vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Vulcan de ciocolată (Lava cake)

    de Special Arad | 23 iunie 2014, 11:48 AM | Gurmand

    0

    Un desert savuros, foarte elegant si foarte usor de facut! Vulcanul de ciocolata e un adevarat rasfat, pe cat de usor e de facut pe atat de spectaculos este rezultatul. O prajitura aparent banala din care, odata infipta lingurita se vor revarsa rauri de ciocolata scaldand papilele gustative in cea mai fina baie ciocolatoasa. 
    Daca ii veti alatura acestui rasfat fructe proaspete cum ar fi zmeura, coacazele, murele sau capsunele, si un glob generos de inghetata de vanilie deja vorbim despre o adevarata orgie culinara! 
    Si fiindca sunt o maaare amatoare de dulciuri cu cafea nu m-am putut abtine sa nu dau acestui desert putin din savoarea cafelei. voi il puteti lasa fie ca atare, fie ii puteti adauga diverse arome: vanilie, cardamom, rom, etc. 

    Sursa: Caietul cu Retete

    Ingrediente:
    200 gr ciocolata amaruie
    200 gr unt nesarat
    5 oua
    50 gr zahar 
    50 gr faina
    1 lingurita ness
    1 lingurita esenta cafea

    Mod de preparare:

    Rupem ciocolata bucatele intr-un vas si untul in taiem cubulete mici. Nu stiu in ce masura conteaza, insa eu am folosit unt Dorna cu 82% grasime, iar ciocolata a fost Stilla Dolce, din Kaufland, cea la tablete de 200 gr. Punem vasul la foc mic si amestecam continuu pana ce amestecul devine omogen.

    DSC 0054

    Batem ouale cu zaharul si adaugam faina. Omogenizam.

    DSC 0057

    Dupa ce amestecul de unt si ciocolata s-a racorit usor il incorporam in amestecul de oua. Nu adaugati ciocolata fierbinte fiindca riscati sa transformati ouale in omleta.

    DSC 0059

    Adaugam nessul si esenta de cafea.

    DSC 0062

    Ungem formele cu unt si turnam compozitia astfel incat sa umplem formele cam pe trei sferturi. 

    DSC 0064

    Dam la cuptorul incins in prealabil. Daca aveti cuptor cu reglaj le veti lasa 8 minute la 210 grade, la cuptorul obisnuit va dura circa 15-20 minute.
    Ele sunt inca usor umede deasupra cand sunt gata.

    DSC 0066

    Rasturnam imediat pe un platou si facem o taietura mica ca sa eliberam ciocolata din interior. Decoram cu zmeura si frunzulite de menta. Optional puteti adauga inghetata. Personal cred ca ar merge perfect cu sosuri de fructe dulci-acrisoare, cum ar fi cel de zmeura sau cel de capsuni. Ar echilibra perfect gusturile.

    molleux au chocholate
    fantana de ciocolata
    molleux au chocholat

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.