duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  „Vreau două lucruri la UTA: echipa să aibă rezultate și să existe oameni cu bani care să investească” – interviu cu primarul Aradului, Călin Bibarț – Partea I

  Un interviu cu primarul Aradului, Călin Bibarț, nu a făcut nimeni, la presa scrisă ne referim, nimeni în doi ani de mandat. Ne-a promis asta în urmă cu doi ani și, astăzi, a motivat că nu i l-am mai solicitat. Întâiul edil al Aradului a răspuns afirmativ, într-un final, acordându-ne un amplu interviu, a cărui primă parte, pentru că a fost vorba de UTA, publicăm azi. Mâine vom publica și celelalte teme discutate, despre administrație, viață personală și politică – pe care vă invităm să nu le ratați.

  Așadar, la zi, fără îndoială, UTA este cel mai fierbinte subiect al Aradului din această perioadă. Blocarea negocierilor dintre Alexandru Meszar și grupul de investitori format din Simion Apreutese, Cătălin Juncan, Marius Grada și Rudi Vizental, a creat o ruptură între fanii grupării arădene și conducerea actuală a clubului.

  Am dorit, normal, să discutăm despre acest subiect cu primarul Aradului, Călin Bibarț, omul care administrează Aradul și care, prin CLM, finanțează anual cu un milion de euro clubul arădean. Este, din ceea ce își amintește și primarul, primul interviu în presa scrisă al său de când a câștigat alegerile în toamna anului 2020, neexistând nicio solicitare de acest fel până acum. A vorbit deschis despre UTA, despre finanțările Primăriei Arad în sportul arădean, dar și despre disponibilitatea de a deveni un mediator între conducerea clubului UTA și grupul de investitori.

  Nu am discutat cu primarul Bibarț doar despre sport. Discuția a durat mai bine de o oră și, pe lângă subiectul legat de Bătrâna Doamnă a fotbalului românesc, am vorbit și despre viața personală a sa, despre cariera politică, dar și despre administrație. Am împărțit interviul în două părți, așa cum v-am spus și în rândurile de mai sus, una legată de UTA și cealaltă referitoare la viața personală și cariera politică și administrativă a lui Călin Bibarț.

  INTERVIU – PARTEA I

  – Cel mai fierbinte subiect al acestor zile este legat de UTA. Ce puteți să faceți concret în acest caz, mai mult decât un simplu apel la reluarea negocierilor dintre cele două părți?

  – Dacă părțile doresc un dialog și la Primăria Arad, eu sunt dispus să fiu gazdă, dar rețineți că nu pot să oblig pe cineva să vină. Am fost contactat după emisiunea de audiențe de ieri de cei de la Suporter Club UTA, suporteri care mi-au trimis și mesaje, chiar și în timpul emisiunii, și mi-au spus că ar fi dispuși să vină și dânșii, și investitorii, să vorbesc și cu cei de la club, iar acum fac toate demersurile de rigoare cu toată buna credință.

  – Cum vedeți, care este rezolvarea la situația în care ne aflăm acum?

  – Nu există altă cale decât dialogul, dar trebuie să existe dorință. Cel puțin din ce am înțeles până acum derulând „linia fierbinte, linia roșie” din ultima perioadă, că din două părți există voință declarată și chiar au făcut diferiți pași, mă refer la investitori și la cei de la Suporter Club UTA, și, până la un punct, a fost și din partea celor care sunt în conducerea clubului.

  – Cu alte cuvinte, din partea lui Alexandru Meszar….

  – Da, de la el am și aflat despre intenția a patru oameni de afaceri care ar dori să investească în clubul UTA și că ar dori să aibă o discuție cu dânsul. Tot de la domnul Alexandru Meszar, după o discuție la radio în care am fost întrebat dacă m-am întâlnit, și am spus că nu m-am întâlnit cu nimeni, dar am spus că nu am nicio problemă dacă trebuie să mă întâlnesc cu oricine. Domnul Meszar a revenit cu un alt telefon și mi-a spus că ar fi înțeles dânșii că am spus că de ce nu vin la Primărie. Nu, am spus doar că sunt de acord dacă se dorește asta și am înțeles că s-ar dori. Țin minte că era marți emisiunea, miercuri a fost discuția și mai rămânea joi sau vineri pentru posibilitatea întâlnirii, doar că unul dintre domniile lor a plecat vineri după masa cu avionul. Iar vineri am primit telefon tot de la domnul Meszar că „nu ne-am înțeles” încă și prin urmare nu va veni, că nu avem ceva cu pași concreți.

  – Dar în timpul negocierilor dumneavoastră v-ați implicat în aceste discuții?

  – Nu mi-a fost solicitată implicarea, nu a fost decât întrebarea de la domnul Meszar, imediat după ce m-a anunțat că discută cu niște investitori, dacă Primăria și-ar păstra, sau ar „deranja-o”, folosind ghilimelele, dacă ar veni investitorii în clubul UTA, participarea din punctul de vedere al finanțării pe care o asigură Primăria an de an. Am spus că nu, pentru că noi finanțarea nu o dăm pentru domnul Meszar sau pentru eu mai știu cine, noi o dăm pentru echipă, pentru club, pentru ceea ce înseamnă el și am face un efort pentru a ajuta să se mențină în prima ligă pentru că până la urmă sunt banii arădenilor pentru Arad. Noi avem un oarecare statut de „sponsor”, zic tot în ghilimele, un sponsor mai special și evident că echipa care joacă este UTA Arad și peste tot unde joacă duce numele Aradului, deci avem tot interesul să aibă rezultate bune.

  – V-a surprins oprirea negocierilor?

  – Da, am văzut în presă, după aceea am mai aflat amănunte, deși eu am fost convins că lucrurile se vor concretiza, ca la orice negociere plus-minus, care are ceva de stabilit între părți, cu atât mai mult cu cât domnul Alexandru Meszar m-a informat despre aceste negocieri și tot dânsul m-a informat și de posibilitatea de a ne întâlni la Primărie să îmi prezinte noii investitori, concluzia fiind că sunt pe ultima sută de metri.

  – Și ce credeți că s-a întâmplat?

  – Asta nu pot să știu pentru că eu nu sunt părerolog. Să nu mă luați de naiv, am văzut ultimele declarații, cine a participat la discuții, cine ce a zis. Principial, nu îmi place să trag concluzii de la ce a spus o parte, ce a zis apoi cealaltă parte. Dacă nu am participat la ceva nu pot și nu mi se pare corect să am o părere. Pornesc de la premiza că toți sunt de bună credință.

  – Ați fost în direct la o emisiune de la TVR Timișoara și nu doar acolo și ați afirmat că Primăria finanțează echipa cu acea sumă anuală de un milion de euro cu condiția să fie în Liga 1. Ce se întâmplă dacă retrogradează?

  – Da, suma este în medie un milion de euro, și nu mi-aș dori să avem parte de acest scenariu. Detaliez puțin, lucru pe care l-am discutat la momentul în care am intrat în Liga 1 și s-a spus că avem cheltuieli mai mari. Nu e vorba că nu ne dorim, dar ca și un părinte când își crește copiii, cheltuiește cu ei la școală, iar când copiii ajung pe picioarele lor, poate cheltuielile sunt un pic mai mici sau măcar egale, dar nu mai mari. Referitor la situația din Liga 1, tocmai pentru că îmi doresc asta din două motive foarte serioase, unul fiind legat de Arad, de spiritul echipei de numele clubului, al orașului sau de tradiția echipei, de orgoliul nostru, și în al doilea rând pentru faptul că are finanțări și din drepturi de televiziune, care nu sunt de neglijat. Pe măsură ce se coboară în Liga 2 sau mai jos, o echipă nu mai beneficiază de aceste finanțări. E logic ca cineva care finanțează să dorească să existe finanțări cât mai multe și ca echipa să fie în prime-time. Din punctul ăsta de vedere am zis. Până la urmă, dacă ne uităm retrospectiv, nu eram eu primar atunci când UTA nu era în Liga I? Și când a fost în Liga 2 clubul UTA a avut finanțări cam tot de aceeași valoare, dar clubul era pe un trend ascendent, clubul urca trepte și era năzuința noastră a tuturor să fie în Liga 1.

  – Deci să înțelegem că dumneavoastră doriți finanțări?

  – Vreau în continuare. Este o obligație a Primăriei, a arădenilor, și vreau să subliniez că pentru toate sporturile. Am spus că trebuie să fim egali, păstrând proporțiile, dar și pentru clubul UTA. Ca dovadă, cu toate vremurile grele, am păstrat cam același nivel al finanțării, am păstrat stadionul în condiții bune.

  – Și atunci cum vă explicați că un președinte neoficial de club, sau un club ca UTA, refuză finanțările?

  – Alte finanțări, să precizăm… Am mai spus, nefiind la aceeași masă, nu știu dacă discuțiile s-au împotmolit din cauza ofertelor, a datoriilor, că am auzit că există și datorii, cine ce plătește sau cât plătește, nu am de unde să știu. Până la urmă noi suntem o parte neutră, acolo sunt două entități private din punct de vedere juridic, un ONG cu niște membri și cineva care dorește să investească. Eu mi-aș dori să investească cât mai mulți.

  – La emisiunea de la TVR Timișoara la care ați vorbit telefonic, ați amintit niște nume. Ați avut această temă de discuție cu liderul partidului PNL Arad?

  – Nu. S-au vehiculat două nume de oameni politici, parlamentari, fie de nivel european sau local. Eu, personal, nu am discutat cu niciunul și nici dânșii cu mine. Nici nu am știut că sunt parte în discuții sau dacă nu au fost. E o parte care spune că au fost. Nu știu, nu am fost de față.

  – Cum comentați faptul că multă lume spune că lui Călin Bibarț nu îi place sportul și nu este curios de UTA sau de fotbal în general? Cum v-ați raportat față de UTA până înainte de a fi primar?

  – E opinia domniilor lor. Am spus că în domeniul ăsta de multe ori pasiunea învinge rațiunea. Mie îmi place fotbalul, chiar am jucat foarte mult fotbal, dar am avut atâtea dezamăgiri din păcate, și vorbesc de la UTA începând, când am chiulit de la școală și ne-a bătut Timișoara acasă și m-a mai pus și absent și mi-a dat notă mică, până la echipele de club din România cu care ne mândream, dacă vreți putem discuta mult. Vorbim de Craiova Maxima și știu aproape toți jucătorii din 83 la acel 1-1 cu Benfica acasă, după 0-0 la ei și golul din corner. Apoi Steaua 86, campioana Europei, care a pierdut apoi Cupa Intercontinentală, din Japonia, de la Tokyo, în acel meci în care i s-a anulat un gol valabil lui Belodedici. Am mers tot așa progresiv, din păcate. Am zis apoi că mă uit doar la meciurile din cupele europene, dar nici acolo nu am mai făcut rezultate. Apoi am zis că nu mă mai uit decât la echipa națională, dar acum nu mai avem rezultate nici acolo. Și așa am rămas puțin dezamăgit.

  – Există și fani ai echipei UTA care merg până la ideea că dumneavoastră ați avea puterea să decideți de pe poziții de forță, să amenințați că nu mai finanțați clubul dacă nu se reiau negocierile?

  – În general șantajul nu este bun nicăieri. Eu sunt și voi fi mereu omul dialogului. Nu eu finanțez în mod direct, dacă e să facem pașii tot așa, din punct de vedere juridic sau administrativ. Un primar face proiecția unui buget, îl propune consiliului local, se votează în consiliu și după aceea acești bani publici au statut special, sunt pe anumite proiecte, oarecum ca și cu banii europeni. Pot fi accesați doar în anumite condiții, doar anumite cheltuieli se accesează. Acum, într-adevăr ar fi pentru Consiliul Local o decizie foarte grea să spunem „bun, nu vă mai înțelegeți voi acolo, nici noi nu vă mai dăm banii.” Până la urmă suferă echipa, suferă rezultatele ei, suferă tot orașul. Sper și doresc să nu se ajungă la astfel de situații.

  – Tot în contextul acestei întrebări, în cazul în care vor interveni niște probleme legale, penale chiar, care ar fi poziția Primăriei dacă s-ar descoperi?

  – Partea de finanțare de la noi prin Centrul Cultural Municipal a fost verificată și de Curtea de Conturi. Adică acești bani se duc spre decont la anumite cheltuieli. Dacă cineva în spatele unor documente face lucruri care nu sunt la locul lor, asta nu poate să stabilească decât cei competenți, justiția. Până la urmă cred că Primăria și-a menținut finanțarea atâția ani cu rezultate la echipă. La momentul în care această constantă se menține, iar rezultatele vor deveni mai proaste, adică se merge în jos, atunci problema nu mai este la noi. Dacă noi întrerupem finanțarea și rezultatele merg în jos, s-ar putea ca cineva să se apere și să spună că s-a ajuns la această situație din cauză că nu mai finanțează Primăria. Noi menținem linia constantă, iar dacă rezultatele nu vor fi bune atunci conducătorii actuali ai clubului sunt cei care trebuie să dea socoteală. Atunci cineva poate să-i întrebe mai apăsat, dintre suporteri, sau dintre arădeni, de ce ați refuzat o ofertă de finanțare și din altă sursă. Nu trebuie să ne mințim, este un sport în care este nevoie de bani mulți pentru a avea rezultate, chiar și să se mențină la nivelul la care este acum. Ah… Am uitat ceva. Am tot văzut în presă în ultimele zile cum că vrem noi să mărim tarifele la stadion, dar cu zvonul acesta suntem ca la Radio Erevan. Eu eram cel acuzat acolo, dar adevărul e că tocmai eu sunt cel care le-am oprit. Într-adevăr, Recons și conducerea de acolo m-a chemat pentru că matematica este matematică. Au făcut niște socoteli, cât se poate de clare la prețurile de acum, în urma cărora le rezultă că la anumite cheltuieli nu mai poate fi un leu ci 3 lei, sau 5 lei. Sunt prețuri care au explodat și care influențează anumite cheltuieli. Dar eu, în mod deliberat nu am vrut să demarăm aceste intenții pentru că mi-am dat seama că se suprapune cu perioada de negocieri și nu am vrut să ieșim cu așa ceva. În plus, și acest proiect va trebui să fie pus la transparență. Până la urmă, aceste cifre pot fi negociate în Consiliul Local din punct de vedere al proprietarului, al Recons. Putem spune, da domnule, te costă 10 lei dar noi stabilim la 7 lei și restul ne asumăm să fie segmentul ăsta din activitatea ta în pierdere și compensăm din alte părți. Dar pentru așa ceva eu aș fi vrut să se termine negocierile, cine sunt partenerii de dialog din partea clubului și să vină să discutăm cum ar fi bine, cât putem și noi, cât pot și ei.

  – Sunteți dispus în aceste zile să îl contactați pe Alexandru Meszar?

  – Sigur că da. De la ultimele discuții cu suporterii, am promis că eu caut să vorbesc cu domnul Alexandru Meszar, am înțeles că președinte este Florian Voinea, și să discutăm în ce măsură vor dânșii să vină la o discuție. Aștept pe cine dorește să vină și am buna credință și intenția de a fi un mediator între părți, convins de buna credință a tuturor.

  – De ce credeți că sunteți acuzat că nu sunteți lăsat de Gheorghe Falcă să interveniți în acest subiect?

  – Fiecare este liber să creadă ce dorește, legendele sunt multe. Am avut mai multe ieșiri publice pe această temă și nu am nici o problemă să discut și să dialoghez. Și-apoi, să fim serioși, nu sunt chiar copil mic să nu fiu lăsat. Am o relație instituțională corectă cu domnul Falcă, vorbim unul cu altul, deci nu suntem la faza să nu vorbim. Am avut subiecte punctuale în care am avut opinii divergente, dar despre UTA nu am ajuns nici măcar să le avem divergente pentru că nu s-a discutat. Nici cu el și nici cu Sergiu Bîlcea. Nici nu am știut că au participat la discuții. Din acest punct de vedere eu am stat liniștit. Domnul Meszar a spus că discută cu investitorii și am zis că până la urmă se înțeleg ei, iar dacă nu se înțeleg, nu se înțeleg, ce pot eu să le fac? M-am gândit că lucrurile merg înainte dar după aceea am aflat că au asistat și alții la discuții, din ce povestesc unii și alții, dar nu pot să iau asta decât sub forma unor informații neverificate, pentru că, după cum am auzit, nu au stat niciodată toți la masă. Să treacă toată lumea dincolo de orgolii.

  – Sunteți optimist?

  – Întotdeauna am fost optimist, suntem obligați să fim optimiști.

  – Dumneavoastră personal ce v-ați dori? Ați discutat vreodată cu vreunul dintre cei care formează grupul de investitori?

  – Nu cunosc pe niciunul dintre ei personal, cu o singură excepție, Rudi Vizental, cu care am fost coleg la Liceul „Ioan Slavici” și, dacă nu mă înșală memoria, e cu doi ani mai mic decât mine. Dar nu l-am mai văzut pe Rudi de mult timp. Știu că lucra la Arad la ceva bancă și nici nu am știut că e plecat la București. Mi-aș dori două lucruri: echipa să aibă rezultate cât mai bune și să existe oameni cu bani care să investească în club astfel încât bugetul Primăriei să fie degrevat, să trebuiască să dea cât mai puțin. Să nu ne mințim, nu duc eu acasă acei bani, în schimb îi putem da la alte sporturi. Fotbalul este unul dintre sporturile în care în general sunt dispuși să investească oameni cu bani atunci când sunt rezultate, față de alte sporturi care nu sunt atât de vizibile și poate eforturile pe care o administrație sau o comunitate trebuie să îl facă e mai mare acolo. Fotbalul și tenisul de câmp sunt în general sporturile pe care le vedem noi la toate televiziunile. Deci ar fi grozav să fie oameni cu bani să investească cât mai mult în fotbal. Și ca să închid un subiect, vă arăt ceva ce eu nu fac public de obicei, pentru că sunt doar pentru sufletul meu. Acum un an am fost cu tatăl meu la stadion, el a fost la meciul cu Feyenoord din 1970. Tatăl meu a fost mare utist, Dumnezeu să îl ierte. Acum aproape un an i-am făcut surpriza și l-am dus să îi arăt stadionul. Știam că nu o mai duce mult, era bolnav. El era impresionat, pentru că știa stadionul vechi. A stat puțin și pe banca de rezerve. Era acasă la mine, bolnav fiind, și exact ca și suporterii, când câștiga UTA mă întreba de ce nu le dăm bani mai mulți, iar când pierdea zicea „de ce le dai așa mulți?” Vedeți, cam așa gândesc mulți și nu-i pot condamna pentru asta. Dar eu am amintiri frumoase de pe vechiul stadion.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Daca Falca a laudat producția record de nuci a Romaniei înseamnă că le-a cântărit si pe ale primarului Bibart. Care in sfârșit are o atitudine cum trebuie să aibă un primar de Municipiu.
   Mulțumim ca nu lăsați UTA atrasă si mai adanc in mlaștina urât mirositoare a unora!
   Suporterii dau viață acestei echipe si e păcat ca unii să se joace cu pasiunea si dragostea pt un simbol atât de Unic.

   +13 voturi
   +1
   -1
  2. Se dă pe fund în spate, nu se bagă, el nu știe, el nu comentează zvonuri. Un interviu în care nu spune nimic, ba mai mult am impresia că tine și cu u craiova. Genul de suporter care tine cu toate echipele, ba cu naționala.
   SE VEDE CLAR că nu e fan UTA, pasionat de UTA cu adevărat. Ce face el e din obligație!
   „încă nu suntem la faza sa nu vorbim”, asta spune în ce relație e cu falcă. Ăsta nu are ouă, e genul de om care să nu supere pe nimeni! Slab primar!
   Dacă era bărbat lua taurul de coarne, e plângăcios și cu astfel de oameni nu facem nimic!

   --3 voturi
   +1
   -1
   • Din comentariul tău se pare că n-ai înțeles nimic, de aceea trăiești cu impresia că nu spune nimic! Ba, mie, ca suporter, mi se pare că spune multe. Și, da, așa trebuie să fie un primar, nu lingură în toate oalele, ci cumpătat, echilibrat. Mai mult decât face primăria acum și de ani buni nici n-are voie să facă legal. Și dacă ție ți se pare că e fan Craiova fiindcă a pomenit de performanța acesteia, atunci o fi și fan Steaua, că și de ei a pomenit. N-ai înțeles se pare că prin exemplele alea arăta că nu e străin de fotbal. Ce-ar fi să se supere și echipele de baschet, sau Copil, tenismenul, că nu-i fan al lor? Apoi, dacă din citatul pe care l-ai dat tu n-ai înțeles care e relația pe linie de partid, atunci, iertare, dar nu prea le ai cu subtilitățile.
    Și apropo, mie nu mi-ar conveni să am un primar „bărbat” ca un suporter fanatic! Prefer unul cu capul pe umeri care să se ocupe de oraș, că i-a lăsat predecesorul destule belele între care și scandalul de acum de la UTA. Înțelegi?

    +7 voturi
    +1
    -1
  3. De ce Aradul devine tot mai mult o c
   omuna mai mare cu tramvai ?
   Asfaltul de pe bulevard pus cu mult înainte de 89 a ținut mai mult și mai bine decit cuburile lui Falca pe ca actualul primar ar trebui sa le schimbe. De fapt ce realizări are primarul ?
   Propun ca anual sa prezinte public raportul activității sale.Il invit la o plimbare pe jos din piață Avram Iancu pina la gara sa vadă și dansul cum decade centrul comunei care cindva era mindria noastră..

   --3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.