sâmbãtã, 30 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  A fost lansat testul care identifică proteina responsabilă de boala Alzheimer. Se va putea face la domiciliu

  de Special Arad | 31 iulie 2023, 9:39 PM | Internaţional | Sănătate

  0

  Compania farmaceutică americană Quest Diagnostics a lansat luni primul test sangvin care se adresează direct consumatorilor finali pentru a detecta nivelurile anormale de beta-amiloid, o proteină care joacă un rol cheie în declanşarea maladiei Alzheimer, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

  Proteina beta-amiloid, care poate fi detectată de test, apare cu mai mulţi ani înainte de manifestarea primelor simptome de demenţă.

  Testul Alzheimer, denumit AD-DETECT

  Testul, denumit AD-Detect și comercializat la preţul de 399 de dolari, foloseşte aceeaşi tehnologie ca testul sangvin lansat de aceeaşi companie americană la începutul anului 2022 pentru a fi folosit de medici.

  Unul dintre avantajele de a avea un test de depistare a proteinei beta-amiloid este acela că te ajută să afli, potenţial cu mai mulţi ani înainte de a fi simptomatic, dacă prezinţi riscul de a dezvolta Alzheimer„, a declarat Michael Racke, directorul departamentului de dispozitive medicale neurologice din cadrul companiei Quest Diagnostics.

  Progresia maladiei Alzheimer poate fi încetinită

  Anunţul de luni vine la scurt timp după ce Agenţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite au decis la începutul lunii iulie să acorde o autorizaţie deplină medicamentului Leqembi, dezvoltat de Eisai şi partenerul său Biogen, care elimină proteinele beta-amiloid din creier şi care a demonstrat că încetineşte progresia maladiei Alzheimer la pacienţii aflaţi în stadii timpurii ale bolii.

  Un tratament similar dezvoltat de Eli Lilly, denumit Donanemab, este analizat în prezent de experţii de la FDA.

  Până la aceste două medicamente, tratamentele concepute împotriva Alzheimer vizau doar simptomele, nu şi cauza bolii.

  Citește: Grupurile de proteine toxice sunt considerate responsabile pentru evoluția Alzheimer

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.