vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Avocatnet.ro: „Vânzarea țigărilor electronice prin automate sau către minori, interzisă oficial de duminică”

  de - | 29 martie 2024, 1:39 PM | Naţional

  1

  Pentru a reduce expunerea copiilor și tinerilor la produsele de tutun, Parlamentul a stabilit recent interzicerea vânzării prin automate și către cei ce nu au încă 18 ani a țigaretelor electronice (care pot avea sau nu nicotină), flacoanelor de reumplere pentru țigarete ori dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului. Legea ce conține aceste măsuri a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

  Astfel, Legea 64/2024, care se aplică din 31 martie, vizează modificarea a două acte normative: a Legii nr. 201/2016 privind stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe și a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

  Modificarea Legii nr. 201/2016 constă, de fapt, în adăugarea unor definiții. Mai exact, se introduce definiția dispozitivului electronic pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun – dispozitiv utilizat în cazul produselor din tutun încălzit sau al produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun și cea a țigaretei electronice – produs care poate fi folosit pentru consumul de vapori care conțin sau nu conțin nicotină, prin intermediul unui muștiuc, sau orice componentă a acestui produs, inclusiv un cartuș, un rezervor și dispozitivul fără cartuș sau rezervor.

  Țigaretele electronice pot fi de unică folosință sau pot fi reumplute prin intermediul unui flacon de reumplere sau rezervor sau pot fi reîncărcate cu cartușe de unică folosință.

  Apoi, noul act normativ stabilește modificarea Legii nr. 349/2002, în sensul introducerii interdicțiilor de comercializare prin automate și de vânzare către minori a tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru țigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculețelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

  În plus, se introduce și interdicția de vânzare a produselor amintite mai sus prin dispozitive de tipul easybox/ locker, care reprezintă o cutie sau un spațiu securizat destinat depozitării coletelor poștale pentru a fi ridicate de către destinatari în baza unui cod/ parole furnizate prin mijloace de comunicare electronice sau în momentul efectuării plății ramburs la dispozitivul respectiv.

  Dacă oricare dintre produsele de mai sus se vinde și este livrat prin servicii de curierat, pe pachet va trebui să apară, cât mai lizibil, mesajul “ATENȚIE! ACEST PACHET CONȚINE PRODUSE DIN TUTUN ȘI/ SAU PRODUSE CARE CONȚIN NICOTINĂ. A SE VERIFICA VÂRSTA CLIENTULUI”.

  O altă propunere ce vizează reducerea consumului produselor pe bază de tutun a apărut în vara lui 2023 și prevede că utilizarea țigărilor electronice va fi asimilată fumatului și interzisă în spațiile publice închise.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.