duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Evenimentele culturale și sportive organizate de CMCA între 2 și 15 mai

  de Special Arad | 30 aprilie 2016, 12:53 PM | Cultură

  1

  Centrul Municipal de Cultură Arad a anunțat programul evenimentelor culturale, sportive și recreative pentru primele două săptămâni ale lunii mai, imediat după Paști.

  Printre evenimentele propus arădenilor de către CMCA, în perioada următoare, găsim un concert simfonic în aer liber (în cazul în care vremea ne va permite) cu selecțiuni din opere de Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti sau Giuseppe Verdi, dar și un recital solo de vioară al cunoscutului violonist Alexandru Tomescu, cu a sa vioară Stradivarius Elder. Ar mai fi Ziua Europei și Ziua internațională a dansului, respectiv deja celebrele evenimente Cupa Aradului la Ciclism și Raliul Aradului.

  Program complet:

  Luni, 2 mai 2016
  Coruri celebre din opere – concert simfonic
  ora 18.00, Parcul Reconcilierii

  coruri

  Sezonul concertelor simfonice în aer liber de anul acesta debutează luni, 2 mai, a doua zi de Paști cu un concert special – Coruri celebre din opere. O seară în care publicul este invitat să se lase încântat cu selecțiuni din opere de Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti, Pietro Mascagni, Giuseppe Verdi și Bedrich Smetana.

  Dirijor: Giuseppe Carannante, Italia
  Dirijor cor: Robert Daniel Rădoiaș

  Accesul este liber

  Eveniment organizat în parteneriat cu Filarmonica de Stat Arad.

  _____________________________________________

  Joi, 5 mai 2016
  Ziua internațională a dansului
  ora 15.00, Platoul Primăriei Arad

  13055095_1722608131357394_5998904604236879376_oÎn 1982, Institutul International de Teatru, prin Comitetul International al Dansului, a hotărât ca în fiecare an, la data de 29 aprilie, să fie celebrată Ziua Internațională a Dansului. Sărbătoarea comemorează astfel și ziua de naștere a creatorului baletului modern, Jean-Georges Noverre (1727 – 1810). Anul acesta, din cauza faptului că ziua de 29 aprilie, conform calendarului creștin ortodox, este Vinerea Patimilor, evenimentul va fi organizat în data de 5 mai.

  Potrivit tradiției evenimentului, în fiecare an, o personalitate a dansului transmite un mesaj in toate instituțiile din lume dedicate artei dansului. Anul acesta, mesajul îi aparține lui Julio Bocca, unul dintre cei mai importanți dansatori argentinieni ai tuturor timpurilor: “Dansul presupune disciplină, muncă, instrucție, comunicare. Datorită dansului, cuvintele pe care alții nici nu le-ar înțelege nu mai sunt necesare; în locul lor se naște un limbaj universal, familiar.”

  Ziua Internațională a Dansului încurajează promovarea dansului in lume, dincolo de bariere etnice, politice sau culturale, scopul fiind acela de a-i reuni pe toți iubitorii dansului.

  Programul Zilei Internaționale a Dansului la Arad:

  15.00 – 15.30 – Zumba Kids cu Iuliu;
  15.30 – 16.00 – Dans Modern cu Ioana;
  16.00 – 16.30 – Hip Hop cu Radian;
  16.30 – 17.00 – Zumba cu Nichol & Iuliu;
  17.00 – 17.30 – Break Dance cu Beat;
  17.30 – 18.00 – Hip Hop cu Andra Crisan;
  18.00 – SPECTACOL;

  _____________________________________________

  Sâmbătă, 7 mai 2016
  Cupa Aradului la Ciclism

  ciclism arad

  Cupa Aradului la Ciclism va fi o nouă provocare pentru sportivii arădeni de toate vârstele. Înscrierile se pot face până în 5 mai, competiția având loc în data de 7 mai.

   „În 7 mai vom avea la Arad Cupa Aradului la Ciclism, un eveniment realizat de Primărie, Centrul Municipal de Cultură Arad, Asociația Voința Arad și Direcția Județeană pentru Tineret și Sport. Înscrierile se vor face până în 5 mai, iar întrecerile se vor desfășura într-un circuit pe bulevardul Revoluției între Teatru și strada Nicolae Grigorescu. Lungimea unei ture este 1,7 km, iar participanții pot alege dintre șase categorii: Family, destinat tuturor familiilor cu copii de până la 7 ani, cu minim doi participanți, părinte/ tutore plus copil, o tură; copii între 7-10 ani, două ture, 3,5 km; categoria a III-a, copii între 11-14 ani, trei ture; persoane între 15-100 ani, 5 ture, 8,85 km; categoria a V-a Mountain Bike, 10 ture, 17 km, iar ultima categorie, pentru cursiere, 21 km, 12 ture. Startul va fi la ora 15:30 la prima categorie, iar ultima la 18:30. Vor fi și premii, precum și o tombolă pentru spectatori. Bugetul alocat de primărie este de 80.000 de lei”, a declarat Gheorghe Falcă.

  _____________________________________________

  Luni, 9 mai 2016
  Ziua Europei
  ora 12.00, Platoul Primăriei Arad

  ziua europeiÎn fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

  Program eveniment:

   11.00 Organizarea standurilor de prezentare a ţărilor europene de către şcolile/institutiile/ong-rile înscrise în proiect: imagini, artă, tradiţie, obiceiuri, tradiţie culinară, atracţii turistice, port popular, realizări remarcabile în diferite domenii

  11.30 Distribuirea unor materiale de informare  despre UE și EUROPA

  12.00 Deschiderea oficală a evenimentului

  12.30 Vizitarea standurilor de către membrii comunităţii oraşului, pe un fundal muzical specific diferitelor țări europene

  12.30 – 14.00 Prezentarea unor momente de dans specifice țărilor europene

  15.00 Închiderea activităților

  _____________________________________________ 

  Miercuri, 11 mai 2016
  Turneul Internațional Stradivarius – Alexandru Tomescu
  Invitat special: Ana Munteanu – artist vizual
  ora 20.00, Catedrala Romano-Catolică

  Alexandru Tomescu

  Publicul arădean meloman este invitat la un eveniment cu adevărat special, un recital solo vioară de 60 minute al cunoscutului violonist Alexandru Tomescu, cu a sa Vioară Stradivarius Elder – Voicu; Invitatul special al lui Alexandru Tomescu este artistul vizual Ana Munteanu.

  Despre Alexandru Tomescu:

  Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică. Proiectul Paganini – înger sau demon, care a marcat un hotar în cariera lui, a fost momentul în care violonistul și-a regândit identitatea și care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câțiva ani, acela spre schimbarea percepției existente în România asupra muzicii clasice.

  Într-adevăr, de când a revenit în țară, după studii în Elveția cu Tibor Varga și în Statele Unite ale Americii cu Eduard Schmieder, Alexandru a dorit să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine și cu celălalt, o lume deschisă tuturor și că fiecare merită șansa de a o explora. A câștigat cele mai mari competiții muzicale ale lumii: Concursul Paganini sau Marguerite Long-Jacques Thibaud, la Concursul Internațional George Enescu, însă Alexandru Tomescu a decis să se întoarcă în România și să contureze divers peisajul manifestărilor artistice autohtone.

  Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de orașe, violonistul se bucură de o audiență uriașă, concertele sale fiind sold out cu mult înainte, iar sălile arhipline au aproape mereu nevoie de suplimentarea locurilor. Este omul care a creat o revoluție în muzica clasică românească în ultimii ani: iată că și în România muzica clasică atrage un public vast, demontând mitul conform căruia aceasta este rezervată exclusiv elitelor. Angajamentul pe care și l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în septembrie 2007 și apoi în decembrie 2013, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una din cele mai bine conservate viori Stradivarius. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfășurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte. După o mai mult decât fructuoasă carieră realizată în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Theatre des Champs Elysees – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor maeștri precum Christoph Eschenbach, Alexandru a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naționale de muzică clasică, realizate exclusiv din fonduri private – TURNEUL STRADIVARIUS. Pasionate în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu este – din 2011 – prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

  Alexandru Tomescu are un invitat special, artistul vizual Ana Munteanu, care folosindu-şi doar mâinile şi câţiva pumni de nisip fin, reuşeşte să creeze lumi şi să transmită mesaje emoţionante.

  _____________________________________________

  Joi, 12 mai – Sâmbătă, 14 mai 2016
  Zilele administrației arădene

  Pentru al unsprezecelea an consecutiv, administrația locală va fi celebrată, anul acesta între 12 și 14 mai. În 2016 se celebrează 97 de ani de administraţie românească în Arad (s-a instaurat în anul 1919), dar mai mult decât atât, acest eveniment este dedicat susţinerii şi promovării valorilor democratice europene pe care le regăsim nu doar la nivel internaţional şi naţional, ci dorim să le implementăm şi la nivel local.

  Și pentru că administrația nu este o entitate impersonală, ci în spatele ei se află oameni care prin activitatea profesională s-au dedicat serviciului public, anul acesta vor fi onorați cu diplome de onoare – un mic gest în semn de recunoștință – toți cei care au activat în administrația publică și s-au pensionat între anii 2013-2015. Decernarea diplomelor va avea loc în data de 12 mai 2016, la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad.

  _____________________________________________ 

  Vineri, 13 mai – Sâmbătă, 14 mai 2016

  Raliul Aradului

  13118895_1125447750831183_3700639188411421048_n

  Aflat la a opta ediţie, Raliul Aradului se va desfăşura și anul acesta tot pe macadam, plus o probă superspecială pe asfalt, urmând a fi şi etapă în Trofeul Europei, lucru cu care se mai poate lăuda un singur raliu din cele 8 programate în 2016, Tulcea (2-4 iunie; macadam). De remarcat că runda arădeană, organizată de fostul mare boxer şi pilot Mihai Leu, va face parte şi din întrecerea Rally2, una care va cuprinde 8 „opriri”.

  Campionatul Naţional de Raliuri va debuta la Braşov, între 18-19 martie, ultima etapă fiind programată în octombrie, Raliul Harghitei.

  Reamitim că echipajul S. Tempestini – D. Pulpea, pe un Ford Fiesta R5, a câştigat ambele probe ale Raliului Aradului 2015, iar la finele sezonului s-au încoronat campioni ai României.

  _____________________________________________ 

  Duminică, 15 mai 2016

  Ziua Familiei

  Centrul Municipal de Cultură Arad și Primăria Municipiului Arad invită arădenii să sărbătorească împreună Ziua Familiei. Evenimentul va avea loc duminică, 15 mai 2016. Ne dorim ca această zi a familiei să fie o sărbătoare a comunității, propunând-o participanților sub forma unei sărbători câmpenești. De asemenea, ne dorim ca familiile arădenilor să participe cât mai activ la derularea acestui eveniment, pentru care vor fi pregătite diferite activități în aer liber, jocuri, precum și activități sportive.

  Ziua Internațională a Familiei este un eveniment instituit de Organizația Națiunilor Unite și are ca dată fixă în calendarul acesteia ziua de 15 mai în fiecare an.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.