luni, 20 mai, 2024

Special Arad Logo

  Un studiu al Universității Babeș-Bolyai arată o „tendință îngrijorătoare de încetinire a ritmului de angajare în IT-ul românesc”

  de - | 21 martie 2024, 8:07 AM | Naţional

  0

  „Există o tendință îngrijorătoare de încetinire a ritmului de angajare în IT-ul românesc” – se arată într-un studiu al cercetătorilor de la Universității Babeș-Bolyai. În SUA, companiile continuă valul de disponibilizări în contextul dezvoltării inteligenței artificiale (AI).

  Cercetătorii de la Romanian Economic Monitor (REM), o platformă de cercetare din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), susțin că „evoluția efectivului de salariați în domeniul IT din România va putea ajunge la o stagnare sau ar putea să aibă chiar o scădere ușoară în 2024”.

  Cauzele acestei evoluții vin pe fondul unor tendințe internaționale. „Piața globală a tehnologiilor informatice înregistrează o încetinire evidentă, iar efectele acestei încetiniri se resimt și în România. Pentru a înțelege schimbările din industria IT românească, este imperativ să analizăm evoluțiile din piața americană, deoarece acestea au un impact decalat în timp, dar semnificativ și pe piața autohtonă”, se arată în studiu.

  Ce se întâmplă în România: o tendință îngrijorătoare

  În ultimii ani, sectorul IT din România a cunoscut o creștere semnificativă, atrăgând investiții străine și generând locuri de muncă bine plătite. Cercetătorii remarcă totuși că proporția specialiștilor IT din numărul total al angajaților este mai mică în România decât media UE (sub 3% în România comparativ cu peste 4% în UE, conform Eurostat).

  „Totuși, există o tendință îngrijorătoare de încetinire a ritmului de angajare în acest sector, fenomen ce ridică întrebări cu privire la cauzele subiacente”, susține raportul REM.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.