vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Ce zic patronii localurilor din Arad despre interzicerea fumatului pe terase

  de Raluca Medeleanu | 8 ianuarie 2020, 1:04 PM | Reportaj | Topic special

  13

  Deși legea e din 2016, abia acum se pare că autoritățile locale arădene au decis să ia atitudine și să interzică fumatul în terasele închise din oraș. Vestea a fost dată verbal, în săptămâna dinainte de Anul Nou, iar de atunci majoritatea patronilor de localuri care dețin astfel de terase s-au conformat și au luat de pe mese scrumierele.

  Am cerut lămuriri de la Poliția Locală, ca să aflăm dacă s-au dat amenzi până acum, întrucât legislația e dură. Amenzile se ridică la sume între 5000 și 15.000 lei. Prin răspunsul primit, ne-a fost dat de înțeles că nu ar fi o măsură luată doar acum, deși toți chelnerii și patronii cu care am vorbit, ne-au spus despre acea vizită a agenților de Poliție Locală ca fiind ceva nou. „De la apariția Legii nr. 15/2016, Direcția Generală Poliția Locală Arad a desfășurat constant acțiuni de informare cu privire la prevederile legii antifumat. Fiind vorba despre acțiuni de prevenție, nu a fost aplicată nicio sancțiune”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, instituție în a cărei subordine se află Poliția Locală.

  Curioși fiind de atmosfera care se resimte pe terasele din oraș, am luat la rând localurile din centrul Aradului, dorind să aflăm și care este reacția patronilor. Vă spunem de pe acum, balanța se înclină către totală nemulțumire, însă, din păcate, un singur patron a fost de acord să ne vorbească cu reportofonul pornit. Cu ceilalți am vorbit „off the record”, astfel că le vom reda impresiile prin cuvintele noastre, fără a îi cita.

  „Dacă legea e lege, ea trebuie aplicată, chiar și la Arad”

  Cam asta a fost atitudinea unora dintre patroni, lăsând de înțeles că nemulțumirea cea mai mare vine din rândul clienților, proprietarii teraselor aplicând fără prea multe comentarii această măsură. Ne-au spus că atâta timp cât au avut această „portiță” prin care au putut oferi clienților posibilitatea de a fuma într-un mediu încălzit, într-o terasă încălzită, au făcut-o, însă dacă acum nu se mai poate, asta este. Cât despre modul în care decizia le afectează bunul mers al afacerilor, cei care au localuri unde se servește și mâncare au fost de părere că nu va fi o mare lovitură, întrucât „oamenii oricum vin să mănânce”. Cei care sunt însă cu adevărat afectați sunt patronii cafenelelor.

  „Cum îmi consideri, în p**a mea, ăsta zid?!”

  Sunt vorbele care au ieșit bubuind din gura patronului unei cafenele de pe Bulevard, în timp ce ținea mâna pe o prelată semidesfăcută, fluturând-o de zori. Nu a fost disponibil să vorbească cu noi, altcineva din local ne-a spus însă că au avut parte de reacții negative din partea majorității clienților în decursul acestor zile și că simt că această decizie de a descoperi complet terasa îi va lăsa fără mulți clienți.

  „Trebuie să ne gândim și la aspectul orașului”

  Este una dintre remarcile pe care le-a făcut, pe de altă parte, un alt patron. Acesta e de părere că, din moment ce legea există deja din 2016, la nivel național, e chiar dubios că le-a trebuit atât de mult să o și ia în seamă. Mai mult, acesta a indicat aspectul orașelor din alte țări, evidențiind cât de mult strică estetica Bulevardului Revoluției aceste improvizații.

  Am întrebat mai mulți patroni dacă, de acum, mai consideră necesar să țină aceste terase deschise pe perioada iernii, în condițiile în care ele vor deveni spații tot pentru nefumători și am aflat că mulți consideră că demontarea lor pe timpul rece va fi o măsură pe care va trebui să o ia în anii următori.

  „Unii n-au voie, alții au voie”

  Un singur patron a fost de acord să discute deschis cu noi, cu reportofonul pornit. Acesta a spus că nu este dreptul nimănui să protesteze când vine vorba de o lege, însă ar fi bine ca toată lumea să se conformeze, controalele să nu fie făcute doar la cei care nu au „prieteni”. „Practic, este logic dacă stăm să ne gândim, fiind o lege veche, care ar trebui să și fie respectată. Eu am discutat și cu alți patroni din alte cafenele, care s-au conformat și ei. De afectat, ne afectează într-un fel. Dar, pe de alte parte, zilele astea este și foarte frig. Noi cheltuim foarte mulți bani pe sistemul de încălzire de afară, care merge 99% electric. Ideea e că, după părerea mea, dacă există o lege și vrem să respectăm legea, să o facem. Dar să o respectăm toți. Să se pună în vedere la toată lumea. Problema de astăzi, din Arad, e asta: că unii au voie, alții n-au voie. Și atunci se produce o concurență care nu e cinstită. Dar pe unii chiar nu îi interesează… deși e vorba de amendă până în 15.000 de lei. Iar dacă te prinde de mai multe ori, îți poate suspenda autorizația de funcționare. Dar problema generală ar fi asta: există o lege care trebuie respectată. Legea există și afară. Există de ani de zile în Europa, iar lumea – bine, merci – s-a adaptat, s-a conformat, iar patronii au încercat să ofere confort pentru cine stă câteva minute afară. Dacă există legea în România și dacă în alte orașe așa se face… și chiar dacă numai în Arad ar fi așa, hei, facem! Dar toată lumea! Poliția să facă controale pe toate terasele, iar toată lumea o să se conformeze și o să fie ok”, ne-a spus acesta.

  Lumea fuma liniștită pe trei terase închise

  În plimbarea noastră trei terase ne-au captat atenția, unde lumea fuma fără nicio stinghereală. La una dintre ele, chelnerița ne-a spus că știe despre lege, au fost și ei informați de Poliția Locală, dar „cum să le zic la oameni că așa, brusc, nu mai au voie?”. La al doilea local, chelnerița părea extrem de surprinsă: „nu am știut că nu e voie. Mie nu mi-a spus nimeni”, iar la cel de-al treilea local patronul ne-a dat de înțeles că nu îl prea interesează. „Noi mereu ne-am conformat legii. Aici nu se fumează încă de la început. Asta nu e țigară, e IQOS”, ne-a spus acesta, zâmbind, însă ceilalți clienți fumau în voie țigări normale. Chiar și trabuc.

  Ce spune mai exact legea

  Deocamdată Legea antifumat nu vizează interzicerea fumatului în terasele complet deschise. Ea interzice fumatul în spații închise. Documentul publicat în Monitorul Oficial, în 10 noiembrie 2016, explică următoarele:
  „Orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”.
  Persoanele fizice care nu respectă interdicţiile riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
  În acelaşi timp, cei care permit fumatul în spaţiile publice închise riscă amenzi între 5.000 de lei şi 15.000 de lei. În plus, îşi pot pierde şi autorizaţia de funcţionare”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Toți alți ce au vici au drepturi fumători de ce nu au e decizia lor ce fac cu viata lor.
   Bulangii de ce au drepturi sau mai știu eu ce dezaxați.
   E decizia oricărui om de pe acest pământ cum își trăiește viata.
   Dacă tot vor sa nu se mai fumeze de ce nu interzic fabricarea lor.
   De ce îmi interzic mie ce sa fac la mine în casa dacă vreau fumez dacă nu nu cei ce nu fumează sa nu intre în spatiile respective.
   Ori cum în tara asta totul e pe dos.
   Ca acciza la țigari e mai mare ca și profitul celor ce vând produsul e bine pentru legiuitor.
   Ca au bani la buget și nu fac nimic bun din asta.
   PS nu sunt fumător.

   --8 voturi
   +1
   -1
   • Pentru ca, „bulangiul” boss nu afecteaza direct nimanui sanatatea! Am fost fumator de la 13 la 35 de ani…si crede-ma ca, pana nu te lasi de fumat nu realizezi cum pute la propiu un local unde se fumeaza si cat de imputiti ies ceilalti care nu fumeaza din acel local! Lumea civilizata iese frumos afara sa fumeze…romanu’ nu! Romanu’ e iara destept…cauta chichite-n legi etc.!

    In rest esti la fel ca orice roman inadaptat…condamni mereu „bulangiii” da’ ti-o freci zilnic sau aproape visand lesbiene. Stim nu-i adevarat…tu esti om religios, habotnic sadea! Marsh mah!

    Sunt multi „bulangii” care au facut mult mai multe in viata decat vei face tu si tot neamu’ tau…da’ ei nu te numesc dezaxat pentru ca spre deosebire de tine, au cultura generala !

    …si nu, nu sunt „bulangiu” si nici fumator!

    +10 voturi
    +1
    -1
   • Eu sunt fumator. Dar nu pot sa nu recunosc ca viciul meu ii poate afecta pe altii, mai ales daca vorbim de spatii inchise. Te rog sa te gandesti si la cel care te serveste la masa. Poate e nefumator. Poate vrea sa renunte la fumat. Sau paote pir si simplu nu are chef sa respire un aer pe care tu l-ai viciat.

    +7 voturi
    +1
    -1
  2. Se poate aborda problema in mod echilibrat.Firesc este sa nu fie discriminativa ,instructiunea UE'(de altfel,din 28 tari membre aceste restrictii se aplica ín 17).Trebuie sa existe localuri atat pt fumatori cat sí pt cei care nu fumeaza.Sau daca exista suficient spatiu se poate imparti in doua(decizia privind proportiile trebuie sa apartina proprietarului,care-si cunoaste segmentul de clienti).Nu este in regula sa privim problema doar dintr-un unghi.Si sa vedem rezolvarea lor prin sanctiuni.Nefumatorii au dreptul sa socializeze intr-o atmosfera fara fum,cum au dreptul sa socializeze si fumatorii intr-un mediu agreat de ei.Teoria prohibitionista nu tine pe termen lung(a se vedea prohibitia la alcool in SUA din urma cu aproape un secol).Cum scria cineva la comentarii,statul castiga sume f.mari de pe urma fumatorilor.Iar ingrijirea sanatatii lor nu este pe masura banilor cheltuiti pt fumat,dupa mai multe decenii cand apar(la unii)probleme mai serioase de sanatate.Dar nu asta este relevant.Probleme mai mult sau mai putin serioase ale cailor respiratorii,apar la mai multe categorii de cetateni.Revin la baza: problema este la capitolul discriminare si „obsesia” sanctiunilor pt prea multe gesturi sociale.Sau exista sí alte considerente?Mai putin traduse populatiei?

   +6 voturi
   +1
   -1
   • Domnule, înainte de această lege…era așa cum ziceți dvs…da 99,9% dintre patronii arădeni cel puțin nu dădeau doi bani pe ce zicea legea sau ceea ce îi obliga…așa că legislativul a înăsprit-o, ceea ce mi se pare corect.
    In fiecare pub sau bar ti se arunca ca la câini o masa retrasă lângă care scria nefumători etc. In afara de cei ce „dorm” pe terase, majoritatea oamenilor sunt de acord cu interzicerea fumatului în spațiile închise. Să ținem cont că,
    sunt anumite țări care interzic accesul cu copii in restaurante nu doar fumatul… gândiți-va cum ar reacționa românii! Ce tragedie ar fi…
    Nu e discriminare, e bun simț.

    +1 voturi
    +1
    -1
  3. Este discrimare fara margini ceea ce se face cu fumatorii. Cine nu fumeaza nu sta pe aceste terase si nu este afectat. Sa nu fie nici un loc amenajat pentru fumatori este revoltator. Daca toate viciile ar fi taxate si interzise la fel as fi de acord, dar asa ca numai fumatul este hulit este revoltator si ne incalca drepturile umane. Atata vreme cat la televizor, radio si in presa abunda de reclame la acool, dulciuri si sucuri , suprataxarea tigarilor, pozele cu oameni morti, operatii, etc si interzicerea chiar si in aer liber a fumatului m-i se pare revoltatoare. Vreau sa vad poze cu accidente, oameni omorati decatre alcooloci, copii abandonati si neglijati de catre parinti alcoolici pe toate sticlele de alcool, interzicerea comercializarii in in cafele, restaurante , baruri a alcoolui. De asemenea vreau sa vad poze cu oameni si copii obeji si suna cat se scheltuie intr-un an pentru tratamentul diabetului si a bolilor asociate cu obezitatea pe toate pachetele de dulciuri si sucuri si interzicerea comercializarii sucurilor in cafenele, baruri, restaurante si inchiderea tuturor cofetariilor. Lista ar putea continua.

   +6 voturi
   +1
   -1
  4. ZID, ziduri, s. n. Element de construcție vertical sau puțin înclinat, alcătuind un perete, o îngrădire, o fortificație etc. executat din cărămizi, din blocuri de piatră așezate ordonat unele peste altele (și legate printr-un liant) sau din beton și destinat să limiteze, să separe sau să izoleze un spațiu ori să susțină alte elemente de construcție.Atenție la conținutul legal.

   0 voturi
   +1
   -1
   • Cosmine numa’ in mintea patronilor cazuti in cap exista cuvantu’ zid in lege…

    „spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, INDIFERENT DE NATURA ACESTORA sau de caracterul temporar sau permanent”.

    --1 voturi
    +1
    -1
  5. In România se pare că poți să fii orice, să faci orice, numai fumător să nu fii. Eu zic să-i strângem pe toți (cu mine in frunte) și să-i băgăm într-un lagăr . Poate atunci restul populației va putea mânca liniștită, în aer curat, o mâncare echilibrată încărcată cu conservanți. Poftă bună!

   +4 voturi
   +1
   -1
  6. Este de neînţeles de ce nu se permite amenajarea unui spaţiu interior pentru fumători, un separeu unde cei care doresc să fumeze să aibă posibilitatea de a face asta fără să stea afară în frig, ploaie sau ninsoare, un spaţiu care să nu-i atecteze pe nefumători. Există un local nu foarte mare, însă cu o cameră cu sistem de ventilaţie care a fost amenajat cu foarte mulţi ani în urmă pentru nefumători. Acuma că legea nu permite fumatul în localuri, acel spaţiu era ideal pentru fumători, este o cameră separată, dispune de un sistem adecvat şi nu íi afectează pe nefumători. Este vorba de bar/pub-ul de pe strada Cicio Pop, fosta 6 Martie, localul pe care cei sunt puţin mai învârstă îl cunosc cu denumirea de „Mobilux”, iar cei care sunt mai tineri íl ştiu ca şi „One More Beer”, un local destul de drăguţ, dar destul de anonim pentru majoritatea arădenilor.

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.