Vor fi mutate osemintele lui Arsenie Boca de la Prislop? O comisie a B.O.R. a fost la mormântul duhovnicului

  de Special Arad | 3 noiembrie 2016, 4:40 PM | Naţional | Regional

  0

  O comise teologică se ocupă de elaborarea dosarului de canonizare. Dacă fostul duhovnic va trece în rândul sfinţilor, Biserica Ortodoxă Română va decide ce se va întâmpla cu osemintele sale.

  Mănăstirea Prislop, în cimitirul căreia a fost înmormântat Arsenie Boca, a devenit loc de întâlnire al comisiei înfiinţată de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române care lucrează la dosarul de canonizare al călugărului Arsenie Boca.

  „Luni, 31 octombrie, la Sfânta Mănăstire Prislop, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, s-au desfăşurat lucrările Comisiei speciale teologice mitropolitane, împuternicită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru a cerceta viaţa, opera şi activitatea misionară şi duhovnicească a Părintelui Arsenie Boca, în vederea întocmirii dosarului pentru propunerea de canonizare”, a informat Episcopia Devei şi Hunedoarei, scrie Adevărul.

  A fost a doua întâlnire a comisiei teologice, înfiinţată cu scopul de a cerceta documentele, mărturiile şi scrierile apărute de-a lungul timpului, inclusiv cele ale călugărului Arsenie Boca, documente care ar putea oferi dovezi sau contra-argumente pentru canonizarea fostului stareţ de la Mănăstirile Sâmbăta şi Prislop.

  Decizia finală o va lua Sfântul Sinod Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a luat parte la întâlnirea comisiei teologice mitropolitane şi a explicat care este scopul demersurilor acesteia.

  „Ea are ca şi ţintă finală elaborarea unui studiu – document în vederea canonizării părintelui Arsenie Boca. Acest studiu-document întocmit de comisie, în urma cercetărilor care se realizează, va fi înaintat spre analiză Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care are competenţa exclusivă a canonizării sfinţilor. O primă întâlnire a comisiei a avut loc în data de 16 aprilie, la Deva, şi acum în 31 octombrie s-a reunit pentru a doua oară, în şedinţă de lucru. Vor mai urma şi alte astfel de întâlniri”, a precizat preotul Gabriel Miricescu.

  Preotul Gabriel Miricescu susţine că nu se poate estima cât vor dura demersurile privind canonizarea lui Arsenie Boca, iar întâlniri ale comisiei teologice vor mai avea loc. Sunt mai multe condiţii necesare pentru canonizarea călugărului, iar una dintre ele este îndeplinită, în opinia reprezentantului Episcopiei Devei şi Hunedoarei, scrie adevarul.ro.

  „Printre condiţiile care se impun pentru a fi canonizat se află sfinţenia vieţii. Ea poate fi  evidenţiată din documentele de arhivă, din documentele vremii şi din mărturiile celor care l-au cunoscut. O altă condiţie este ortodoxia credinţei. Ea se probează prin analiza scrierilor părintelui Arsenie Boca. Iar o condiţie, cred eu, îndeplinită de mult timp este evlavia populară, ce se referă la modul în care oamenii îl percep pe părintele Arsenie Boca, el fiind considerat un ajutător în rugăciune. Lor se adaugă mărturiile despre anumite minuni atribuite părintelui”, a declarat Gabriel Miricescu.

  Unde vor ajunge osemintele lui Arsenie Boca Reprezentantul Episcopiei Devei şi Hunedoarei a negat speculaţiile care se referă la mutarea osemintelor călugărului înmormântat la Mănăstirea Prislop, la Catedrala Mântuirii Neamului. „În principiu, el nu va fi mutat de la Mănăstirea Prislop. Există în practica ortodoxă atât deshumarea osemintelor şi cinstirea lor, cât şi lăsarea intactă a mormântului şi cinstirea doar ca sfânt, fără oseminte. Nu este obligatoriu să se cinstească şi osemintele, deci să fie dezgropat. În aceste privinţe fântul Sinod va hotărî”, a declarat preotul Gabriel Miricescu.

  SURSA: adevarul.ro

  CITIȚI MAI MULTE CU CLICK AICI

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.