi, folosită la rezidirea și consolidarea unor segmente ale cuptorului, provine de la o casă dărâmată din Zimbru, de la nr. 67.
  – Refacerea boltei sudice
  – Depozitarea temporară, în siguranță, a materialelor istorice recuperate (lingouri metalice obținute în timpul funcționării cuptorului), pentru a putea fi valorificate ulterior. Complexul Muzeal Arad dorește continuarea intervențiilor asupra monumentului pentru a-l putea introduce în circuitul turistic al zonei în cadrul unui traseu tematic realizat între obiective similare din apropiere.

  „Intervenția a fost posibilă datorită:
  * parteneriatului dintre Asociația Culturală Vernacular și Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Consiliului Județean Arad și al Primăriei Gurahonț.
  * specialiștilor: arh. Vaida Eugen, restauratori Vaida Ștefan și Dobra Ionuț, arheolog Sava Victor, arh. Nagy-Vizitiu Alexandru, ing. geolog Adriana Mechenici, ing. Bogdan Ion Alex, expert tehnic ing. Kalman Cziszter, istoric de artă Burnichioiu Ileana, expert MCC arh. Gheorghiu Teodor Octavian, arh. Tămășan Maria.
  * echipei de coordonare: Vaida Eugen și Tămășan Maria (lideri proiect), Onica Andrei Florin (coordonare șantier), Lucaciu Marcel Sorin (coordonare logistică), Varga Iulia Alexandra și Slaveta Cristina Maria (coordonare voluntari) și Popa Mihaela Livia (coordonare media)
  * voluntarilor Asociației Culturale Vernacular: Albuțiu Iancu Răzvan, Bocănici Ana Nicola, Gnad Andrea, Lucaciu Marcel Sorin, Nijat Dadashzade, Onica Andrei Florin, Spânu-Ferencz Fabian,Varga Iulia Alexandra.
  * ajutorului venit din partea comunității locale: domnul profesor Șandru Alexa care ne-a furnizat date valoroase despre istoria și evoluția cuptorului de topit fier și ne-a ajutat la procurarea și depozitarea materialelor și care ne-a mărturisit că salvarea cuptorului este pentru el un vis împlinit.
  Totodată, mulțumim domnului Sandu și domnului Marin care ne-au ajutat la muncile mai grele”, spun cei de la Ambulanța pentru Monumente.
  Pe parcursul intervenției s-au respectat măsurile anti-Covid în vigoare.
  * * *
  Ambulanța pentru Monumente este un proiect sprijinit de Alteța Sa Regală, Prințul de Wales prin The Prince’s Foundation și inițiat de Asociația Monumentum. Intervenția s-a realizat în cadrul proiectului „Ambulanţa pentru monumente”, proiect inițiat de Asociația Monumentum și susţinut de către Alteţa să Regală, Prinţul de Wales prin The Prince’s Foundation.

  Cei care doresc să se implice pot susține activitatea Ambulanței pentru Monumente Arad și prin donații în contul: Asociația Culturală Vernacular IBAN:
  RO33BTRLRONCRT0515937601, cod Swift: BTRLRO22, Banca Transilvania, Bulevardul Revoluției, NR. 76, Arad.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.