marþi, 30 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Alexandru Tomescu, deținătorul oficial al viorii Stradivarius, la Filarmonica Arad

    de Special Arad | 14 iunie 2022, 12:12 PM | Cultură

    0

    Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, este invitatul special al concertului simfonic al Filarmonicii Arad din data de 16 iunie 2022 (ora 19:00), alături de dirijorul Florin Totan. Violonistul întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic, dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă şi, în plus, cu şansa de a cânta pe o vioară Stradivarius.

    Patru concerte pentru vioară de Antonio Vivaldi și patru uverturi de Gioachino Rossini se regăsesc în oferta concertistică a serii de 16 iunie 2022, la finalul programelor cu profil simfonic din cadrul stagiunii 2021-2022.

    Anotimpurile se adresează tuturor celor care iubesc muzica lui Antonio Vivaldi, virtuozitatea expusă la cote amețitoare, precum și forța asociativă a unui ingenios calendar sonor, atuuri incontestabile ale celor mai populare partituri atribuite barocului italian, o ofertă generoasă, încurajată de calitățile formidabile ale interpretului invitat, violonistul Alexandru Tomescu, precum și ale instrumentului care îl însoțește, vioara Stradivarius Elder-Voicu.

    Iar pentru marii admiratori ai fantasticului Gioachino Rossini, uverturile la operele Il signor Bruschino, Coțofana hoață, Semiramida și Wilhelm Tell, câteva dintre cele mai strălucitoare numere introductive din creația de operă a începutului de secol XIX, surse extraordinare de inovaţie şi neobişnuit, întregesc spectacolul unei fascinante seri de muzică italiană, condusă de la pupitrul orchestrei simfonice de maestrul Florin Totan.

    Despre Alexandru Tomescu

    Născut în 1976, fiu al unei familii de muzicieni, studiază primii șapte ani cu mama sa, Mihaela Tomescu, profesoară de vioară la Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti. De la vârsta de şase ani, cântă acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente şi concursuri muzicale. Formaţia lui e desăvârşită, între 1995 şi 1999, la Conservatorul din Bucureşti, cu Ştefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în şcoala de vioară a momentului. Obţine burse de studii în SUA şi Elveţia, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) şi cu Tibor Varga (2001), iar în paralel participă la cursuri de perfecționare cu Ruggiero Ricci, Igor Oistrah şi Hermann Krebbers.

    Dintre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate trebuie menţionate Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999). A fost distins cu ordinul „Stella d’Italia” în grad de cavaler de către Președintele Italiei. A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre din peste 40 de tari, ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. În luna mai 2019 a susținut o serie de concerte în Anglia, ca solist al Royal Philharmonic Orchestra în Anglia, sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea și Christopher Petrie.

    A înregistrat pentru posturi de radio şi televiziune româneşti, dar şi din Anglia, Franţa, Elveţia, Germania, Olanda, Polonia, SUA şi a realizat numeroase imprimări pe CD, dintre care se cuvin amintite Alexandru Tomescu at Moscow (cu concerte de Paganini şi Mendelssohn), Romanian Piano Trio (trei discuri cu lucrări camerale de Mozart, Beethoven, Schumann, alături de Horia Mihail şi Răzvan Suma), Simply Mozart (patru concerte mozartiene sub bagheta lui Horia Andreescu) sau Ad Libitum – Primus (cvartete de Beethoven, Haydn, Sibelius, cu Alexandru Tomescu la vioara I).

    Din anul 2007, în urma mai multor concursuri, îi este încredinţată până în 2023, vioara Stradivarius Elder – Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăzneţe proiecte muzicale de anvergură şi notorietate, cu finanţare privată, în care, sub genericul Turneul Stradivarius, violonistul a concertat în zeci de localităţi din ţară și în importante centre culturale din Europa şi America, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească, asociind uneori recitalul cu secvenţe inedite de performance: cele 24 de capricii ale lui Paganini, cele şase sonate pentru vioară solo de Ysaÿe, sonatele şi partitele pentru vioară solo de Bach, sonatele pentru vioară şi pian de Prokofiev şi integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de Enescu (cu Eduard Kunz la pian). O parte din aceste programe au fost înregistrate pe CD-uri şi DVD-uri care s-au bucurat de un mare succes: Paganini 24/24, Stradivarius Obsesii, Bach to Basics, Anotimpurile, Balada, Oda Bucuriei.

    Din toamna anului 2021 Alexandru Tomescu se dedică mult mai serios laturii pedagogice a activității sale, ocupând poziția de conferențiar universitar la facultățile de profil de la Universitatea de Vest Timișoara și Universitatea Națională de Muzică București.

    O dominantă a profilului de artist al lui Alexandru Tomescu este abnegaţia de a duce marea muzică către oamenii obişnuiţi şi de a dedica activităţii caritabile o parte însemnată din evenimentele muzicale în care evoluează. Artistul e vizibil însufleţit de pasiunea cauzelor nobile şi prezenţa lui pe scena publică românească se distinge odată mai mult prin acest altruism.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.