Aproape 80 de milioane de euro ajung, dinspre Arad, în conturile unei firme cu mari ramificații liberale. Unul dintre acționarii Elsaco Electronic este Valeriu Iftime, patronul FC Botoșani
Licitația publică pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi a fost câștigată, în primă fază, de o asociere de trei firme care are ca lider firma Elsaco Electronic SRL, deținută printre alții de către Valeriu Iftime, cel mai bogat om de afaceri din Botoșani, patron al clubului de fotbal din municipiul menționat. Investiția se va ridica la aproximativ 80 milioane euro.
Asocierea Elsaco Eletronic SRL, Elsaco Engeneering SRL și Vestra Industry SRL a depus oferta declarată câștigătoare, care vizează proiectarea și execuția lucrărilor pentru introducerea unei unități de cogenerare la CET Hidrocarburi, oferta de 397.311.113,03 lei (79,8 mil. euro) fără TVA, fiind selectată pe criteriul „prețul cel mai mic”, de la suma maximă alocată în anunțul depus pe SEAP Primăria Arad care se ridica la 402.172.105 lei (aprox. 80,8 mil. euro). Din această sumă, aproximativ jumătate este asigurată din fonduri europene nerambursabile.
Finanțatorul FC Botoșani, viitor lider în PNL, printre cei care dețin firma Elsaco Electronic
Potrivit expertforum.ro, Elsaco Electronic este deținută de Jitaru Ovidiu, Popa Doru, Iftime Valeriu și Parfeniv Petru. Directorul general al Elsaco Electronic este Viorel Iliuță, fost viceprimar PNL al Municipiului Botoșani.
De asemenea, Valeriu Iftime (finanțatorul FC Botoșani) este considerat un apropiat al liderilor PNL din Moldova, Gheorghe Flutur și Cătălin Flutur, iar recent el chiar ar fi fost propus să devină lider al filialei Botoșani a partidului.
Potrivit jurnalul.ro, unul dintre clienții Elsaco este Transgaz SA, companie de stat unde activează, într-un post de conducere, fratele fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Sergiu Lascu. În ultimii patru ani, Transgaz a atribuit, prin licitație deschisă sau prin procedură simplificată, firmei Elsaco Solutions SRl, contracte în valoare de 5 milioane de lei cu TVA inclusă. Compania a livrat, în baza acestor contracte, rețelistică, piese de schimb și consumabile pentru computer, fotocopiatoare și cartușe de toner, terminale telefonice fixe, telefoane mobile, service de reparare a calculatoarelor personale, terminale informatice UPS-uri și licențe informatice.
Presa din Botoșani mai notează că,„ în anul 2005, SC Elsaco Software SRL a devenit membră a unui grup economic controlat de același Valeriu Iftimie, denumit SC Grupul de Interes Economic Elsaco Grup GIE Botoșani SRL. În această asociere au participat, în calitate de asociați, companiile Elsaco Electronic SRL Botoșani, Elsaco International SRL Gura Humorului, Elsaco Industry SRL Botoșani, Valeriu Iftimie, Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov, Doru Popa și Gheorghe Ciubotaru, toți cu domiciliul în municipiul Botoșani”.
Concentrarea de firme sub denumirea GIE a fost însă suspendată în data de 10 octombrie 2007, iar în data de 4 decembrie 2012, compania respectivă a fost dizolvată voluntar, la cererea asociaților. În 2015, Elsaco Software devine Elsaco Solutions SRL, cu asociați Valeriu Iftimie (40% din capitalul social), Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov și Doru Popa, cu câte 20 la sută din beneficii și pierderi.
Lucrări la o altă administrație liberală, în Oradea
În 2022, firma Elsaco a semnat cu Primăria Oradea un contract de 90 de milioane de lei (aprox. 18 mil. euro) prin care, alături de firma Energomontaj, va realiza proiectarea și execuția lucrărilor pentru producerea agentului termic într-un cartier din Oradea, prin valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură.
În ceea ce privește licitația câștigată acum pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi Arad, Energomontaj s-a aflat în competiție cu Elsaco pentru câștigarea proiectului.
Dacă în următoarele 10 zile nu vor apărea contestații, asocierea celor trei firme care o are ca lider pe Elsaco Electronic va trebui să realizeze proiectarea și execuția lucrărilor la CET H. până în 28 februarie 2026.
Menționăm că în municipiul Arad, Elsaco a mai realizat un proiect similar, deși de o amploare mai mică. Este vorba de construirea centralei de cartier din Aradul Nou, investiție care s-a ridicat la aproximativ 30,6 milioane de lei.
Notă redacției: Reamintim că UTA va juca cu FC Botoșani la sfârșitul acestei săptămâni, la Arad, meci în Divizia Națională de fotbal. Adică la o săptămână după ce patronul formației din Moldova a câștigat una dintre cele mai mari licitații din vestul României.
Citește și:
Comentariile portalului
DE-MI-SI-A!!!
Cladirea de pe str. Eminescu nu are aviz ISU!!! Sunt curios daca un control de la DSP nu ar gasi si alte probleme!
Cat de multa minciuna! Părinților li s -a comunicat prin intermediul învățătorilor despre relocare în imobil menționat. LNI ar fi trebuit sa fie școală europeana conform (...)