sâmbãtã, 9 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  13 primari liberali din județul Arad au semnat o petiție împotriva desființării barierei de pe strada Șiriei și așteaptă o semnătură de la ministrul pesedist al Transporturilor

  de Raluca Medeleanu | 20 noiembrie 2023, 2:09 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  3

  o parte dintre semnatarii petiției

  Mai mulți primari liberali din județul Arad au semnat o petiție prin care cer autorităților centrale să anuleze decizia de a desființa bariera, implicit accesul de pe strada Șiriei la sensul giratoriu către drumul județean 709 și drumul național 7. Deși politicienii de la PSD, în speță viceprimarul Cheșa și parlamentarul Pistru, susțin că Ministerul Transporturilor a acceptat deja această solicitare, aleșii locali ai PNL susțin că nu au primit nicio decizie în scris – ceea ce e adevărat.

  Primarul Aradului a amenințat că se va lăsa cu protest, într-un live pe care l-a făcut săptămâna trecută, fiind în vizită la șantierul pasajului din Micălaca, întrucât la momentul în care lucrările ajung la final, ar urma să se desființeze bariera de pe strada Șiriei. Edilul era și este de părere că această măsură va avea consecințe grave asupra fluxului de trafic din zonă.

  Decizia acestei desființări a fost luată încă de la începutul lucrărilor, ea fiind stipulată în proiectul tehnic. Totuși, închiderea drumului ar tăia legătura cu comuna Șiria, cu drumul județean și cu Valea Crișului, inclusiv afectând bifurcația spre Valea Mureșului.

  Împotriva desființării s-au arătat 13 primari de comune/orașe care fac parte din traseul afectat. Astfel că au semnat astăzi o scrisoare pe care o vor înainta factorilor de decizie.

  Primarul Mihai Mag a afirmat că Vladimirescu este cea care va fi cea mai afectată de această desființare a vechiului drum, deoarece șoferii vor alege comuna ca rută alternativă. Mag s-a plâns că Vladimirescu este deja sufocată de trafic și că are în plan să construiască pe acest motiv un drum care să facă legătura între comună – prin cartierul Via Carmina – și cartierul arădean Micălaca.

  Pe lângă semnăturile care au fost adunate la întrunirea de la ora 12:00, de la Primăria Arad, documentul a fost ulterior transmis spre a fi semnat și la Bocsig, pentru că primărița Teodora Abrudean nu a putut ajunge la ședința de la Arad.

  petitie 13 uat uri nu vor desfiintarea bariera strada siriei

  Astfel, semnatarii petiției adresate Guvernului României, Ministerului Transporturilor, respectiv Companiei Naționale de Căi Ferate sunt după cum urmează: municipiul Arad, orașul Ineu, orașul Sebiș și comunele Șiria, Vladimirescu, Hășmaș, Șicula, Buteni, Cărand, Șilindia, Bocsig, Cermei, Brazii.

  Pe de altă parte, trebuie menționat că în cadrul ședinței de la Arad s-a menționat că primăria Pâncota s-a arătat solidară acestei solicitări pe Facebook, dar primarul nu se află pe lista semnatarilor petiției (Dan Ștefan Pocrișer face parte din PSD).

  Vor răspuns în scris că nu se închide strada Șiriei

  Imediat după ce primarul Aradului a făcut o deplasare la pasajul din Micălaca, unde s-a filmat în timp ce discuta cu dirigintele de șantier, viceprimarul Ilie Cheșa a făcut o postare pe pagina lui de Facebook, prin care susținea că atât el cât și deputatul Eusebiu Pistru au primit deja confirmări de la CFR și Ministerul Transporturilor că nu se va mai desființa bariera respectivă.

  Întrebat cum comentează aceste afirmații, Călin Bibarț a spus că nu contestă că ar fi existat discuții de acest fel, însă Primăria Arad nu a primit niciun răspuns în scris și că are nevoie de astfel de garanții printr-o adresă oficială cu semnături.

  „Nu contest că li s-a spus și domniilor lor că se face, că se drege, dar în scris nu avem nimic. Ba mai mult, Șiria a făcut document către CNAIR, pentru că ei lucrează la pasaj, și CNAIR-ul le-a dat în scris că ei la momentul în care finalizează pasajul, dezafectează sensul giratoriu, ceea pe ce au document. Ăsta este încă un demers scris pe care am vrut să-l facem pentru a îi da mai multă greutate, tocmai în contextul în care nu avem nimic în scris.

  Nici măcar răspuns negativ. La ceea ce a trimis Aradul nu ni s-a răspuns nimic, decât câteva declarații pe care noi le putem încadra ca politice. Aici noi facem administrație acum, nu politică. De aceea, sunt de acord că promisiuni ar fi, dar noi avem nevoie de un răspuns ferm și clar în scris”, a spus primarul Călin Bibarț.

   

  Citește și:

  Primarul Călin Bibarț: „Nu suntem de acord să se desființeze trecerea peste calea ferată de pe strada Șiriei!” · Special Arad

  Viceprimarul Cheșa îi bate obrazul, bineînțeles subtil, primarului Bibarț din cauză de… Don Quijote · Special Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.