Minunat! Ideea omului de afaceri Florin Deznan prinde contur: se face spital de campanie la Expo Arad





În situații de criză este nevoie de oameni cu idei, oameni cu inițiativă. În penuria de informații apărute în online sau pe rețelele de socializare, unele mai triste ca altele, un om de afaceri din Arad a venit cu o idee care este pusă în practică cu succes în țări mai dezvoltate.
Aradul este un oraș în care orice fenomen meteorologic ne lua prin surprindere. Aradul este un oraș în care dacă ninge șase ore neîncetat se blochează activitatea rutieră, Aradul este un oraș în care dacă plouă două ore, se inundă toate pasajele și magistralele importante. Se așteptau arădenii să fim pregătiți pentru pandemia de COVID-19? Nu am fost…
Pandemia ne-a prins fără echipamente medicale, fără măști și combineazoane pentru medici, fără kituri de testare, fără aparate de testare, fără spitale pregătite și fără circuite prin care bolnavii de coronavirus să nu intre în contact cu ceilalți bolnavi. Abia după ce pandemia a cuprins Aradul s-a amenajat spitalul TBC din Grădiște pentru bolnavii de COVID, iar acum, din cele 100 de paturi destinate pentru bolnavii de coronavirus, peste 80 sunt deja ocupate.
Acum, Aradul încearcă să repare din mers toate aceste neajunsuri.
Florin Deznan este coproprietar al companiei RDF Arad și în ultimii ani a fost implicat în mai multe proiecte de succes. Vedem cu toții că spitalele din Arad colapsează în fața numărului mare de îmbolnăviri de COVID-19 și pentru a evita acest lucru trebuie repede făcut ceva. Deznan a venit cu ideea unui spital de campanie, o idee care deși nu este nouă și probabil nici nu îi aparține de la început, era doar amintită ca variantă de autoritățile locale. Afectat de toate cele care ni se întâmplă, Deznan a scris negru pe alb într-o postare cum ar trebui să arate acest spital și unde ar trebui să fie amplasat, iar locul ales este EXPO Arad.
Vedeți mai jos postarea lui Florin Deznan făcută ieri pe Facebook:
„Ma intreaba facebook-ul la ce ma gandesc….
Ma gandesc la un plan de actiune pentru transformarea Centrului Expozitional Arad in spital pentru tratarea Covid 19.
Ma gandesc ce ar trebui facut?
In primul rand as cere celor de la Expo sa traseze culoare astfel incat sa se poata organiza rezerve de dimensiuni de 3 m latime pe 4-5 m lungime, si de o parte si de cealalta a culoarelor de acces la rezerve. Apoi, asa cum in perioada expozitiilor ei construiesc standuri, din structura de aluminiu si panouri as cere sa se faca pereti despartitori intre rezerve. Sa fie alimentata fiecare boxa cu acces la curent electric necesar aparaturii medicale.
In curte, o firma specializata in amenajarea de spatii utile in containere, sa aduca 6 containere din care doua sa fie vestiare, doau sa fie pregatite cu dusuri de decontaminare si doua vestiare de imbracat si dezbracat echipamentul steril. Containerele pot fi luate in chirie sau sponsorizare de la firma de containere.
Trebuie comandat un numar de paturi egal cu numarul de rezerve rezultate in urma amenajarii spatiului interior.
Trebuie comandate ventilatoare (eventual cele mecanice ce sunt acum in teste) pentru fiecare rezerva in parte.
Aparate de monitorizare functii vitale mobile, astfel incat sa poata fi mutate usor dintr-o rezerva in alta.
O firma de curatenie in regim industrial, poate sponsoriza dezinfectia spatiilor si pregatirea primirii pacientilor.
O firma de paza din Arad care in regim de sponsorizare sa pazeasca strict acest obiectiv.
Retrasi de urgenta medicii stagiari din frontiera, apelat la medici de familie si asistenti din policlinici sau cabinete stomatologice si toti impreuna, organizati pe ture sa poata deservi acest spital.
Pe perioada amenajarii spatiului, personalul medical sa fie instruit de la cum sa se echipeze si pana la cum sa trateze pacientii, astfel ca atunci cand se da drumul functionarii acestui spital, ei sa fie apti de batalia cu virusul.
In apropiere sunt doua hoteluri in care se poate organiza cazarea si masa pentru personalul medical, astfel incat ei sa poata sa-si protejeze familiile.
Doua din cele trei aparate de testare sa fie amplasate direct in acest spital iar al treilea la DSP.
Asigurate kit-urile de testare astfel incat sa nu existe pauza la testare.
Parte din biologii clinicilor private sa fie detasati in aceste 2 laboratoare astfel incat analizarea testelor sa se faca 24/24 ore.
Echipamente de protectie la discretie pentru acest personal medical. Sunt suficiente sponsorizari de echipamente pentru a asigura munca acestor oameni.
Toate aceste lucruri pot fi facute cu minim de cheltuieli, cu mult sprijin dar solicitat punctual celor care vor si pot sa sprijine si ce e cel mai important, eu cred ca poate fi functional in maxim 7 zile din momentul in care toate fluxurile sunt gandite.
Se baga cineva sa punem in practica acest plan?
P.S. – intrebarea este pentru conducatorii Aradului!
Cu siguranta poate suferi modificari in functie de solicitarile specialistilor!”
Autoritățile au răspuns prompt celor scrise de omul de afaceri arădean. Aseară, Gheorghe Domșa, cel care conduce celula de criză la nivelul județului Arad, și Sergiu Bîlcea, l-au contactat pe Florin Deznan și în acest moment deja se lucrează la proiect. Cele vorbite au fost scrise de Florin Deznan într-o altă postare pe care a făcut-o astăzi tot pe contul său de Facebook:
„Status la proiectul de spital de la CCI Arad:
- S-a facut schita intrare/iesire cu vestiar haine de oras – zona decontaminare – vestiar imbracaminte septica la intrare -vestiar echipament folosit in spital – zona decontaminare – vestiar haine de oras.
- Se lucreaza pe schita cu impartirea rezervelor in spatiul CCI Arad.
- S-au trimis oferte catre CJA pentru 200 tuburi oxigen.
- S-a trimis oferta catre CJA pentru 5 ventilatoare.
- Se evectueaza in acest moment vizita in teren la CCI Arad pentru a se vedea facilitatile.
- S-a vorbit la Hotelul din vecinatate si se asteapta decizia pentru demararea acestui proiect si implicit a cazarii personalului medical.
Autoritatile s-au pus in miscare. Sper sa se si rezolve!”
Se fac calcule acum pentru numărul de paturi și pentru numărul de compartimente. De asemenea, se discută câte paturi să fie într-un compartiment, două sau trei, iar asta depinde în primul rând de costurile de amenajare a acestui proiect.
Comentariile portalului
Pentru asta folosiți aeroportul pentru motoare turate și Festivaluri de proșt gust gen aoa toate abonate la bani publici .aeroportul trebuie folosit pentru zboruri nu pentru sindrofii politice
Ipocrizia generalizată ridicată la rang de mitologie oficială...când colo....afăra-i vopsit gardu` înăuntru leopardu`
Stimați reprezentanți ai legii, o singură întrebare aș avea: În curtea DSP-ului oare când catadicsiți a vă uita, la neregulile cât carul, în urma multor, (...)