joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Retehnologizarea CET Hidrocarburi va fi „prima investiție în instalații noi de după 1989” la Arad

    de Raluca Medeleanu | 23 februarie 2023, 2:22 PM | Administraţie | Reportaj

    8

    Vechiturile folosite până acum au însemne sovietice

    Primarul Călin Bibarț și  directorul CET Hidrocarburi Victor Ciulean au făcut un tur al centralei de pe Calea Iuliu Maniu pentru a prezenta tehnologia actuală, veche de aproape 60 ani, care va fi înlocuită cu una nouă, de cogenerare, în urma câștigării de Primăria Arad a unei cofinanțări prin PNRR. Acest „upgrade” ar urma să aducă și beneficii economice, atât în bugetul CET Hidrocarburi, cât și în buzunarul arădenilor, fiind preconizată o scădere a prețului gigacaloriei.

    „Este prima investiție în instalații noi, la Arad, după 1989. Până acum, tot ce s-a construit și la CET Arad și la CET Hidrocarburi au fost mici modernizări… de data aceasta, sunt instalații absolut noi, de producere a energiei electrice și termice. Să sperăm că lucrurile vor decurge normal și în 3 ani de zile vom avea o centrală nouă care va aduce și rezultatele dorite pentru toată lumea, în sensul unui serviciu pentru populație mult îmbunătățit, la prețuri reduse”, a spus directorul general Victor Ciulean.

    Plata certificatelor verzi ar urma să se reducă cu 3 milioane de euro

    Un alt beneficiu major, potrivit directorului, este și reducerea considerabilă a emisiilor de carbon, care astfel vor reduce și cheltuielile pe care CET Hidrocarburi le are cu certificatele verzi. Retehnologizarea va însemna o reducere de 34 mii tone de dioxid de carbon. Acest lucru ar genera o economie de aproximativ 3 milioane euro.

    Investiția este calculată la 533 milioane lei. Din acest total, un procent de 62% va fi asigurat din fonduri europene nerambursabile și 38 % va fi acoperit de Primărie. Vorbim de înlocuirea cazanelor, respectiv de adaptarea utilajelor pentru a produce energie prin cogenerare.

    interior CET Hidrocarburi utilaj sovietic

    „Contractul este semnat, s-au așteptat ultimele ajustări de cifre din partea Ministerului și BEI-ului și urmează să semnăm ultimele documente în, probabil, două săptămâni, după care noi va trebui să începem practic bătălia pentru licitație, execuție și încadrarea în termen. Într-adevăr, fiind vorba de sume mari, nici cel 38% al nostru nu e deloc mic. Dar dacă privim actualele calcule, după piața energiei din acest moment, doar într-un an de zile s-ar încasa din producerea de energie 30 milioane de euro”, a spus primarul Călin Bibarț.

    Deși sumele care ar urma să fie încasate din producerea energiei vor intra în bugetul CET Hidrocarburi, edilul a explicat că Primăria nu va mai fi nevoită să acopere subvențiile și că va face astfel economii considerabile la bugetul local, întrucât acele cheltuieli ar fi „pasate” la CET Hidrocarburi.

    Pe de altă parte, retehnologizarea centralei nu va rezolva și problema pierderilor pe rețea, care și ele prezintă o reală povară pe buget, însă municipalitatea intenționează să continue și proiectele de modernizare a punctelor termice și a conductelor din subsolul orașului. Întrebat fiind de un procent care a fost modernizat până la această oră, primarul nu a putut da o statistică exactă, însă a menționat că impactul nu e „omogen”, întrucât e vorba atât de magistrală, cât și de conducte secundare. Totuși, directorul CET Hidrocarburi a estimat că 12% din totalul conductelor a fost modernizat până acum.

    Cât va ajuta retehnologizarea independența CET Hidrocarburi față de CET Arad SA

    Bibarț a explicat că actuala capacitate pe care o are CET Hidrocarburi acoperă într-o mare măsură necesarul de iarnă, fiind problematică doar dacă ar fi temperaturi de minus 20 grade o perioadă mai lungă de timp. La ora actuală, CET-ul mic (Hidrocarburi) preia energie în proporție de 30% de la CET-ul mare, însă primarul susține că ajutorul e acum important și din cauza unor condiții de mediu care limitează numărul de ore de la CET Hidrocarburi, însă pe viitor, odată cu retehnologizarea de la CET-ul mic, va putea funcționa independent.

    De menționat că cele două CET-uri se „bat” în instanță la ora actuală pe datorii pe care le au una față de alta. CET Arad SA solicită cca. 27 milioane de lei de la CET Hidrocarburi pentru a acoperi datoriile plus penalizările pentru neplata lor, însă CET Hidrocarburi susține că are doar 23 milioane, întrucât nu se pune problema unor penalizări. Pe de altă parte, CET Hidrocarburi e în instanță cu CET Arad SA, acuzând centrala mare că nu și-a onorat serviciile în anul 2019.

    Emblematicul turn din beton, demolat. Mașinării demne de muzeu, la fier vechi

    Turn beton CET Hidrocarburi

    Retehnologizarea de la CET Hidrocarburi va lăsa și un impact vizual, nu doar unul de performanță tehnică. Noile cazane vor fi relocate undeva în curtea centralei de pe Calea Iuliu Maniu, iar turnul de ciment și hala enormă care găzduiește motoarele vechi de pe vremea URSS-ului vor fi puse la pământ. Primarul a dat de înțeles că locul rămas liber va fi valorificat ca spațiu verde.

    Pe de altă parte, utilajele care există la ora actuală în CET Hidrocarburi sunt adevărate „bijuterii industriale”, martore ale unor vremuri demult apuse. Majoritatea dintre ele sunt chiar cele originale, fiind produse în 1964 (Kaluga URSS). Au furnizat încălzire în apartamentele arădenilor încă din 1967, când a început sistemul centralizat. Cele „mai noi” sunt din 1987, produse la fabrica Vulcan din București. E păcat că în urma retehnologizării, o parte dintre acestea vor ajunge la fier vechi, existând la ora actuală interes turistic în alte țări pentru astfel de relicve industriale.

    interior cet hidrocarburi elemente vechi

    Potrivit directorului (care activează la CET Hidrocarburi încă din 1998), primele semne că sistemul nu mai face față au apărut abia prin anii 2005. Până atunci, toate aceste aparate vechi de zeci de ani au funcționat la capacitate optimă.

    „E evident că nu mai puteam continua cu astfel de echipamente care clar că poluează foarte mult și au un consum foarte mare. În plus, tot ce este gândit pe actualul model la acest CET nu este gândit pe producere de energie electrică și în subsidiar apă caldă, ci este pe sistem boiler. Exact niște cazane foarte mari pe care le alimentezi cu gaz, sau pe vremuri se putea și cu păcură, și încălzesc apa. Spre deosebire de celălalt concept, prin care dintr-o materie care produce energie, cum este gazul, produci energie electrică și obții în subsidiar apă caldă. Cu două avantaje: că vinzi energia electrică și îți compensează din prețul la apa caldă și nu mai ai același grad de poluare”, a concluzionat Călin Bibarț.

    Termenul limită pentru realizarea acestei investiții la CET Hidrocarburi este de maxim 3 ani.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Ideea ar fi extraordinară dacă ai ști sigur ca exista resursa umană de calitatea cerută care sa știe să gestioneze întrețină și managerieze un astfel de gigant industrial.
      Iar la capitolul asta istoria contrazice administrația locală, total după deznodământul cu CET ul mare.
      Nu se vor reabona un procent semnificativ din debranșați când 20 de ani au fost jecmaniti și dacă va fi mai ieftin.
      Speranța lui Bibart spusa chiar de el e că se vor pune taxe pe centralele de apartamente, o asemenea taxa nu poate fi pusă fără sa se pună și pe sobele pe lemne, sau chiar pe aragazele de gătit care și ele ard gaz.
      Pt ca CET-uri în țară mai sunt 7-8 din totalul de 40 și ceva de județe.
      O asemenea taxa nu poate fi exorbitanta fiindcă în multe orașe nu există alternative.

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. D-le Mr. Bing (sau sa vă spun Bibart?), ați vrea acum, după ce PORCĂRIILE politico-clientelare ale P(D)NL Arad, au DISTRUS literalmente un CET pus la punct în anii ’90 (CET-ul pe lignit), ați alungat efectiv majoritatea celor branșati la termoficare – Aradul fiind ani la rând cu PRETUL CEL MAI MARE (sau dintre cele mai mari) din țară , la Gcal. platită din greu de cetățeni, ca să vă îmbuibați voi clientela – , trebuie să aveți un mare tupeu ca să impuneți o nouă taxă, celor jecmăniți ani de-a rândul, ca să puteți continua MASCARADA, CLIENTELISMUL și MAȘINAȚIUNILE VOASTRE POLITICE !!! 😡
      .
      Curat murdar, Mr. Bing …!

      +2 voturi
      +1
      -1
    3. Nu e adevarat. Cand au scos CET H de la CET-ul mare au facut o investitie, indoielnica spun eu, cu milioane de euro. Atunci s-a rupt dragostea dintre Falca si Seceanschi, care nu era deacord cu o investitie de forma care nu rezolva nimic, fapt dovedit in timp. Asa a fost scos pe linie moarta unul dintre marii specialisti in energie din Arad si rand pe rand toti specialistii au fost indepartati. Doar asa se putea face ce se face acum si sa se ajunga in situatia in care un CET sa fie pe pierdere desi este de interesa strategic. Au incercat si cu o firma care cica era din SUA sa preia CET-ul acum 20 de ani insa atunci au avut un mare ghinion … specialistii in energie care lucrau la CET si care s-au prins de smecherie.

      Felicitari Dl. Primar, alti bani tocati, alte interese servite.

      +4 voturi
      +1
      -1
    4. @Dd
      De taxă a pomenit ministrul energiei e plin de articole pe tema aceasta.
      Dar Bibart și-a dezvăluit planurile sper ca o sa le repete și în campanie să știe lumea ce votează, a spus la radio că în blocurile unde sunt doar câțiva cu centrale cu proprii, primăria poate sa vina cu reglementari care să-i forțeze probabil prin amenzi să revină la sistemul centralizat adică Bibart vrea sa decidă în apartamentele oamenilor ce sistem de încălzire folosesc.
      Ca să ii facă lui CET-ul rentabil o măsură total discriminatorie și comunista nu poți impune pe o proprietate privată să fie racordat la CET indiferent de câți ar fi în bloc pe centrale proprii,1,2 ori 10.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Afirmația aia pe care a făcut-o Bibarț mi-a părut sincer populism, nu cred că e ancorată în realitate. În primul rând că erau foarte mulți „dacă” în afirmație. Dacă CET H o să mearga f bine, dacă prețul gigacaloriei o să se reducă considerabil, dacă vor fi cereri de rebranșare în sistem…. dacă, dacă…. atunci doar în zonele unde procentajul de oameni branșați la CET e majoritar și dacă sunt doar unul sau doi minoritari care au centrală, ar face presiuni ca și ei să se rebranșeze….. vă dați seama cât de improbabile sunt toate aceste afirmații? Când avem 34% din arădeni branșați și numărul lor scade considerabil în continuare…. unde să se facă din nou o majoritate a celor branșați? Cai verzi pe pereți, sincer

        +2 voturi
        +1
        -1
    5. … ar fi fost o solutie viabila si buna, dar in 32 de ani de management “profesionist” am intesat blocurile cu tevi de gaz pentru “salvatoarele” centrale de apartament.Acum, ca tot se vorbeste despre pericolele unui cutremur, ma intreb ce se intampla intr-un bloc cu centrale pe gaz.Blocul “cade”, sisteme de avertizare si decuplare automata nu exista, iar intreg sistemul de tevi care transporta gazul devine o bomba reala.Ca sa fiu mai explicit: explozii, focare de incendiu, incendii si intoxicare.Pe CET, 100%, apa calda din conductele sparte.Nu vorbesc de exhaustarile centralelor de apartament, care-si lasa gazele arse dupa cum bate vantul.Ma intreb ce ar prefera un proprietar de apartament la bloc, o explozie a unei centrale pe gaz sau o inundatie?

      --1 voturi
      +1
      -1
    6. @CET-ul…
      Sincer bați câmpii.
      În Arad rețeaua de gaz e modernizata în mare măsură.
      Mai mare risc e la blocurile fără rețea de gaz pt centrale doar cu țevile pt aragaze pentru ca nu au senzori.
      Blocurile cu țeavă de gaz pt centrale îți dau exemplu la mine în bloc are senzori pe etaje pe lângă cele din apartamente.
      La o eventuală scurgere senzorul depistează și oprește alimentarea și avertizează și sonor.
      Odată au sunat senzorii ca dracii și sa oprit alimentarea când un vecin a vopsit și a folosit diluant puternic mirositor pe casa scării. Plus ca la cutremure gazul se oprește direct din magistrale de la punctele de reglare a presiunii.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.