joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Video-document cu modul în care o firmă, RER Ecologic Oradea, organizează o conferință de presă în sediul Primăriei Arad pentru a-i crește procentele primarului și pentru a nu spune nimic

  de Mihai Todoca | 26 iulie 2017, 6:41 PM | Administraţie | Topic special

  1

  La conferința de presă (ciudată) de azi, susținută în sala Ferdinand din Primăria Arad, au fost prezenți reprezentanții firmei RER. Firma aceasta a câștigat licitația care viza contractarea de servicii de salubrizare și deszăpezire al orașului Arad. Sec și fără prea multe comentarii, o să prezentăm răspunsurile la întrebările Special Arad, răspunsuri care speram să ne lămurească în anumite privințe. Dar, din păcate….

  Citește și: Sfidarea supremă a DNA și a legilor române în Consiliul Local Arad! Falcă face orice pentru 3 milioane de euro!

  Din capul locului, ținem să precizăm anumite lucruri care nu au „mirosit” bine. Cum de o firmă de salubrizare susține o conferință de presă tocmai la Primărie? Ok, înțelegem că nu au sediu încă, nu au un grafic care să fie la dispoziția publicului, dar în sala Ferdinand (unde acustica este de o asemenea natură încât trebuie să ridici tonul ca să te faci înțeles, dar aici nu e vorba de asta). Mai apoi, după o mititică prezentare a istoricului firmei, Radu Melica, președintele Consiliului de Administrație RER Oradea, a ținut să precizeze că firma RER nu a fost „ajutată” în nici un fel de către nimeni din administrația locală să primească contractul, nu a avut nici o influență politică, nu intră absolut nimic în sfera politică, acționar la firma RER fiind o familie de antrepenori germani.

  Ciudat? Cam da. Deoarece nimeni nu a pus nicio întrebare în acest sens. De nici o natură! Nimeni nu a întrebat nimic, dar ni s-au oferit, din start, niște explicații gratis. Ori, dacă nu există nimic de ascuns, pentru ce să oferi explicații gratuite?

  „Nu este așa cum s-a scris în presă”, a menționat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Raluca Cotrău.

  Așadar:

  Special Arad: „Ați menționat faptul că aveți în prezent mâna de lucru completă, în număr de 84 de angajați. Puteți aproxima cam cât la sută din efectivul prezent reprezintă foștii angajați Polaris? ”

  RER: „Marea majoritate.”

  Special Arad: „Ne puteți explica cum de anunțurile de angajare pentru locația din Arad au fost făcute înainte de semnarea contractului?”

  RER: „Am folosit instrumente de comunicare electronice, cel puțin pentru pozițiile administrative”

  Special Arad: „Asta știam deja, întrebarea noastră se referea la faptul că s-au publicat anunțuri de angajare înainte de semnarea contractului”

  Un coleg jurnalist: „Adică înainte de votul în Consiliul Local Municipal mai exact.”

  RER:„În ceea ce privește procedura și etapele care s-au scurs până la semnarea contractului, domnul Zoltán Pálhegyi (director economic RER) vă poate oferi mai multe detalii”

  RER:„Deci… procedura s-a finalizat, ni s-a comunicat că oferta noastră este câștigătoare. Iar după ce am fost anunțați că este câștigătoare, după aceea s-a intrat în Consiliul Local cu aprobarea contractului. Noi între timp, bineînțeles că am pornit acțiunile de recrutare, mai ales findcă am avut o disponibilitate de operare foarte scurtă, mai ales că dorința Primăriei a fost să începem din prima zi, noi a trebuit să facem pașii pregătitori. Am lansat anunțurile pe portalurile de recrutare și în ziare ca să vedem dacă vom avea numărul de angajați. Am vrut să vedem dacă sunt doritori să se angajeze.  ”

  Special Arad: „Știți să ne spuneți cine din Primărie v-a contactat pentru negocierea contractului?”

  RER: „Serviciul de achiziții publice”

   

  2După ce reprezentanții RER au răspuns altor întrebări puse de către alți colegi din presă, am pus din nou întrebarea:

  Special Arad: „Negocierea directă a contractului cu cine s-a făcut?”. Aici ne-a răspuns purtătoarea de cuvânt a Primăriei:

  „Asta numai… Probabil Direcția Tehnică și achizițiile”

  Special Arad:„Anterior semnării contractului, v-ați întâlnit cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă?” Liniște. Întrebarea am repetat-o, doi dintre cei trei reprezentanți RER uitându-se către directorul economic.

  RER: „Nu”

  Purtătoarea de cuvânt Primăria Arad:„Eu știu că nu. Nici cu domnul primar, nici cu domnul viceprimar, așa cum s-a făcut trimitere în articolele de presă”

  A urmat apoi un moment la care nu ne-am așteptat. Un domn, prezent cu noi în sală, s-a ridicat în picioare, s-a prezentat ca fiind un reprezentant al unui sindicat de muncitori angajați la firma RER:

  1„Am aici o adresă și un mandat poștal pe care am încercat să o depun la dumneavoastră pentru oamenii pe care îi reprezint și nu mi s-a dat nici în zi de azi… (bănuim că număr de intrare, deoarece nu a mai continuat propoziția). Pentru că mi se pare corect, fiind niște oameni să fie luați în seamă, și asta este rugămintea mea, dacă tot sunt domnii directori aici să stea de vorbă cu mine ”.

   

   

  Până la concluzii, câteva fapte concrete legate de ceea ce îi interesează cu adevărat pe cetățenii Aradului:

  1. Prefectura consideră ca fiind în afara legii hotărârea din Consiliul Local Municipal prin care se atribuie contractul de salubrizare firmei RER, orașul riscând astfel să râmănă fără salubrizare.

  2. Contractul are o durată de 6 luni cu posibilitate de prelungire din data de 31 decembrie.

  3. În această situație pe care o cunosc toți arădenii (orașul sucombat de gunoaie) s-a ajuns tocmai din cauza neprelungirii unui exact asemenea contract.

  4. Tarifele practicate de firma RER sunt mai mari decât în Oradea, în ideea în care există și alte firme de salubrizare care operează deja în Arad pe alte segmente.

  În concluzie… Nici acum nu știm de ce RER Ecologic a convocat presa la conferință. Cine i-a pus?

  Citește și: Departe de ochii tuturor, Primăria Arad a negociat salubrizarea orașului cu o firmă de casă a PDL. RER Ecologic Service angajează director cu 2000 de euro salar

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. mai face si Gogu un banut cinstit. Ce conteaza pretul? Aradenii oricum platesc pentru ~Aradul verde~ al primarului. Ca se pare ca este doar al lui. Pentru cei care il `domnesc~ atata pe Gheorghe Falca, sper ca la un moment dat sa se plateasca si domnia lui si prostia lor. Asa ca daca ne facem curat in fata blocului avem si curatenie.
   Totusi, Gheorghe de ce nu a participat la conferinta de presa din primaria lui?
   Cei de la RER nu au transmis nimic interesant doar ca s-au faultat singuri asa ca despre ei nu e nimic de spus inca…

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.