Zac uitate de lume pietroaiele gardului de la Casa cu Iederă – o casă memorabilă a orașului, apărută chiar și într-un film





Au trecut deja ani de când frumosul gard al imobilului de pe Bulevardul Vasile Milea nr 15, cunoscut arădenilor drept „Casa cu Iederă”, stă prăbușit, amintind trecătorilor de vremuri de război.
Imobilul este învăluit în istorie, chiar dacă nu a primit titlul de „clădire istorică” în acte. În perioada interbelică, a aparținut lui Iustin Marşieu, primul prefect al județului Arad sub administrație românească. Acesta a fost membru al Partidului Național Român din Transilvania, ocupând funcția de prefect în perioada 1919-1920 și apoi în 1928-1931. De prin vorbele arădenilor, aflăm că tot aici ar fi locuit și Generalul Balosin, care a murit în 1950, în timpul anchetei comuniste, prin care Armata Română a fost forțată să devină din Armată Regală, Armată populară.
Cu toate acestea, asemenea multor clădiri din oraș, imobilul e acum părăsit, cu spații de închiriat, încet, încet, o ruină. Noroc cu iedera care ascunde degradarea. Ceea ce nu poate ascunde (încă) planta e maldărul de pietroaie de la intrare.
(în 2015, sursa foto: Dorina Dănilă / dorinadanila.com)
Pilonii gardului Casei cu Iederă au început, în urmă cu câțiva ani, să se încline către poarta de intrare, astfel că proprietarii au considerat oportun să îl dărâme.
Ulterior, cei de la Disciplina în Construcții din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală au trimis proprietarului o sesizare, ca gardul să fie readus la starea inițială, dar nu s-a întâmplat nimic. Problema e că această clădirea e în aria protejată, iar faptul nu e cu grad de contravenție, ci e considerat direct infracțiune, intrând sub incidență penală, trimițând dosar penal în teancul până în tavan cu hârțoage de acest fel la Tribunalul Arad. Mai mult, situația, în cazul acesta, e și mai fără de speranță, întrucât plângerea penală depusă în 2018 s-a clasat.
În schimb, singura acțiune ce o poate face Primăria – și a și făcut-o – e să majoreze impozitul pe proprietate, măsură luată pentru toate clădirile lăsate de izbeliște în municipiu, în speranța că această constrângere financiară va determina remedierea situației. Însă dacă avem de a face cu un proprietar înstărit, care nu simte la buzunar sancțiunea, care mai e pe deasupra și fără dram de simț civic… pietroaiele acelea pot rămâne mult și bine acolo, devenind parte din peisajul cotidian. Poate chiar obiectiv turistic inedit.
Glumim, desigur. Însă e mare păcat, căci gardul casei respective chiar era unul extrem de atractiv, stârnind interesul chiar și producătorilor de film.
Un film comunist, cu tematică istorică, a conservat gardul în câteva secvențe
Gardul e acum ruină, dar putem să îl vedem în filmul regizat de Mihai Iacob – „Străinul” – având în distribuție actori precum Șerban Iordache, Irina Petrescu, Șerban Cantacuzino și Gheorghe Dinică.
(Copyright Studioul Cinematografic București)
(Copyright Studioul Cinematografic București)
(Copyright Studioul Cinematografic București)
Filmul „Străinul” a avut premiera în 8 octombrie 1964, cadrele exterioare fiind filmate în orașul Arad, iar cele interioare la Buftea, în decursul anului 1963. Cadrele de la Arad surprind mai multe locuri, dintre care Casa cu Iederă de pe Bd. Milea, Colegiul Național Moise Nicoară, Colegiul Național Ghiba Birta, Palatul Administrativ, malul Mureșului, Aradul Nou, Podul Traian, Vechiul Viaduct de la Grădiște etc. În film sunt prezentate, în stilul caracteristic vremurilor, anumite fapte reale petrecute în Arad, cum ar fi devastarea sediului Partidului Național Țărănesc din Arad de către bandele lui Iosif Nedici (1945).
În film, Casa cu Iederă e locuința senatorului Partidului Național Țărănist, Varga, George Calboreanu fiind în rolul senatorului.
Pelicula a fost realizată cu sprijinul muncitorilor din Arad și cu concursul Ministerului Forțelor Armate.
Comentariile portalului
L-ați auzit pe Simi Geo sau pe cineva din staful lui de campanie să protesteze sau sa ia poziție față de închiderea Astra vagoane marfă? Cam atât î (...)
In fine,se gaseste un politruc roman sa adopte,cel putin declarativ,masuri ce guvernul ungar le-a adoptat deja,cu un mediu succes,insa orientate spre o protectie sociala reala (...)
Vreau sa știu dacă sunt angajat