Știri Arad.  Cine spunea că DNA nu lucrează în campanie electorală s-a înșelat amarnic. La această oră, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Timișoara efectuează percheziții în mai multe locații din Arad, într-o cauză care vizează suspiciuni de corupție. Mai precis ar fi vorba despre șpăgi încasate de anumite persoane din Primării, mai precis primari în funcție, ca urmare a acordării cu „dedicație” a unor lucrări.

Conform surselor noastre, procurorii l-au ridicat deja – cu mandat – pe primarul de la Covăsânț, Traian Balint, precum și acte din primarie  Și, din informațiile pe care le deținem, lucrurile nu se vor termina aici…

Foto: primarul de la Covasânț – Traian Balint (mijloc)

Traian Balint primar Covasânț

Și primarul localității Sicula, Aurel Radița și primarul Almașului, Teodor Avram au fost ridicați de procurori. Din toate primăriile amintite procurorii DNA ridică și documente.

Aurel Radița, primar Șicula

radița

Teodor Avram – primar Almaș

teodor Avrm

UPDATE 1: Din primele informații, primarul localității Covăsânț este acuzat că a luat mită în schimbul acordării unor lucrări de asfaltare. Despre Aurel Radița se știe faptul că este cumnatului fostului președinte al CJ Arad, Nicolae Ioțcu. Toți trei sunt membri PNL și candidați pentru primăriile din localitățile lor.

UPDATE 2: Toți cei trei sunt vizați pentru luare de mită în urma acordării preferențiale – pe bază de „zeciuială”- a unor contracte de achiziție publică.

UPDATE 3: Procurorii zguduie Aradul! Primarii din Covăsânț, Almaș și Șicula au fost ridicați și duși la sediul DNA Timișoara (Foto)

Aurel Rădiță (Șicula), Traian Gheorghe Balint (Covăsînț) și Teodor Avram (Almaș) au fost aduși de procurorii DNA la sediul din Timișoara pentru audieri.

primar covasant

UPDATE 4 (17:40): În urmă cu câteva momente, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au emis mandate de reținere pentru 24 de ore, în urma audierilor, pentru toți cei trei primari ridicați azi.

UPDATE 5 (20:40): Potrivit comunicatului emis de DNA, cei trei primari au pretins și au primit șpăgi, care se ridică la valoarea de 2.500 lei în cazul primarului Șiculei, 3000 lei în cazul primarului Covăsînțului, respectiv 7000 lei în cazul primarului Almașului.

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 05 decembrie 2014, între primăria comunei Șicula, județul Arad, în calitate de achizitor și o societate comercială în calitate de executant, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de 5.186.855 lei inclusiv TVA, având ca obiect „asfaltare străzi în comuna Șicula, județul Arad”.

În același context, în cursul anului 2015, pentru „buna derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare plăților pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menționat, suspectul Radița Aurel-Mircea, în calitate de primar și ordonator de credite, a pretins și primit de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză) suma de 2.500 lei.

Într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuție lucrări cu aceeași societate comercială în valoare de 468.341 lei inclusiv TVA, la data de 12 iunie 2015, suspectul Balint Traian-Gheorghe, primar și ordonator de credite al comunei Covăsînț, județul Arad, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei, reprezentând un procent de 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent și fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit efectiv la aceeași dată suma de 3.000 lei.

În aceeași manieră a procedat și suspectul Avram Teodor care, în cursul anului 2015, în calitate de primar și ordonator de credite al comunei Almaș, județul Arad, a pretins cu titlu de mită de la același om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei.

Sumele de bani menționate mai sus au fost primite de cei doi edili pentru același motiv, de ”bună derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare efectuării plăților.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

La data de 12 mai 2016, Radița Aurel-Mircea, Balint Traian-Gheorghe și Avram Teodor urmează să fie prezentați Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Grupării de Jandarmi Mobilă “GLAD VOIEVOD” Timișoara.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA.

UPDATE 6

Cei trei primari vor fi duși azi în fața judecătorilor cu propunerea de arestare pentru 30 de zile. Totuși, ne e greu să credem că judecătorii vor decide să-i țină pe toți la „răcoare”, având în vedere că doi dintre aceștia, primarul Șiculei – Aurel Radița și primarul comunei Covăsânț – Traian Balint, ar putea beneficia de a o anumită clemență, având în vedere că și-au recunoscut faptele.

UPDATE 7

Cei trei primari ai localităților Șicula – Aurel-Mircea Radița, Covăsânț – Traian Gheorghe Balint și Almaș – Teodor Avram, cercetați pentru luare de mită, au fost puși sub control judiciar pentru 60 de zile, în urma deciziei Tribunalului Timiș.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Timiș, Lavinia Biriș a declarat că joi magistrații Tribunalului Timiș au decis respingerea propunerii DNA în privința celor trei primari arădeni, aceea de arest preventiv pentru 30 de zile, și au stabilit ca aceștia să fie puși sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Judecătorii au decis anumite interdicții pentru cei trei primari. Printre acestea se regăsește aceea de a nu exercita funcția de primar pe parcursul controlului judiciar.

UPDATE 8

Potrivit unui comunicat DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:

RADIȚA AUREL-MIRCEA, la data faptei primar și ordonator de credite al comunei Șicula, județul Arad,

BALINT TRAIAN-GHEORGHE, primar și ordonator de credite al comunei Covăsînț, județul Arad,

AVRAM TEODOR, primar și ordonator de credite al comunei Almaș, județul Arad, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 05 decembrie 2014, între primăria comunei Șicula, județul Arad, în calitate de achizitor și o societate comercială în calitate de executant, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de 5.186.855 lei inclusiv TVA, având ca obiect „asfaltare străzi în comuna Șicula, județul Arad”.

În același context, în cursul anului 2015, pentru „buna derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare plăților pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menționat, inculpatul Radița Aurel-Mircea, în calitate de primar și ordonator de credite, a pretins și primit de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză) suma de 2.500 lei.

Într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuție lucrări cu aceeași societate comercială în valoare de 468.341 lei inclusiv TVA, la data de 12 iunie 2015, inculpatul Balint Traian-Gheorghe, primar și ordonator de credite al comunei Covăsînț, județul Arad, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent și fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit efectiv la aceeași dată suma de 3.000 lei.

În aceeași manieră a procedat și inculpatul Avram Teodor care, în cursul anului 2015, în calitate de primar și ordonator de credite al comunei Almaș, județul Arad, a pretins cu titlu de mită de la același om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei.

Sumele de bani menționate mai sus au fost primite de cei doi edili pentru același motiv, de ”bună derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare efectuării plăților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad, cu propunere de a se menține măsura preventivă a controlului judiciar, între ale cărei obligații figurează și aceea de a nu exercita funcția de primar, folosită la comiterea faptei, măsură care este aplicabilă față de inculpații BALINT TRAIAN-GHEORGHE și AVRAM TEODOR.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Alin Olteanu, Lucian Dănilă, 29 iunie 2016, 1:00 PM