luni, 29 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    De Ziua Femeii, cele 8 polițiste de la Poliția Rutieră Arad destăinuie de ce au ales această meserie și ce lucruri trăznite le spun șoferii în trafic

    de Ioana Costaș | 8 martie 2024, 7:59 AM | Știri Arad | Topic special

    4

    Cele opt polițiste de la Poliția Rutieră(foto: Ioana Costaș)

    Cu siguranță le-ați observat în trafic. Și nici nu aveați cum să nu faceți acest lucru pentru că sunt tinere, sunt înalte, sunt frumoase, impun respect, poartă uniformă și sunt foarte departe de imaginea polițistului mic de înălțime și cu burtă – imagine de care societatea a avut parte ani de zile. Și acesta este un semn că Poliția își schimbă imaginea, însă, și mai important, dincolo de imagine, Poliția caută polițiști dedicați, onești, curajoși și foarte bine pregătiți. Iar cele opt tinere polițiste din cadrul Poliției Rutiere Arad bifează toate calitățile descrise mai sus.

    „Să știți că sunt foarte mândru de fetele mele. Sunt foarte bine pregătite și chiar îndrăznesc să spun că sunt mai hotărâte decât bărbații”, mi-a spus comisarul șef Daniel Borta, șeful Poliției Rutiere Arad, când l-am abordat în privința realizării unui material, de Ziua Femeii, cu polițistele de la Rutieră.

    Ziua Femeii a oferit „pretextul” perfect pentru a le scoate în față pe aceste tinere polițiste. Le observasem de câțiva ani și, recunosc, cea care îmi „sărise” în ochi cel mai mult, pentru că are o vechime de 8 ani în Poliția Rutieră, și pentru că e blondă cu părul lung (și asta mi-a rămas în memorie: părul lung și blond), este agentul principal de poliție Nicoleta Zau. Este așa cum mi-am închipuit-o: tăcută, dar aprigă, amuzantă, dar directă.

    „În 2016 am venit la Rutieră”, spune Nicoleta. Întrebată de ce a ales tocmai Serviciul Rutier, Nicoleta răspunde rapid: „Îmi place adrenalina și să lucrez în stradă”.

    Nicoleta are acum 31 de ani, însă avea 23 de ani când a venit la Rutieră. Exact vârsta pe care o are acum mezina grupului de polițiste de la Rutieră: agentul de poliție Andreea Karman. Andreea spune că de mică și-a dorit să devină polițistă, iar părinții au susținut-o foarte mult, așa că tot ce a făcut a condus-o spre momentul în care se află acum. „Mi-am dorit asta de când eram mică. Părinții mei m-au susținut foarte mult, mai ales că și mama mea și-a dorit să devină polițistă, dar nu a fost să fie. La Rutieră sunt de aproximativ 1 an”, spune Andreea.

    Și agentul de poliție Diana Bele și-a dorit de mică să fie polițistă, iar tatăl ei a avut un rol decisiv în alegerea carierei pentru că și el a fost polițist la Rutieră. Diana, acum în vârstă de 25 de ani, spune că a crescut cu poveștile tatălui ei despre experiențele pe care acesta le-a trăit prin prisma meseriei.

    „De mică mi-am dorit să am această meserie. Tatăl meu a fost tot polițist la Rutieră și m-a fascinat tot timpul ce îmi povestea legat de serviciu, experiențele lui, așa că  într-un fel m-a îndrumat și el spre acest drum. Bine, mi-a plăcut și mie”, își aduce aminte Diana. De aproximativ 1 an și 6 luni, Diana este polițist în cadrul Poliției Rutiere Arad, iar înainte de asta a fost polițist – timp de trei ani – la Ordine Publică.

    Agentul principal de poliție Roxana Urs spune că un rol decisiv în alegerea meseriei au avut-o părinții. Înainte de a se alătura echipei de la Rutieră, Roxana, în vârstă de 27 de ani, a lucrat la Ordine Publică și la Arest, însă doar după ce a ajuns aici a realizat cât de mult îi place ceea ce face. „Părinți m-au «împins» spre această meserie. Am lucrat înainte la Ordine Publică și Arest. Desfășurând activități de Rutieră mi-am dat seama cât de mult îmi place”, ne-a mărturisit Roxana. Așa că a rămas la Rutieră.

    WhatsApp Image 2024 03 07 at 16.59.50

    Roxana Urs – agent principal, Ioana Banici – agent șef adjunct, Nicoleta Zau – agent principal

    La Rutieră a rămas și agentul principal de poliție Iulia Stan, în vârstă de 26 de ani. Prima dată a fost polițist la Serviciul Arme, apoi la Ordine Publică. Abia după ce a ajuns la Poliția Rutieră și-a dat seama că aici vrea să rămână. „Sunt la Rutieră de 3 ani. Înainte am fost la Arme și la Ordine Publică și nu mi-a plăcut. Mi-a plăcut în schimb Rutiera și am rămas. Îmi place foarte mult”, explică Iulia.

    A doua cea mai tânără polițistă de la Rutieră, agentul principal de poliție Luciana Baltă – 24 de ani – spune și ea că, înainte de Rutieră, a lucrat la Ordine Publică, însă aici îi place mai mult. „La Rutieră sunt de 1 an. Am mai lucrat 2 ani la Ordine Publică și îmi place mult mai mult la Rutieră”, spune Luciana a cărui frate este, de asemenea, polițist în cadrul IPJ Arad.

    WhatsApp Image 2024 03 07 at 17.00.05

    Luciana Baltă – agent principal și Andreea Karman – agent de poliție

    Agent șef adjunct de poliție Ioana Banici are 31 de ani și 10 ani vechime în Poliție. A lucrat, pe rând, la un post de poliție, apoi la Siguranță Publică și la Judiciar – unde munca a fost foarte grea pentru o femeie, spune Ioana, care întotdeauna și-a dorit să ajungă la Rutieră.

    „Am o vechime de 10 ani (n.r. în Poliție) și mă mândresc cu asta. Am început munca la postul de poliție, dar dintotdeauna am vrut la Rutieră. Am continuat la Siguranță Publică după care la Judiciar, o muncă foarte grea pentru o femeie, și am ajuns la Rutieră – unde mi-am dorit cel mai mult și unde mă regăsesc și consider că mi se potrivește cel mai bine”, explică Ioana.

    Pe subcomisarul de poliție Lorena Radu, 35 de ani, sigur ați văzut-o la televizor în trecut. Și asta pentru că înainte să meargă la Poliția Rutieră a fost purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Arad. „Lucrez la Rutieră de 6 ani. Înainte am fost la Relații Publice, la IPJ Arad. Sunt absolventă a Academiei de Poliție… Și îmi place ceea ce fac”, povestește Lorena.

    WhatsApp Image 2024 03 07 at 16.59.25

    Lorena Radu – subcomisar, Iulia Stan – agent principal, Diana Bele – agent de poliție

    „Wow!”, reacția șoferilor

    Care este reacția șoferilor atunci când sunt opriți în trafic de polițistele de la Rutieră? „Wow!”, exclamă Nicoleta, „asta este reacția lor”. Dacă bărbații au o atitudine care poate fi interpretată ca admirativă, nu același lucru se poate spune și despre șoferițe – atitudinea lor fiind diferită. În majoritatea cazurilor, conducătorii auto sunt respectuoși, iar polițistele spun că aceștia vorbesc mai frumos cu ele decât o fac cu colegii lor de sex masculin.

    „Din punctul meu de vedere, vorbesc mult mai frumos cu noi, decât cu colegii bărbați”, spune una dintre polițiste și, în general, „șoferii își asumă că au greșit, mai ales că majoritatea spețelor sunt filmate și nu au cum să susțină altceva”. Polițistele spun că atitudinea contează foarte mult în interacțiunea cu șoferii. ”Depinde foarte mult și de atitudinea cu care mergi tu la șofer. Dacă mergi cu atitudinea arogantă, superioară, automat îi transmiți și lui aceeași stare”, explică o altă polițistă.

    Unul dintre cele mai drăguțe lucruri pe care un conducător auto l-a spus unei polițiste care l-a oprit în trafic, la un control de rutină, în cadrul unei acțiuni pe viteză, a fost: „Te iubesc! Te iubesc”, atunci când i s-a spus că poate pleca, că nu a încălcat legislația rutieră.

    Tinerele polițiste nu au probleme în a se impune în fața șoferilor în trafic și spun că în majoritatea cazurilor aceștia nu sunt recalcitranți. Acest gen de evenimente sunt rare, susțin polițistele. Ele există, dar sunt rare situațiile în care șoferii amenință sau devin recalcitranți, în plus aceștia au rețineri atunci când au de-a face cu polițiste.

    Luciana Baltă își aduce aminte un incident cu un conducător auto care, aflat sub influența alcoolului, a provocat un eveniment rutier fără victime – plecând de la fața locului: „Am avut un caz împreună cu Ioana Banici, colega mea. Conducătorul auto se afla sub influența băuturilor alcoolice, provocase un eveniment rutier, dar nu cu victime și a plecat de la fața locului. L-am identificat într-o benzinărie de pe centura orașului, acolo am avut muncă de convingere cu el. El spunea că nu a condus, că nu a băut. Pînă la urmă i-am demonstrat, cu ajutorul unor camere video și a unor martori că, într-adevăr, el a fost la volan. L-am testat și am urmat mai departe procedurile legale, întocmirea dosarului penal…”.

    Scuzele șoferilor

    Ce scuză au conducătorii auto atunci când sunt opriți și testați cu aparatul alcooltest, iar rezultatele arată că șoferii au consumat băuturi alcoolice? „Salată cu oțet, castraveți murați, apă de gură, gumă de mestecat”, au enumerat polițistele scuzele șoferilor atunci când aparatul alcooltest le indică alcoolemie. „Ultima a fost acum câteva zile. A spus că a mâncat salată cu oțet. Avea 0,31 la etilotest”, povestește una dintre polițistele de la Rutieră.

    Polițistele spun că  se văd tot aici, la Rutieră, și pe viitor. Mai ales că Poliția Rutieră Arad a ieșit în evidență în ultimele luni cu mai multe evenimente pozitive care au ajuns în atenția mass media locală și națională, semn că polițiștii/polițistele devin mai tot mai vigilenți/vigilente.

    Poliția Rutieră, în atenția mass-media

    Reamintim cazul șoferiței depistată staționând cu autoturismul pe trecerea de pietoni din fața Colegiului Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” care a oferit un „show” de câteva minute contrându-se cu polițiștii rutieri care au sancționat-o, conducătoarea auto devenind recalcitrantă între timp. Şi, mai recent, cazul autoturismului McLaren 600 LT, oprit de polițiștii rutieri în trafic, pe Calea Romanilor, caz în care s-a dovedit că mașina era neînmatriculată și avea aplicate numerele de pe alte două autovehicule, în timp ce conducătorul a fost testat pozitiv la cocaină, în urma testului cu aparatul DrugTest, intervenţia poliţiei preîntâmpinând o posibilă tragedie pe drumurile publice, precum cea de la 2 Mai.

    În ambele cazuri, am aflat că numitorul comun a fost Lorena Radu, ea fiind de față la cele două evenimente.

    Eu am participat la ambele evenimente, atât cu femeia care era staționată neregulamentar cât și cu autoturismul depistat, oprit în trafic pe Calea Romanilor. În primul caz era vorba despre o femeie recalcitrantă care nu s-a supus solicitărilor polițiștilor, iar în cel de-al doilea caz ne aflam, efectiv, în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În seara respectivă, aflându-ne în serviciu, era, da, o acțiune dispusă de Poliția Municipiului pe linie de alcool și droguri, fapt pentru care văzând un autoturism care iese în evidență, de culoare verde, pe Calea Romanilor, dorindu-ne să procedăm la testarea lui atât alcoolscopică, cât și cu DrugTest, am procedat la oprire și mai departe cunoașteți despre ce e vorba.

    Activitatea pe care am desfășurat-o în noaptea de sâmbătă spre duminică, în cazul autoturismului oprit pe Calea Romanilor, nu ar fi fost posibilă fără colegii cu care am lucrat în acea noapte: agentul principal de poliție Stelian Pavel, agentul de poliție Raul Cios și agentul de poliție Bogdan Tamaș”, a explicat Lorena Radu.

    Cum este pentru o femeie să lucreze în stradă? Și de ce ar da confortul din birou pentru munca în stradă?

    Este extrem de captivant ce fac fetele și timpul trece altfel și strada te îmbie să lucrezi altfel. Decât să stai închis în birou, într-o cutie… Tot timpul este altceva, simți că trăiești, niciun eveniment nu este identic cu cel de dinainte. Tot timpul e altceva. Oamenii sunt diferiți, că practic noi asta facem, lucrăm cu oameni și trebuie să te poți adapta comportamentului fiecăruia”, conchide Lorena Radu.

    Citește și: Șoferițele arădence, „amendate” și în acest an cu mărțișoare

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. – IOANA == PT INFORMAREA TA – SERVICIUL POL RUTIERE SAU RUTIERA IN TERMENI POPULARI ESTE OAIA NEAGA A POLITZIEI == AICI SUNT MUTATZI TATZI CARE NU PERFORMEAZA IN CELELALTE COMPARTIMENTE DIN POLITZIE . BATRAN SPUNEA == DA L LA RUTIERA SA BATA ASFALTUL.

      +9 voturi
      +1
      -1
    2. Multe ganduri bune,succes politistelor de la rutiera. Ele sunt intr-adevar o prezenta placuta in activitatea de dirijare/supraveghere a traficului,cu exceptia cazurilor cand….hm,nu sunt,si sanctioneaza.Dar felul lor de abordare a participantilor ar putea fi un model si pentru alte structuri.

      --10 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.