vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    A vrut să se sinucidă la 28 de ani! A ajuns în moarte cerebrală, iar acum organele sale salvează alte vieți

    de - | 20 ianuarie 2020, 8:25 AM | Regional

    0

    Un tânăr în vârstă de 28 ani din Beiuș, județul Bihor, care şi-a fabricat o armă şi s-a împuşcat în cap, a ajuns în moarte cerebrală la spital, părinţii săi acceptând să-i doneze organele, care au fost prelevate, în premieră, nu la Oradea, ci la Târgu Mureş, unde corpul bihoreanului a fost transportat după o cursă contracronometru, scrie adevarul.ro.

    Tânărul bihorean care suferea de depresie, şi-a fabricat un dispozitiv exploziv format din scripeţi şi un tub metalic în care a introdus un cartuş şi s-a împuşcat  în noaptea de 12 spre 13 ianuarie. A fost găsit de părinţi care au sunat imediat la 112, cerând ajutor, şi transportat la Spitalul clinic judeţean din Oradea cu traumatism cranio-cerebral. Deşi operat imediat, tânărul a intrat în moarte cerebrală iar medicii nu au mai reuşit să-l readucă la viaţă

    „Un gest de omenie care a depăşit durerea sfâşietoare a familiei unui tânăr de 28 de ani, alături de nişte echipe medicale implicate şi conectate la medicina modernă, au redat bucuria de a trăi altor 4 semeni pentru care tansplantul de cord, ficat şi rinichi reprezintă ultima şansă! Transplantul înseamnă VIAȚĂ!

    Pentru un tânăr pacient, internat din noaptea de 12 ianuarie cu un traumatism craniocerebral la

    Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, în ciuda eforturilor medicilor, nu s-a mai putut face nimic. A fost declarat în moarte cerebrală miercuri seară.

    Familia tânărului a găsit puterea de a transforma propria dramă în speranţă pentru alţi oameni necunoscuţi şi a fost de acord cu prelevarea organelor. Imediat a început mobilizarea echipelor medicale în cursa contracronometru pentru salvarea de vieţi şi pentru ca gestul familei să nu fi fost în zadar.

    „Niciodată în România nu a fost transportat în alt centru un donator declarat în moarte cerebrală. De altfel, transportul unui donor se face foarte rar în întreaga lume, numai în condiţii de forţă majoră. A fost un efort foarte mare să ajungă în timp la SCJU Tg. Mureş, pentru că timpul de ischemie (întrerupere a circulaţiei sanguine – n.r.) la cord este de 4 ore. Dacă ar fi fost prelevat în Oradea, cordul prelevat ar fi ajuns mult prea târziu transportat cu Ambulanta la Tg Mureş”, a explicat, pentru ebihoreanul.ro dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor.

    Organele au ajuns la timp, iar 4 oameni vor primi acum o nouă şansă: doi dintre ei, bolnavi de inimă şi de ficat, vor fi salvaţi, iar alţii doi, bolnavi de rinichi, nu vor mai face dializă.

    „Nimic nu poate compensa pierderea unui membru al familiei, dar poate gândul că au dăruit o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă le poate aduce alinare. Ne înclinăm cu emoţie în faţa familiei donatorului pentru decizia luată”, mai scrie pe pagina de Facebook a ANT.

    tg mures

    tg mures 2

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.