Ce zic patronii localurilor din Arad despre interzicerea fumatului pe terase
Deși legea e din 2016, abia acum se pare că autoritățile locale arădene au decis să ia atitudine și să interzică fumatul în terasele închise din oraș. Vestea a fost dată verbal, în săptămâna dinainte de Anul Nou, iar de atunci majoritatea patronilor de localuri care dețin astfel de terase s-au conformat și au luat de pe mese scrumierele.
Am cerut lămuriri de la Poliția Locală, ca să aflăm dacă s-au dat amenzi până acum, întrucât legislația e dură. Amenzile se ridică la sume între 5000 și 15.000 lei. Prin răspunsul primit, ne-a fost dat de înțeles că nu ar fi o măsură luată doar acum, deși toți chelnerii și patronii cu care am vorbit, ne-au spus despre acea vizită a agenților de Poliție Locală ca fiind ceva nou. „De la apariția Legii nr. 15/2016, Direcția Generală Poliția Locală Arad a desfășurat constant acțiuni de informare cu privire la prevederile legii antifumat. Fiind vorba despre acțiuni de prevenție, nu a fost aplicată nicio sancțiune”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, instituție în a cărei subordine se află Poliția Locală.
Curioși fiind de atmosfera care se resimte pe terasele din oraș, am luat la rând localurile din centrul Aradului, dorind să aflăm și care este reacția patronilor. Vă spunem de pe acum, balanța se înclină către totală nemulțumire, însă, din păcate, un singur patron a fost de acord să ne vorbească cu reportofonul pornit. Cu ceilalți am vorbit „off the record”, astfel că le vom reda impresiile prin cuvintele noastre, fără a îi cita.
„Dacă legea e lege, ea trebuie aplicată, chiar și la Arad”
Cam asta a fost atitudinea unora dintre patroni, lăsând de înțeles că nemulțumirea cea mai mare vine din rândul clienților, proprietarii teraselor aplicând fără prea multe comentarii această măsură. Ne-au spus că atâta timp cât au avut această „portiță” prin care au putut oferi clienților posibilitatea de a fuma într-un mediu încălzit, într-o terasă încălzită, au făcut-o, însă dacă acum nu se mai poate, asta este. Cât despre modul în care decizia le afectează bunul mers al afacerilor, cei care au localuri unde se servește și mâncare au fost de părere că nu va fi o mare lovitură, întrucât „oamenii oricum vin să mănânce”. Cei care sunt însă cu adevărat afectați sunt patronii cafenelelor.
„Cum îmi consideri, în p**a mea, ăsta zid?!”
Sunt vorbele care au ieșit bubuind din gura patronului unei cafenele de pe Bulevard, în timp ce ținea mâna pe o prelată semidesfăcută, fluturând-o de zori. Nu a fost disponibil să vorbească cu noi, altcineva din local ne-a spus însă că au avut parte de reacții negative din partea majorității clienților în decursul acestor zile și că simt că această decizie de a descoperi complet terasa îi va lăsa fără mulți clienți.
„Trebuie să ne gândim și la aspectul orașului”
Este una dintre remarcile pe care le-a făcut, pe de altă parte, un alt patron. Acesta e de părere că, din moment ce legea există deja din 2016, la nivel național, e chiar dubios că le-a trebuit atât de mult să o și ia în seamă. Mai mult, acesta a indicat aspectul orașelor din alte țări, evidențiind cât de mult strică estetica Bulevardului Revoluției aceste improvizații.
Am întrebat mai mulți patroni dacă, de acum, mai consideră necesar să țină aceste terase deschise pe perioada iernii, în condițiile în care ele vor deveni spații tot pentru nefumători și am aflat că mulți consideră că demontarea lor pe timpul rece va fi o măsură pe care va trebui să o ia în anii următori.
„Unii n-au voie, alții au voie”
Un singur patron a fost de acord să discute deschis cu noi, cu reportofonul pornit. Acesta a spus că nu este dreptul nimănui să protesteze când vine vorba de o lege, însă ar fi bine ca toată lumea să se conformeze, controalele să nu fie făcute doar la cei care nu au „prieteni”. „Practic, este logic dacă stăm să ne gândim, fiind o lege veche, care ar trebui să și fie respectată. Eu am discutat și cu alți patroni din alte cafenele, care s-au conformat și ei. De afectat, ne afectează într-un fel. Dar, pe de alte parte, zilele astea este și foarte frig. Noi cheltuim foarte mulți bani pe sistemul de încălzire de afară, care merge 99% electric. Ideea e că, după părerea mea, dacă există o lege și vrem să respectăm legea, să o facem. Dar să o respectăm toți. Să se pună în vedere la toată lumea. Problema de astăzi, din Arad, e asta: că unii au voie, alții n-au voie. Și atunci se produce o concurență care nu e cinstită. Dar pe unii chiar nu îi interesează… deși e vorba de amendă până în 15.000 de lei. Iar dacă te prinde de mai multe ori, îți poate suspenda autorizația de funcționare. Dar problema generală ar fi asta: există o lege care trebuie respectată. Legea există și afară. Există de ani de zile în Europa, iar lumea – bine, merci – s-a adaptat, s-a conformat, iar patronii au încercat să ofere confort pentru cine stă câteva minute afară. Dacă există legea în România și dacă în alte orașe așa se face… și chiar dacă numai în Arad ar fi așa, hei, facem! Dar toată lumea! Poliția să facă controale pe toate terasele, iar toată lumea o să se conformeze și o să fie ok”, ne-a spus acesta.
Lumea fuma liniștită pe trei terase închise
În plimbarea noastră trei terase ne-au captat atenția, unde lumea fuma fără nicio stinghereală. La una dintre ele, chelnerița ne-a spus că știe despre lege, au fost și ei informați de Poliția Locală, dar „cum să le zic la oameni că așa, brusc, nu mai au voie?”. La al doilea local, chelnerița părea extrem de surprinsă: „nu am știut că nu e voie. Mie nu mi-a spus nimeni”, iar la cel de-al treilea local patronul ne-a dat de înțeles că nu îl prea interesează. „Noi mereu ne-am conformat legii. Aici nu se fumează încă de la început. Asta nu e țigară, e IQOS”, ne-a spus acesta, zâmbind, însă ceilalți clienți fumau în voie țigări normale. Chiar și trabuc.
Ce spune mai exact legea
Deocamdată Legea antifumat nu vizează interzicerea fumatului în terasele complet deschise. Ea interzice fumatul în spații închise. Documentul publicat în Monitorul Oficial, în 10 noiembrie 2016, explică următoarele:
„Orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”.
Persoanele fizice care nu respectă interdicţiile riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
În acelaşi timp, cei care permit fumatul în spaţiile publice închise riscă amenzi între 5.000 de lei şi 15.000 de lei. În plus, îşi pot pierde şi autorizaţia de funcţionare”.
Comentariile portalului
Nu le-a scăpat, ca dovada că tocmai despre asta e articolul. Ție însă ți-a scăpat un ,,amănunt" despre Georgescu. Nu e cu toate țiglele pe casa. Decâ (...)
Are dreptate vecinul sa fie deranjat. Locuiesc langa noul pod. Noaptea este teroare, un fel de tortura cu lumini. Nu poți dormi te gândești că ești (...)
Ăsta le-a scăpat celor de la Special. Aşa se întâmplă când eşti preocupat de ruşi, legionari, tiktok şi Georgescu ... ți-o iau alții înainte (...)