vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Zece ani pentru un vis împlinit! Povestea întortocheată a carierei lui Marius Chindriș, care a ajuns de la liga județeană în Liga 1

    Marius Chindriș a fost unul dintre cei mai talentați juniori ai Aradului născuți imediat după Revoluția din 1989. Născut la 3 martie 1991, „Kiki” a crescut la centrul clubului Atletico alături de alte nume care aveau să confirme, așa cum sunt George Țucudean, fotbalist de echipă națională, de cinci ori campion al României cu trei echipe diferite, sau Florin Purece, campion al României cu Viitorul Constanța.

    La finalul junioratului, Marius a plecat alături de prietenul său Purece în Anglia, acolo unde au evoluat pentru echipa de tineret a celebrului club Nottingham Forrest, de două ori câștigător al Cupei Campionilor Europeni în anii 70. S-a întors la Arad și în 2011 a debutat pentru UTA într-o echipă infuzată cu tineri jucători ca Bălgrădean, Țucudean, Mitruț Copil, Ricci Filaret dar și cei doi întorși din Albion, Chindriș și Purece. Aici a început visul… „Kiki” visa de pe atunci că va promova cu UTA în Liga 1, dar proiectul condus pe atunci de Gio Catanzaritti și mai apoi Adrian Marțean avea să eșueze lamentabil și în 2014 să arunce prosopul, echipa fiind practic desființată.

    Încă din 2013, Marius Chindriș s-a alăturat proiectului „UTA Bătrâna Doamnă” și a început munca de jos, în Liga a 4-a, alături de veteranii Botiș și Varga, dar și de tinerii Hlistei sau Cipri Rus. Nu a fost pe teren la acel baraj cu Hațegul de la Lugoj, pentru că în ianuarie 2014 a plecat la Sebiș ca să lupte pentru promovarea în liga secundă. Aici evolua alături de actualul său coleg de la Mioveni, Ștefan Blănaru. Ce destine… Sebișul a ratat promovarea în duelul direct cu Pâncota și „Kiki” avea să revină la UTA Bătrâna Doamnă.

    Ce nu a reușit la Sebiș, a reușit alături de gruparea roș-albă, o grupare care pe meci ce trecea a fost asimilată tot mai mult de suporterii arădeni. A fost bucurie mare pe arena din Becicherecul Mic, acolo unde noua UTA a promovat matematic în Liga a 2-a.

    chindris poli

    „Recuperator” de profesie, Chindriș nu a fost niciodată un marcator sau un creator. El a fost mereu cel care „a cărat pianul”, fiind mereu primul la kilometri alergați și la mingi recuperate. A fost punct fix în linia mediană a echipei UTA atât în perioada lui Roli Nagy, cât și atunci când echipa a fost antrenată de Laurențiu Roșu. Au fost doi ani plini de speranțe, doi ani încheiați în lacrimi după barajele de promovare pierdute în fața celor de la Voluntari și apoi ACS Poli. Visul lui Marius și al Aradului s-a năruit doi ani la rând, după care, în toamna anului 2017 a urmat despărțirea de clubul arădean.

    chindris petrolul

    A plecat la Petrolul Ploiești, la un alt proiect măreț care viza promovarea în Liga 1. A început cu „lupii galbeni” din liga a treia, a promovat în 2018 în liga secundă, dar în vara anului 2019 a ratat de puțin prezența la baraj și gașca petrolistă s-a spart. Suntem în 2021 și Petrolul a mai avut doi ani de coșmar de atunci încoace…

    „Kiki” a plecat din nou la munca de jos. S-a înhămat la un proiect la Târgu Mureș, unul care, la fel ca la Arad sau Ploiești, se dorea a începe din Liga a 3-a și să ducă până sus, în primul eșalon, acolo unde echipa din Târgu Mureș a fost la un meci de titlul de campioană în 2015.

    Aici a apărut o poveste la care nimeni nu se gândea…

    L-am sunat în dimineața zilei de 7 august. Eram la Bistrița și voiam să trec prin Târgu Mureș să stăm la o cafea. L-am sunat la ora 9 și am stabilit că ne vedem la ora 13.30 la o locație pe care avea să o aleagă el. „Am antrenament de la 10.30, dar ne vedem după”, îmi spunea el. Ajuns în Târgu Mureș, ne-am văzut la o terasă, dar dispoziția sa nu era tocmai cea mai bună. Era la masă alături de Darius Buia, și el fost jucător la UTA, și când m-a văzut a zis: „Așa ceva… De când m-ai sunat azi dimineață și până ai ajuns, s-a desființat echipa…” Toată acea incertitudine, degringolada de la acel club, m-a amuzat, dar Marius se afla la un nou moment de cotitură în cariera sa. Campionatele stăteau să înceapă, iar el nu mai avea angajament. A ajuns în cele din urmă tot la liga a treia, la Viitorul Șelimbăr, echipa care a promovat în urmă cu două săptămâni în Liga 2.

    Buia a semnat chiar a doua zi cu Viitorul Pandurii și, coincidență, avea să debuteze tocmai pe terenul din Târgu Mureș împotriva celor de la „U”, care-și jucau meciurile de acasă acolo din cauză de… Untold.

    Nu a fost un an bun la Șelimbăr, iar în vara anului trecut a semnat cu Farul Constanța. S-a bucurat de mare și de soare, dar sportiv avea să fie un eșec. Antrenorul Zicu nu se baza pe serviciile lui și a plecat după doar câteva etape la Mioveni. Nu avea de unde să știe, dar a fost cea mai bună alegere din cariera sa. Aici s-a impus ca titular în echipa preluată între timp de Alexandru Pelici, dar o accidentare destul de urâtă l-a ținut departe de gazon în lunile martie și aprilie. A revenit pe teren tocmai când ardea mai tare, iar specialiștii nu îi dădeau grupării argeșene nicio șansă să se califice în play-off. Victoria de la Craiova și apoi cea de la Ploiești, ultima dintre ele obținută în urma unei grave greșeli de arbitraj, au dus Mioveniul în lupta pentru promovare. Aici a pierdut cursa cu Craiova lui Mititelu și Rapid, fiind aruncată în focul barajului cu Hermannstadt.

    Din nou nimeni nu dădea nicio șansă celor de la Mioveni. Nicio echipă din Liga 2 nu a reușit să depășească vreo echipă din primul eșalon în cinci ani de când se joacă aceste baraje. „Kiki” mai avea și experiența celor două baraje pierdute cu UTA. Dar antrenorul Pelici avea un mare avantaj: îl avea ca adversar pe fostul său secund chiar de la Hermannstadt. Și după un scor alb la Mioveni, miercuri la Mediaș, echipa lui Pelici a profitat de greșelile uriașe ale sibienilor și a învins cu 2-1. Părea un miracol, dar s-a înfăptuit… În returul de la Mediaș, Chindriș a intrat pe teren la scorul de 0-1, și, cu el pe teren, gruparea din Mioveni a întors scorul la 2-1 promovând în Liga 1!

    Chindriș a promovat alături de fostul său coleg de la Sebiș, Ștefan Blănaru, același atacant care împreună cu Alexandru Pelici și Bogdan Rusu au promovat-o pe Hermannstadt în Liga 1 în urmă cu trei ani!

    chindris 2

    „Au trecut deja momentele de euforie, dar parcă nici acum nu realizez ce s-a întâmplat. Nu ne dădea nimeni nicio șansă, am mai pierdut două baraje și uite că, dacă acum doi ani eram aproape lăsat, acum, la 30 de ani sunt în Liga 1”, a rezumat Marius Chindriș tot ceea ce a trăit în ultimele zile. „Nu am simțit niciodată o satisfacție mai mare de când joc fotbal”, spune fotbalistul care de la debutul la UTA în 2011, a trecut prin toate eșaloanele inferioare, evoluând o jumătate de an chiar și în Liga a 4-a…

    Zece ani pentru un vis, zece ani de la debutul său la UTA, zece ani în care Chindriș nu și-a pierdut niciodată speranța. Iar acum visul i s-a împlinit!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Mai rar asemenea prietenii dezinteresate,ma rog,Lucian…Atatia buni sau de viitor jucatori de la UTA au fost eliminati,pe criterii neintelese,printre care si Chindris,pe care nu le vom intelege niciodata….Aici,mai poti adauga in prima faza cate un Gligor,Tanase,Jorza,Toma,Hlistei si multi altii….Cu pareri de rau,ma cam indoiesc ca Kiki va fi pastrat in lotul Mioveniului,pentru Liga I-i,sau totusi ca varianta,daca ramane Pelici..Oricum,felicitari fata de el!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.