joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    A fost liderul „Bătrânei Doamne” când o elimina pe Feyenoord, acum suferă de Alzheimer

    de Andrei Fuliaș | 30 noiembrie 2016, 3:32 PM | Recomandările editorilor | Sport

    0

    Născut la Pecica, pe 15 mai 1942, Mircea Petescu a fost una dintre cele mai importante figuri din istoria „Bătrânei Doamne”. Și-a început cariera de fotbalist profesionist în 1959, la UTA, unde a jucat doar un sezon, după care timp de șapte ani a îmbrăcat tricourile celor de la Știința Timișoara, Viitorul București și Steaua București. A revenit la Arad în 1967 unde a mai jucat până în 1973, după care a plecat în Olanda, jucând încă doi ani la FC Dordrecht.

    Cea de-a doua perioadă petrecută de fundașul Mircea Petescu la UTA coincide, totodată, cu cea mai importantă performanță a „Bătrânei Doamne” în cupele europene, acesta fiind liderul din teren și din vestiar al arădenilor când aceștia o eliminau pe Feyenoord din Cupa Campionilor Europeni, echipa olandeză fiind atât deținătoarea Cupei Campionilor, cât și deținătoarea Cupei Intercontinentale, cele mai râvnite trofee la acel moment. În 1973, Petescu și soția sa primesc dreptul de la autoritățile române să părăsească țara pentru o vacanță în Olanda, dar nu s-au mai întors în România, el preferând să rămână să joace încă doi ani la echipa FC Dordrecht, fiind în același timp și antrenor secund al echipei. După episodul petrecut la Dordrecht ca jucător-antrenor secund, Petescu a plecat la NEC Nijmegen, unde inițial a fost antrenor secund, după care a obținut postul de principal al olandezilor. Ulterior acesta a mai antrenat echipele Telstar, Sparta Rotterdam, FC Dordrecht, Go Ahead Eagles, până în 1988 când a decis să devină agent de jucători.

    Ca jucător, Mircea Petescu are în palmares un trofeu de campion european câștigat cu Naționala României U-18 în 1962, o Cupă a României cu Steaua în 1966 și două titluri de campion național cu UTA, în anii 1969 și 1970. Acesta are 22 de meciuri jucate în cupele europene, 5 selecții la Naționala mare și 14 selecții la naționalele de juniori.

    Ca antrenor, de numele lui Mircea Petescu se leagă nume mari ale fotbalului olandez, precum Louis van Gaal, Danny Blind, Adri van Tiggelen sau Pim Verbeel.

    Ca agent, se spune că prin intermediul lui Mircea Petescu s-au rezolvat transferurile lui Gheorghe Hagi la Real Madrid, Gheorghe Popescu la PSV și Tottenham, Dorinel Munteanu la Cercle Brugge, Ioan Ovidiu Sabău la Feyenoord, Bogdan Lobonț la Ajax și a pus umărul și la transferul lui Cristian Chivu la Ajax, antrenorul lăncierilor la acel moment fiind nimeni altul decât Danny Blind, cel pe care Petescu îl antrenase la Sparta Rotterdam.

    După s-a lăsat de impresiariat jucători, Petescu a trecut la meseria de scouter. Acesta a devenit scouterul mai multor echipe mari din Olanda, un fotbal recunoscut pentru modul în care sunt căutați jucătorii, crescuți și promovați, iar apoi vânduți pe la toate marile echipe ale Europei.

    În ultimii ani însă, starea de sănătate a fostului căpitan al „Bătrânei Doamne” s-a înrăutățit simțitor. Apropiații spun că după moartea soției, sănătatea lui Petescu a avut și mai mult de suferit. Acesta locuia în Belgia, în orașul Turnhout, situat în nordul țării, la aproximativ 10 kilometri de granița cu Olanda. Recent, Petescu a fost internat într-un azil din Olanda, țara sa adoptivă, unde este tot timpul sub supraveghere medicală, suferind și de Alzheimer.

    Boala Alzheimer, denumită după psihiatrul german Alois Alzheimer, este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare în general odată cu înaintarea în vârstă. Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă și a devenit tot mai frecventă.

    De-a lungul anilor, mai multe foste glorii ale fotbalului mondial au fost lovite de această afecțiune și vorbim aici despre personalități precum: Martin Peters, Nobby Stiles, Ray Wilson, John Charles, Ferenc Puskas, Gerd Muller, Hilderaldo Luiz Bellini etc.

    0-271324-mircea_petrescu_-1024x768 palmares_4-620x462 uta33 uta-arad-620x445

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.