Viceprimarul Faur, apel la cetățeni: „Vă rog să nu mai dați bani la cerșetori!”





Problema cerșetorilor din Arad pare una fără de scăpare, oamenii fiind supărați de prezența lor pe stradă însă, pe de altă parte, prin buna intenție, oferindu-le bani și hrană, rezultatul e că cerșetorii sunt încurajați să-și continue în acest fel viața. Viceprimarul Lazăr Faur a făcut apel public, printr-o postare, rugând insistent cetățenii să nu încurajeze cerșetoria.
„Vă rog să nu mai dați bani la cerșetori. Vă rog să nu mai dați alimente la cerșetori, altfel Aradul se va transforma într-o stațiune pentru oamenii străzii. Trebuie să descurajăm cerșetoria. Oricât de cumsecade am fi, în felul acesta nu ne ajutăm nici pe noi și nici pe acești oameni”, a transmis viceprimarul într-un video pe pagina sa de Facebook.
În videoul postat de viceprimar se poate observa și cum agenții de la Poliția Locală discută cu o femeie care cerșește, iar aceasta le răspunde că „Oricum nu aveți ce să-mi faceți. Eu oricum mai vin aici, la piață. Ce să-mi faceți?”.
În Arad, se perindă pe străzi zeci de cerșetori, toți apelând la mila publică. Oamenii legii se văd legați de mâini când vine vorba de reducerea numărului lor. De-a lungul timpului, Poliția Locală a chiar avut acțiuni prin care i-a transportat înapoi în locurile de domiciliu, însă după scurt timp ei au revenit în orașul nostru.
Apelul de a renunța la a ajuta cerșetorii nu este exclusiv pentru municipiul nostru. Deja de ani de zile, în municipiul Timișoara, de exemplu, autoritățile locale chiar au amplasat panouri cu această rugăminte adresată cetățenilor.
Revenind la Arad, procedura este de regulă aceeași: cerșetorii și oamenii străzii se află într-o evidență a Poliției Locale, iar agenții adesea îi ridică de pe stradă și îi duc la sediul din Micălaca, unde li se face un control, apoi sunt lăsați înapoi pe stradă. Uneori, cei scandalagii ajung internați la Psihiatrie, însă și de acolo sunt eliberați după ce efectul sedativelor i-a făcut docili. Legislația din România este de așa natură încât nu oferă autorităților prea multe variante.
În urmă cu 2 ani, Poliția Locală a făcut și o prezentare cu rezultatul unei monitorizări îndelungate, indicând atunci că trei sferturi din oamenii străzii din municipiu sunt de proveniență din alte părți: din alte localități din județ (numărul 1 în „top” fiind Felnac, apoi Pecica, Șiria, Iratoș), ori din alte județe (primând județul Bihor, apoi Alba, Sălaj, Hunedoara). Au fost evaluați atunci 261 oameni ai străzii depistați pe raza municipiului. Dintre aceștia, majoritatea erau în categoria de vârstă în plină forță de muncă (35-65 ani), urmați de cei mai tineri (18-35 ani), dintre care foarte puțini lucrau, iar asta doar „la negru”. Mulți aveau și mari probleme cu substanțele psihoactive, aceștia nefiind capabili să muncească, fiind într-o stare deplorabilă. Cei mai vârstnici aveau probleme mari de alcoolism, însă dintre aceia unii mai lucrau. Majoritatea însă recurgeau și încă recurg la cerșetorie.
Arădenii sunt îndemnați să apeleze gratuit la 0257/939 dacă observă locuri în care se aciuează oamenii străzii.
Citește și:
Comentariile portalului
Odihna vesnica !!
Deci, infradtructura orașului e legată de sărbătorile religioase!?
Imi cer scuze,poate gresesc ,fara sa tin partea soferului si facand abstractie de functie,din video nu vad cu ce a gresit omul? Se pregateste sa intre in locul (...)