Enola Day – Vom avea pe bune o mașină MARTA la Arad?





Vom ști săptămâna viitoare, asta după ce o delegație din Arad, în frunte cu directorul fără birou al HUB-ului mARTA, se va deplasa la Makó să se convingă la fața locului de realitate.
Iar realitatea este că după ce clădirea cu turn a ajuns în proprietatea orașului și după înființarea acestui centru cultural numit hub, ideea că ar fi bine ca acolo, într-un muzeu adecvat, să regăsim și măcar una dintre mașinile fabricate la Arad acum o sută de ani și mai bine, prinde încet-încet contur.
Informația că ar fi ceva la Makó a venit acum câțiva ani prin atunci viceprimarul Levente Bognár, dar era o informație cu care nu prea aveai ce face în lipsa unei clădiri care să adăpostească măcar un fier de călcat, nu o mașină. Dar, iată, că în cele din urmă treburile s-au mișcat, iar visul unor indivizi stranii de a marca faptul că Aradul e pionier și în industria automobilelor, pare realizabil acum.
Pentru cei care doar de aici și acum află acest lucru, le spunem că la Arad s-au fabricat din 1910 aproape până în 1926 automobile, turisme, autobuze și camioane. Nemaivorbind de motoarele de avion din timpul primului război mondial, activitate din care s-a născut IAR-ul de la Brașov, după mutarea fabricii de la Arad acolo.
Da, asta se uită mereu, producția de mașini a fost continuată și după 1918, mașinile MARTA, numite de atunci Astra, participând, de exemplu, la Târgul Industrial de la București din 1921.
Numai că după acești ani de glorie arădeană industria automobilistică a dispărut din țară, iar mașinile, nu foarte multe, nu mai mult de două mii în total, fabricate la Arad, au dispărut încet și ele și se părea, până acum nu de mult, irevocabil în mâlul istoriei.
Și ca să satisfacem și curiozitatea fanilor auto: se spune că e vorba de un șasiu și un motor de MARTA Landaulet din perioada timpurie, cel mult 1912, adică pe tehnologie Westinghouse. Dacă e așa, e ceva rar și unic, de o importanță și semnificație care trece mult dincolo de granițele Aradului.
Westinghouse a încetat implicarea în industria auto după colaborarea cu arădenii, așa că ar fi o relicvă de istoria generală a tehnologiei.
După 1912 MARTA a folosit pe rând tehnologia Daimler și Benz, cu mult înainte ca cei doi titani să se unească (1926) și să formeze Daimler-Benz Mercedes, marca germană poate cea mai celebră pe plan mondial.
Așadar, dacă se confirmă că avem de a face cu piese originale, se poate afirma că e un moment important al istoriei tehnicii și tehnologiei arădene. Iar dacă se va întâmpla asta, doar timpul și interesul orașului reprezentat de demnitarii săi, înainte de toate Primăria, vor putea sta în calea realizării unui model bazat pe elemente și tehnologie originală.
După informațiile de acum, neverificate încă, motorul se află în stare bună, poate deveni funcțional fără probleme. Vă puteți imagina, așadar, cum ar fi ca în timp ce vă plimbați prin centrul orașului, să vedeți o mașină care vă aduce aminte de filmele cu Stan și Bran și care pufăie tacticos spre teatru. Și nu orice mașină, ci una care a fost fabricată la Arad, în premieră absolută pe aceste meleaguri.
Am pomenit de Stan și Bran nu fără schepsis, la sfârșit puteți urmări un video cu celebrele lor scene în care sunt implicate mașini.
În general Ford T, primul autoturism din lume fabricat în serie, primul model din care s-au produs peste 15 milioane de exemplare, dar oarecum frate cu MARTA noastră, fabricarea Ford T începând în SUA în 1908 și terminându-se în 1927, exact perioada în care la Arad se produceau corespondentul lor MARTA iar spre sfârșit Astra.
Din păcate, nu în serie. Nemaivorbind de faptul că inginerul-șef de la Ford este din Makó – aproape sigur, cunoscător al fabricii de la Arad – iar orașul dispune de două Ford T funcționale, clubul veteranilor de acolo arătându-se încântat de o posibilă colaborare cu Aradul.
Recunosc spășit, am scris acest articolaș, mai puțin comentariu, fiind de la început implicat în revalorificarea clădirii fostei Marta.
Cunosc acea clădire de 50 de ani – am făcut acolo un curs de protecția muncii ca elev la Liceul industrial de cinci ani, singurul în Arad în acele vremuri –, iar acum vreo zece ani am fost, împreună cu actualul director al Hub-ului, la americanii care dețineau Astra atunci, să vedem care sunt condițiile și șansele retrocedării cădirii orașului.
Recunosc sincer că strâng pumnii ca un copil ca acele piese să se dovedească autentice, ca orașul să le achiziționeze – dacă sunt cu adevărat Westinghouse, nu va fi ceva ieftin – să se treacă la reconstruirea mașinii fabricate în Arad, ca tot arădeanul, copil, bătrân, bărbat sau femeie să o poată admira și să fie mândru de orașul în care stă, să nu uite că în prezentul umil trecutul promite un viitor mult mai optimist.
Țineți aproape de Special să aflați noutățile de la fața locului în zilele care urmează…
Citește și: Enola Day – Fără ură și părtinire despre Hubul mARTA
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)