vineri, 17 mai, 2024

Special Arad Logo

    2 mai 2024 – ZIUA Universității de Vest „Vasile Goldiş”din Arad

    de Special Arad | 2 mai 2024, 9:54 AM | Educaţie

    0

    Comunicat UVVG. Universitatea de Vest „Vasile Goldis” din Arad a fost fondată la 2 mai 1990 – în urma unui miting al tinerilor arădeni – organizat din iniţiativa unui grup de intelectuali – având sprijinul autorităţilor locale, de către un Comitet de Iniţiativă.

    În baza celor peste 3.000 de adeziuni ale participanţilor, Rectorul  fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, iniţiatorul manifestaţiei, sprijinit de profesorul Alexandru Roz – remarcabil istoric al Aradului – au înaintat Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi Guvernului României, respectiv Primului Ministru din acea perioadă Petre Roman, propunerea de înfiinţare a universităţii, propunere rapid aprobată.

    Universitatea a luat numele lui Vasile Goldiş, care devine astfel patronul spiritual al noii universităţi, cel care afirma: „numai instituţiile cultural-educative, în care rolul de bază îl are învăţământul, au menirea de a contribui la afirmarea unui popor într-o democrație de tip naţional.”

    Astăzi, după 34 de ani de funcționare, având ca rezultat al activității educaționale peste 125.000 de absolvenți, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad se află din plin pe ruta a ceea ce se numeşte în literatura contemporană: „Noua Universitate”: o instituţie de învăţământ superior cu desăvârşire deschisă la bază şi care îşi propune să fie cât mai selectivă la vârf, cu toate implicaţiile care rezultă de aici, rămânând în acelaşi timp o universitate antreprenorială, pusă în slujba comunităţii arădene, comunitate care a contribuit în mod decisiv la înfiinţarea ei. Comunitatea academică a universității noastre, prin crezul lui Vasile Goldiș, sintetizat în sintagma PRIN NOI ÎNȘINE! a pus în practică Testamentul marelui patriot român: UNIVERSITATE LA ARAD PENTRU TOȚI ROMÂNII.

    „Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad este ceea ce este, datorită eforturilor, dăruirii și profesionalismului fondatorilor ei, fără de care noi nu am fi existat ca structură de învățământ. Alături de întreaga comunitate academică pe care o reprezint, îmi exprim întreaga recunoștință și veșnic respect. Împreună muncim ca proiectul lor să existe și să se dezvolte, să formeze caractere, profesioniști, să formeze în continuare generații.

    Cu o deosebită onoare, astăzi, la ceas de sărbătoare, doresc să mulțumesc fiecărei persoane în parte implicate în ceea ce înseamnă astăzi Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – o universitate ce are un loc bine definit în peisajul academic românesc și nu numai, cu o deschidere extrem de largă spre învățământul universitar din afara granițelor țării, cu aplecare deosebită spre cercetare, cunoaștere, inovație și predare la standarde cât mai înalte.

    Ca rector, ca om care lucrează cot la cot cu Dumneavoastră, vă mulțumesc și vă prețuiesc. La mulți ani UVVG!”, a declarat prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, rector al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad de peste 12 ani.

    Înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior la Arad a preocupat, în timp, personalităţi de aleasă cultură şi înalt patriotism din această parte de vest a ţării, începând cu cel de numele căruia se leagă actul Marii Uniri de la 1918, Vasile Goldiş. Strădaniile lor nu au putut deveni realitate, decât după căderea regimului comunist din România în 1989. Atunci, prin curajul și determinarea unui grup de intelectuali arădeni, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a luat ființă, a oferit și oferă în continuare societății, generații de profesioniști.

     

    ***Istoric

    La 15 noiembrie 1812 la Arad, se înființează PREPARANDIA, „Înalta şcoală pedagogică a naţiunii valahe” prima instituție destinată pregătirii cadrelor didactice din întreg spaţiul românesc, una dintre primele şcoli cu profil pedagogic din Europa…

    La 17 septembrie 1862, prin decizie imperială i-a ființă la Arad, ASTRA … iar anul următor pe 12 mai se deschide într-un cadru festiv. Este un moment de cotitură în afirmarea identității culturale și naționale a românilor ardeleni. Profesorii Preparandiei se află printre  fondatorii și mentorii instituției…

    La începutul secolului al-XX-lea, Aradul devine ”de facto” Capitala politică a Transilvaniei, impunând în mişcarea pentru emanciparea şi unitatea naţională a românilor, numele unor personalităţi care se detaşau prin cultură, devotament, verticalitate şi crez naţional. Între acestea Vasile Goldiş cu deosebire poate fi socotit, îndrumătorul şi animatorul întregii pleiade de adevăraţi cărturari ai Ardealului acelor vremuri. Dorinţa lui Vasile Goldiş ca Aradul să devină centru universitar, oraş al culturii şi centru economic european va deveni realitate după mai bine de jumătate de secol de la trecerea spre cele sfinte a marelui patriot român.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.