Lucrările la gaz din Zăbrani, sistate pentru ca specialiștii de la muzeu să evalueze un tunel proaspăt descoperit
Muncitorii care introduc rețeaua de gaz în comuna Zăbrani, județul Arad, au avut parte de o surpriză chiar pe ultima sută de metri a șantierului: un tunel care pare să fie din timpuri de demult.
Din această cauză, până la evaluarea corectă de către specialiștii de la Complexul Muzeal Arad, s-a luat decizia să se oprească lucrările.
Oamenii mai în vârstă din zonă opinează că ar fi vorba de un tunel care pornește de la fostul Castel Zelinsky.
Primarul comunei Zăbrani, Dan Codrean, a declarat pentru Special Arad că nu dorește să lanseze supoziții și că din acest motiv biroul de urbanism a trimis astăzi o adresă Complexului Muzeal Arad prin care solicită o evaluare de specialitate.
„Noi am constatat că exista un canal, am sistat lucrările și am făcut o adresa la cei de la muzeu, să vină să vadă despre ce este vorba. Proiectul cu gazul este chiar în faza finală, chiar la sfârșit. Dacă nu coborau vreo 10 cm, nici nu ar fi ajuns să descopere canalul. Dar nu am informații să vă dau, de aceea am chemat Muzeul, sunt unele legende, dar nu m-aș lansa în presupuneri…”, a spus Dan Codrean.
O zonă încărcată cu istorie
Comuna Zăbrani este încărcată cu istorie, fiind colonizată încă din secolul al XVIII-lea cu familii de șvabi, fiind și locul în care s-a născut scriitorul Adam Müller Guttenbrunn (1852-1923).
Castelul la care fac unii localnici mai vârstnici referire, speculând că ar fi sursa tunelului, nu se află în Zăbrani, ci în Neudorf, localitatea învecinată fiind însă la o distanță de 6 km. Și acolo s-au stabilit familii de șvabi, încă din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Castelul a fost construit de contele Lovasz Zsigmond, în 1797, iar ulterior a aparținut unui grof, Robert Zelinsky (începutul secolului XX).
Din păcate, castelul nu mai există, fiind distrus de tancuri, în 1958, după ce în Cel De-al Doilea Război Mondial a fost infirmerie SS, iar apoi cartier general al sovieticilor, după cum aflăm din cartea „Cetăți, Castele, Castelani din Comitatul Aradului”.
Vom reveni cu noi informații despre tunelul descoperit la Zăbrani, îndată ce se vor pronunța specialiștii de la Complexul Muzeal Arad.
Comentariile portalului
Faceti lucrarile etapizat pe sectiuni ale cladirii sau pe etaje ca sa se stinga si scandalul. Altfel astia o sa ajunga la Bucuresti si auzim iar ''de toate ... s.a. (...)
Bravo pt articol Tom si bravo pt birt Ioana, o parte importanta din viata mea
Erata : "viceprimar" in loc de "primar"