„Viitura” a lovit localul Port Arthur! Timpul parcă a stat în loc, dar tocmai acesta este farmecul. E autentic… (Foto)

  de Lucian Dănilă | 11 mai 2018, 4:12 PM | Reportaj

  7

  Părea o zi liniștită de joi, chiar dacă pentru mulți nu a fost tocmai o zi de joi obișnuită, mai ales pentru regaliști. Cineva din redacția Special Arad, nici nu contează cine, a venit cu o idee care să ne mai scoată din rutina zilnică de muncă la birou. Rutina de după tabieturile de dimineață ale fiecăruia, care pe unde și care cu cine și-a băut cafeaua sau și-a mâncat croissant-ul.

  Nici nu am apucat să scriem mare lucru că a și venit întrebarea: „Ce ziceți să mergem să mâncăm ceva la Port Arthur?” Și cu toții, în cor, evident că am spus „da”, un „da” spus parcă mai repede decât la starea civilă. Nu am mai fost niciunul dintre noi de ceva vreme pe acolo. Am plecat pe rând, cu soarele în ochi, am trecut pe lângă poligonul în care am învățat plecarea din rampă și parcarea cu spatele, iar ajunși acolo am rămas puțin surprinși de numărul de clienți. Erau destul de mulți, mai ales că nu era nici ora 15. „Adu-mi te rog o bere, adu-mi o limonadă, adu-mi o cafea”, fiecare după preferințe, asta ca să ne obișnuim cu locul. Ni s-a făcut poftă și de o porție de mici, sau mititei, cum le-o zice, deși nu era 1 mai, ci tocmai 10 mai.

  Apoi am aflat că este zi de fasole, fasole la ceaun, cu ciolan, cu toate cele. Evenimentul a și fost anunțat pe Facebook și erau „interesați” 325 de oameni. De fapt, în fiecare joi este un eveniment numit „Joia la ceaun”, iar specialitatea se anunță pe pagina de facebook a localului. Recunosc că nu ne așteptam la dimensiunea la care s-a pregătit tot: 300 de porții. Ce poți să faci cu 300 de porții într-un local aflat pe malul Mureșului într-o după amiază de joi în care, peste toate, a venit și ploaia? Răspunsul l-am aflat în câteva ore: să le dai la oameni. Pe toate! După mici și după repriza de „selfie” și fotografiere a locului, nori negri s-au abătut deasupra noastră și o ploaie zdravănă părea că sperie lumea, iar fasolea se duce și ea pe apă. Părea…

  Nu a plecat nimeni. La Port Arthur timpul parcă s-a oprit în loc. Cei care merg în acest loc de 20 de ani au parte de aceleași imagini, e rustic, e la fel ca atunci, același gen de bănci, același gen de mese, umbrelele par la fel ca acum câțiva ani deși au fost schimbate, aceleași alei de pământ, dar tocmai acesta este farmecul locului. „Aici veneam și la 14 ani și tocmai asta îmi place să este ca și atunci. E autentic și asta îmi place că nu s-a schimbat nimic”, spune un client fidel al localului. Singura parte care a fost atinsă de modernizare este pontonul de pe Mureș, un loc în care îți găsești cu adevărat liniștea, un loc în care se aud doar păsările, susurul apei, dar și rumoarea celor de mai sus. Lângă ponton sunt legate mai multe bărci, cu sau fără motor.

  Ploaia s-a oprit chiar când fasolea era numai bună de servit. Noi, adică eu, Andrei, Miță, Raluca și Tommy, deja apucasem să postăm pe rețele fotografii cu noi de la Port Arthur. Alin, Luci și Lajos erau mai preocupați de discuții și de ce face Simona Halep decât de fotografii. Și telefoanele au început să ne sune: „cum e vremea acolo? Plouă? Se poate veni?” Iar în timp ce mâncam, puhoaie de oameni veneau – ați ghicit – la fasole. Noi nu știam, dar pentru mulți arădeni ziua de joi a devenit o tradiție la Port Arthur. Cât am stat noi acolo au venit mai mult de 150 de oameni. Unii stăteau la coadă, iar alții în picioare așteptând să se elibereze mesele. O adevărată „viitură” umană într-un loc peste care parcă nu au trecut anii. Nu știu dacă pot spune că am rămas impresionat, dar cu siguranță am fost surprins de numărul de arădeni care au venit la câte o porție de fasole. Autentică, așa cum se face prin zona noastră. Așa cum ne place.

  Pe bănci încă era apă, pe jos era umed, dar nu era deloc noroi, dar chiar și asta a plăcut. Port Arthur nu este un loc în care să mergi în frac, Port Arthur nu este un loc în care să-ți etalezi cele mai scumpe sau noi haine din dulap. Port Arthur este un loc în care mergi să te simți bine, este un loc în care chiar dacă te faci puțin de praf pe papuci sau pe pantaloni nu te poți enerva ci doar poți să îți aduci aminte cu drag de copilărie.

  Până la urmă nu a fost o zi de joi obișnuită, a fost o zi de „joi la ceaun”. Să ne fie de bine nouă și tuturor celor prezenți.

  Se întâmplă lucruri faine și în Arad. Autentice chiar…

  Vezi galeria foto.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Eu mă foloseam de Comp să trec la Port Arthur… și mâncam o fleică excelentă cu castraveti murați. Te rupeau țânțarii pe la picioare, dar nu era nici un bai. Nu striga nimeni „Dezininsecția”. Râdeam de ultimul banc, discutam de UTA, savurând cântecul păsărelelor și clipocitul Mureșului în scândura bărcilor. Iar uneori, cînd aveam chef să o mai lălăim, făceam și un foc să mai gonim din țânțărime … dar și să ne plăcea să urmărim dansul flăcărilor.

   Da să vă fie și vouă de bine! 🙂

   +11 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.