vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Unde puteți suna ca să reclamați că se fumează într-un restaurant, bar sau alt loc public

    de - | 16 martie 2016, 10:57 AM | Naţional | Recomandările editorilor

    0

    Poliția, ISU și Jandarmeria sunt ultimele instituții adăugate de Guvern pe lista celor care vor păzi respectarea prevederilor anti-fumat. Aceste instituții se vor adăuga Ministerului Sănătății și Protecției Consumatorilor, entități care, în conformitate cu vechile prevederi, sunt și acestea obligate să vegheze la respectarea prevederilor anti-fumat, potrivit DIGI24.

    Legislație nouă anti-fumat, instituții noi însărcinate cu aplicarea noii legi, nr.15 din 2016. Potrivit ordin nr.47, emis recent de către ministrul Afacerilor Interne, de aplicarea legii 15 vor răspunde ofițerii și agenții de Poliție Române, cei ai Poliției de Frontieră, personalul ISU și de ofițerii sau subofițerii Jandarmeriei. Nici ordinul ministrului, nici legea 15, nu anulează însă dreptul angajaților Ministerului Sănătății sau ai Protecției Consumatorilor de a face verificări și de a aplica sancțiuni. Vechea legislație antifumat, anume legea 349/2002, stabilea că aplicarea sancțiunilor și constatarea contravențiilor se face de către ”persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătății și de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor”.

    Deocamdată nu există însă o normă legală care să arate cu exactitate cum se face proba faptului că legislația antifumat a fost încălcată. Însă de astăzi, 16 martie, se preconizează lansarea publică, la nivel guvernamental, a unui ghid care va ajuta autoritățile să aplice legea.

    Ghidul care ar putea fi lansat miercuri arată că, în timpul unui control, polițiștii trebuie să fie atenți dacă: spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate “Fumatul interzis” și dacă este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii. Potrivit ghidului, trebuie introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară, trebuie afișat un număr de telefon și un site de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii. Se va verifica dacă în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară și dacă miroase a fum de țigară. Persoanele însărcinate cu aplicarea legii vor avea dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

    Printre persoanele care pot fi responsabile de aplicarea legii în unități se numără angajații care se ocupă de respectarea regulilor de securitate și sănătate la locul de muncă, cei care impun respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, dar și alte persoane desemnate de conducătorul unității.

    Procedura de sesizare de către cetățeni a autorităților publice referitor la încălcarea legii constă în apelarea la numărul de telefon al poliției locale (diferit pentru fiecare județ), la 112 cu retransmiterea către poliția locală sau la ANPC care va retransmite către poliția locală.

    SURSA: DIGI24

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.