„Hubul mARTA” – O nouă instituție, în subordinea CLM, într-o clădire momentan părăginită. Câți angajați va avea și ce buget are pregătit pentru 2022
Încă din momentul în care Primăria a preluat în patrimoniul Municipiului Arad fosta fabrică MARTA, în toamna anului trecut, și-a exprimat intenția de a oferi imobilului o funcție culturală. Acum, aflăm de pe ordinea de zi a viitoarei ședințe de Consiliu Local Municipal (CLM) că începând de anul acesta urmează să se înființeze „Centrul HUB cultural mARTA” (scris în acest fel), în urma supunerii la vot a unui proiect de hotărâre la inițiativa viceprimarului Ilie Cheșa.
Trebuie observată de altfel graba cu care municipalitatea se avântă să facă angajări și să ofere un buget de funcționare chiar pentru anul 2022 în imobilul care încă nu a fost reabilitat și se află într-o stare de avansată deteriorare. Primăria a primit momentan pentru fosta fabrică MARTA o finanțare de la Ministerul Culturii, însă doar pentru realizarea documentației tehnice în vederea reabilitării, ceea ce înseamnă că reabilitarea propriu-zisă, în pașii caracteristici birocrației românești, ar urma să înceapă doar peste câțiva ani (licitații etc.) și asta, evident, doar dacă Primăria reușește să obțină o sursă de finanțare nerambursabilă (fie din fonduri europene, fie guvernamentale), căci costurile de reabilitare a unui monument istoric aflat într-o asemenea degradare necesită un buget foarte mare.
Totuși, consilierii vor supune la vot miercuri proiectul de hotărâre ce prevede înființarea acestui nou hub cultural care ar urma să funcționeze în fosta fabrică MARTA.
Potrivit documentului, aflăm că noul centru are ca obiective: „ creșterea gradului de participare la îndeplinirea Strategiei culturale a Municipiului Arad pentru perioada 2015 – 2025, oferirea de produse şi servicii culturale diverse pentru satisfacerea nevoilor culturale comunitare, în scopul creşterii gradului de acces şi de participare a cetăţenilor la viaţa culturală, conservarea, cercetarea, protejarea, transmiterea, promovarea şi punerea în valoare a culturii tradiţionale, a culturii europene şi a patrimoniului cultural material și imaterial”, respectiv „educaţia permanentă şi formarea profesională continuă de interes comunitar în afara sistemelor formale de educaţie”.
Demersul de a înființa acest centru ar avea la bază „Strategia culturală a Municipiului Arad pentru perioada 2015 – 2025”, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 352/2015. Aflăm din proiectul de hotărâre că strategia menționată „semnalează potenţialul reconversiei și revalorizării unor foste spaţii industriale, care pot să ofere atât o infrastructură necesară unor noi iniţiative și diversificării ofertei, cât și să valorizeze trecutul industrial al orașului și importanţa industriei pentru bunăstarea actuală a arădenilor. În plus, asemenea spaţii alternative pot fi promotoare ale unui nou tip de demers: noi practici artistice, interdisciplinaritate, un nou tip de interacţiune cu publicul și comunitatea locală”.
Centrul ar urma să organizeze activități de tipul: „evenimentelor culturale cu rol educativ şi/sau de divertisment: festivaluri, concursuri, târguri, seminarii, tabere, mobilități şi altele asemenea; susţinerii expoziţiilor temporare sau permanente, elaborării de monografii, susţinerii editării de cărţi şi publicaţii de interes local, cu caracter cultural sau tehnico-ştiinţific; promovării turismului cultural de interes local; conservării, cercetării şi punerii în valoare a meşteşugurilor, obiceiurilor şi tradiţiilor; organizării de cursuri de educaţie civică, de educaţie permanentă şi formare profesională continuă; organizării de rezidenţe artistice. Cercetări în domeniile artelor și culturii; Stagii de voluntariat și mobilități având dimensiune artistică și (inter)culturală”.
Centrul va fi în subordinea Consiliului Local al Municipiului Arad, care urmează să exercite monitorizarea și controlul activității acestei entități care va fi înregistrată drept persoană juridică.
Angajați, costuri
Centrul HUB cultural mARTA ar urma să aibă un total de 15 angajați, dintre care 2 pe posturi de conducere și 13 pe posturi de execuție. În vederea angajării unui director, ar urma să fie întocmit un regulament pentru un concurs de proiecte, care va fi aprobat prin hotărâre de Consiliu Local.
Personalul va fi contractual, plătit din fonduri publice.
Bugetul propus spre aprobare pentru anul în curs este de 310.000 lei, din care 143.000 lei sunt destinați pentru cheltuielile salariale și 59.000 lei pentru „bunuri și servicii”.
• Citește și:
• „Minunea” s-a întâmplat! Primăria Arad preia Casa MARTA – Special Arad
Comentariile portalului
== UN MEDIC ,UN INTELIGENT NU VA ALEGE NICIODATA O NULITATE SA L CONDUCA ==DAR DIN PACATE ROMANIA ARE 3/100 INTELIGENTZI SI 52/100 ANALFABETZI FUNCTZIONALI . MAI MULT AVEM PESTE 7,7 MIL DE SUFLETE CU (...)
Și atunci nu este momentul reconfigurării întregului bulevard de la Podgoria la Teatru. Mutat circulația pe mijloc, lărgit pietonalul lângă imobile și creând posibilitatea unor (...)
Tara aberanta oras aberant primar fraudulos...