duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Zi istorică în Scoţia: după 307 ani, Regatul Unit s-ar putea RUPE. Mesajul preşedintelui american Barack Obama are un cuvânt-cheie

  de Special Arad | 18 septembrie 2014, 11:57 AM | Internaţional

  0

  Unitate – este cuvântul-cheie al mesajului dat de preşedintele SUA în legătură cu independenţa Scoţiei. Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi-a exprimat pe Twitter, miercuri, cu o zi înainte de referendumul privind independenţa Scoţiei, speranţa că Marea Britanie va rămâne „puternică şi unită”, relatează Gandul.info, citând AFP.

  Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi-a exprimat pe Twitter, miercuri, cu o zi înainte de referendumul privind independenţa Scoţiei, speranţa că Marea Britanie va rămâne „puternică şi unită”.

  „Marea Britanie este un partener extraordinar pentru America şi o forţă pentru bine într-o lume instabilă. Sper că va rămâne puternică, robustă şi unită”, a afirmat el într-un mesaj postat pe contul de Twitter al Casei Albe (@WhiteHouse) şi urmat de iniţialele „bo”, semn că este vorba de un mesaj al preşedintelui.

  Acest mesaj reia aproape cuvânt cu cuvânt fraza pronunţată de preşedintele american la începutul lui iunie la Bruxelles, în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul britanic David Cameron.

  Întrebat în cursul acestei săptămâni pe această temă, purtătorul de cuvânt al Executivului american a repetat această formulă cizelată.

  Acest scrutin ar putea marca sfârşitul unei uniuni vechi de 307 ani între Scoţia şi Anglia.

  După 307 ani, Regatul Unit s-ar putea rupe

  Scoţia decide joi dacă va deveni independentă sau dacă va rămâne în componenţa Marii Britanii, în cadrul unui referendum a cărui miză a generat o dezbatere politică în rândul celor pasionaţi de istoria sa, relatează AFP.

  Cele 2.600 de birouri de vot scoţiene îşi deschid uşile la ora locală 07.00 (09.00 ora României) şi le închid la 22.00 (24.00 ora României). Primele rezultate sunt aşteptate vineri dimineaţă.

  Cei 4,29 milioane de alegători – dintre care 600.000 au votat deja prin corespondenţă – sunt chemaţi la urne şi este aşteptată o participare masivă, de ordinul a 80 la sută din populaţie.

  Nimeni nu vrea să rămână tăcut atunci când este în joc viitorul Scoţiei şi scrutinul se anunţă strâns.

  După ce au condus în intenţiile de vot, cei care militează împotriva independenţei au înregistrat o stagnare în ultimele săptămâni, fiind prinşi din urmă de campania mai agresivă şi mai vizibilă a celor care sunt în favoarea independenţei.

  Ultimele sondaje creditează totuşi cu un uşor avans tabăra care susţine menţinerea în componenţa Marii Britanii, dar cu un număr de indecişi suficient de mare pentru a înclina balanţa.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.