marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    (VIDEO) Primarul Bibarț, aflat pe stradă imediat după producerea cutremurului: „Trebuie respectate normele de construcție”

    de Andrada Bobiș | 6 iunie 2023, 11:13 PM | Administraţie | Știri Arad

    2

    Imediat după producerea cutremurului care s-a simțit foarte puternic și în muncipiul Arad, primarul Bibarț a ieșit pe străzi, acolo unde angajații Poliției Locale i-au semnalat că ar fi probleme. L-am surprins în acțiune, nu în „Rondul de noapte”, ci pe strada Mărășești, pentru a verifica daunele produse, astfel că i-am solicitat o scurtă declarație:

    „Suntem după cutremur, mai avem în câteva puncte din oraș astfel de situații, ba un horn, ba cărămizi de pe acoperiș, ba țigle… Ne bucurăm că sunt doar pagube materiale minore, nu sunt oameni răniți, Doamne ferește de victime! Izolăm zonele unde sunt astfel de situații, intervenim cu cei de la ISU, pentru că unde e vorba de acoperiș, la înălțime, e nevoie de scară specială și atunci nu reușesc nici dânșii să meargă în toate locurile deodată, evident, iar acolo suntem noi cu Poliția Locală și securizăm zona. E încă o dovadă a faptului că trebuie să fim riguroși atunci când construim. Trebuie să respectăm toate normele și toată legislația chiar dacă ni se pare foarte stufoată. În ceea ce privesc clădirile vechi din Arad, se dovedește încă odată că e necesar să menținem presiunea pe proprietari, să înțeleagă că nu au doar drepturi ca proprietari, ci și obligații și, uite, se văd la astfel de momente, cum se văd uneori și cu ochiul liber, că mai cade câte o țiglă și cărămidă și când nu e cutremur, dapăi atunci când se clatină toată clădirea!”, ne-a declarat primarul.

     

    Citește și: Trei clădiri ale Primăriei Arad, încadrate în clasa I de risc în caz de cutremur • Special Arad 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Omu’ e rupt de realitate.
      In perioada in care au fost construite aceste imobile din centrul orașului, nu existatu norme de construcție impotriva cutremurelor, era cu totul alt sistem de construcție. Astazi este foarte dificil să consolidezi aceste clădiri ca ele să respecte normele actuale de siguranță, necesita o serie de studii și avize pt. a se putea face consolidari structurale, e foarte dificil dar și cu un cost financiar masiv. In unele situații poate fi mai ieftin să reconstruiești cladirile din nou.
      Iedilul sef nu zice nimic despre cladirile in care și primaria e coproprietar, acolo pe cine va amenda,

      +8 voturi
      +1
      -1
    2. Sa-i amendam pe cei care au construit cladirile ca nu au respectat normele de constructie pt. cutremur. Mai ales ca aceata falie (falii) nici macar in carti noi de geologie nu exista. Poate merge Bibi la ei la mormant cu caciula in mana sa-i plateasca amenda. Cred ca Bibi ar trebui sa demoleze toate cladirile mai vechi de 1980 (care nu s-au construit sa reziste la cutremure) si sa traga niste blocuri cu fatada de ampora tencuita si pereti de rigips.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.