vineri, 20 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Aproape 80 de milioane de euro ajung, dinspre Arad, în conturile unei firme cu mari ramificații liberale. Unul dintre acționarii Elsaco Electronic este Valeriu Iftime, patronul FC Botoșani

    de Raluca Medeleanu | 7 februarie 2024, 1:25 PM | Administraţie | Dezvăluiri | Topic special

    20

    Valeriu Iftimie de la Elsaco Electronics

    Licitația publică pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi a fost câștigată, în primă fază, de o asociere de trei firme care are ca lider firma Elsaco Electronic SRL, deținută printre alții de către Valeriu Iftime, cel mai bogat om de afaceri din Botoșani, patron al clubului de fotbal din municipiul menționat. Investiția se va ridica la aproximativ 80 milioane euro.

    Asocierea Elsaco Eletronic SRL, Elsaco Engeneering SRL și Vestra Industry SRL a depus oferta declarată câștigătoare, care vizează proiectarea și execuția lucrărilor pentru introducerea unei unități de cogenerare la CET Hidrocarburi, oferta de 397.311.113,03 lei (79,8 mil. euro) fără TVA, fiind selectată pe criteriul „prețul cel mai mic”, de la suma maximă alocată în anunțul depus pe SEAP Primăria Arad care se ridica la 402.172.105 lei (aprox. 80,8 mil. euro). Din această sumă, aproximativ jumătate este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

    Finanțatorul FC Botoșani, viitor lider în PNL, printre cei care dețin firma Elsaco Electronic

    Potrivit expertforum.ro, Elsaco Electronic este deținută de Jitaru Ovidiu, Popa Doru, Iftime Valeriu și Parfeniv Petru. Directorul general al Elsaco Electronic este Viorel Iliuță, fost viceprimar PNL al Municipiului Botoșani.

    De asemenea, Valeriu Iftime (finanțatorul FC Botoșani) este considerat un apropiat al liderilor PNL din Moldova, Gheorghe Flutur și Cătălin Flutur, iar recent el chiar ar fi fost propus să devină lider al filialei Botoșani a partidului.

    Potrivit jurnalul.ro, unul dintre clienții Elsaco este Transgaz SA, companie de stat unde activează, într-un post de conducere, fratele fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Sergiu Lascu. În ultimii patru ani, Transgaz a atribuit, prin licitație deschisă sau prin procedură simplificată, firmei Elsaco Solutions SRl, contracte în valoare de 5 milioane de lei cu TVA inclusă. Compania a livrat, în baza acestor contracte, rețelistică, piese de schimb și consumabile pentru computer, fotocopiatoare și cartușe de toner, terminale telefonice fixe, telefoane mobile, service de reparare a calculatoarelor personale, terminale informatice UPS-uri și licențe informatice.

    Presa din Botoșani mai notează că,„ în anul 2005, SC Elsaco Software SRL a devenit membră a unui grup economic controlat de același Valeriu Iftimie, denumit SC Grupul de Interes Economic Elsaco Grup GIE Botoșani SRL. În această asociere au participat, în calitate de asociați, companiile Elsaco Electronic SRL Botoșani, Elsaco International SRL Gura Humorului, Elsaco Industry SRL Botoșani, Valeriu Iftimie, Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov, Doru Popa și Gheorghe Ciubotaru, toți cu domiciliul în municipiul Botoșani”.

    Concentrarea de firme sub denumirea GIE a fost însă suspendată în data de 10 octombrie 2007, iar în data de 4 decembrie 2012, compania respectivă a fost dizolvată voluntar, la cererea asociaților. În 2015, Elsaco Software devine Elsaco Solutions SRL, cu asociați Valeriu Iftimie (40% din capitalul social), Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov și Doru Popa, cu câte 20 la sută din beneficii și pierderi.

    Lucrări la o altă administrație liberală, în Oradea

    În 2022, firma Elsaco a semnat cu Primăria Oradea un contract de 90 de milioane de lei (aprox. 18 mil. euro) prin care, alături de firma Energomontaj,  va realiza proiectarea și execuția lucrărilor pentru producerea agentului termic într-un cartier din Oradea, prin valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură.

    În ceea ce privește licitația câștigată acum pentru retehnologizarea CET Hidrocarburi Arad, Energomontaj s-a aflat în competiție cu Elsaco pentru câștigarea proiectului.

    Dacă în următoarele 10 zile nu vor apărea contestații, asocierea celor trei firme care o are ca lider pe Elsaco Electronic va trebui să realizeze proiectarea și execuția lucrărilor la CET H. până în 28 februarie 2026.

    Menționăm că în municipiul Arad, Elsaco a mai realizat un proiect similar, deși de o amploare mai mică. Este vorba de construirea centralei de cartier din Aradul Nou, investiție care s-a ridicat la aproximativ 30,6 milioane de lei.

     

    Notă redacției: Reamintim că UTA va juca cu FC Botoșani la sfârșitul acestei săptămâni, la Arad, meci în Divizia Națională de fotbal. Adică la o săptămână după ce patronul formației din Moldova a câștigat una dintre cele mai mari licitații din vestul României.

     

    Citește și:

    Noua centrală de cartier din Aradul Nou, care va înlocui termoficarea de la CET-ul „mare”, va fi dată în folosință în această lună · Special Arad

    Retehnologizarea CET Hidrocarburi va fi „prima investiție în instalații noi de după 1989” la Arad · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Doamna Medeleanu, sincer, am ras cu pofta citind articolul. Ma intrebam ce firma ar fi trebuit sa castige licitatia ca sa nu se faca vreo legatura politica, in conditiile in care totul in Romania e cu legaturi politice, dar absolut totul, precum e cu cordonul ombilical al pruncului si mama. Iar finalul apoteotic cu meciul cu FC Botosani e absolut delicios. Mai ramane sa descoperim ca arbitrul de linie desemnat are o sora care e verisoara primara cu sotia lui Ciolacu si totul e clar!
      Nu va suparati, dar mi-a fost greu sa ma abtin. Luati-l ca un comentariu… pamfletel 🙂

      --13 voturi
      +1
      -1
    2. == CET URI SUNT CIUMA UNUI ORAS CORUPT == PRIMARUL DE LA GALATZI SPUNEA CA == CEA MAI BUNA DECIZIE A FOST DESFIINTZAREA CET -ULUI == ACESTA SPUNEA CA DUPA CE A DESFIINTZAT CET UL A AVUT BANI PT TOATE PROIECTELE DIN ORAS .
      == TOATE ORASELE CARE AU ACEST CET IMPUTZIT PLIN DE HIENE CINSTITE DE PARTID NU SE DEZVOLTA .

      +20 voturi
      +1
      -1
      • Greșiți din nou, nu doar în politică și în jurnalism, în orice este totul posibil, asta ține de caracterul infinit al universului. Problema însă este cultura, cea care crează limite în înfinit. Iar asta ține de om, singura ființă după știința noastră de astăzi care este capabilă de asta. Deci, până la urmă e vorba de responsabilitatea individuală neasumată și astfel participarea la corupția la care poți rezista dacă vrei. Că de aia ai, spre deosebire de celelate ființe și obiecte, conștiință…

        +7 voturi
        +1
        -1
      • Ultimele informații pe care le obținusem, în 2020, de la CET Hidrocarburi, ne arătau că pe atunci mai existau în jur de 3000 de abonamente (numărul vizează blocurile, casele și firmele, nu e număr de persoane). Alte informații nu avem momentan mai noi, însă probabil că în 4 ani numărul s-a diminuat.

        +6 voturi
        +1
        -1
    3. @Aradean
      Cam o treime dintre aradeni. Modernizarea aceasta va face, cam la fel ca la Oradea, sa duca la a fi mai rentabila ramanerea la reteaua CET-ului. Dar, presupunand ca ne-am supara ca platim noi, ceilalti, si n-am fi de acord cu retehnologizarea CET-ului, ce propunerea ati avea pentru acea treime dintre aradeni, care n-ar avea caldura si apa calda?

      +1 voturi
      +1
      -1
    4. @E.Nola
      Tineti cu tot dinadinsul sa ma acuzati ca gresesc. Nu stiu cum ajungeti la concluzia asta, cata vreme eu vorbeam despre anumite segmente, fara a elimina realitatea acelui ”orice este posibil”. De multe ori m-am intrebat de ce insistati mereu sa subliniati greseli (vazute doar de dvs, prin extrapolare cel mai adesea) ale interlocutorilor. Fie din tendinta de a-i considera pe acestia inferiori dvs, fie din convingerea ca sunteti… Chuck Norris sau, de ce nu, God(ot) 😀

      --4 voturi
      +1
      -1
      • Simplu, deformație profesională…sau dacă vreți acuitate profesională…mai documentați-vă ce înseamnă jurnalismul cu adevărat și veți înțelege…nu deturnați înțelegerea în jigniri ascunse în formule străvezii. Eu nu am presupus nimic despre DVS, eu mă leg doar de ce afirmați. Iar dacă este o prostie, o spun. Nimic mai simplu.

        +2 voturi
        +1
        -1
    5. @E.Nola
      Bun! Acum am trecut de la greseala la prostie! Felicitari, progresati! Iar daca ati ajuns sa confundati o constatare cu o jignire, inca o data, felicitari.
      P.S. Nu e nevoie sa ma documentez ce inseamna jurnalismul adevarat. Uneori e suficient sa vezi negrul ca sa-ti dai seama cum e albul. Stiti, mi se pare amuzant ca un jurnalist se poate pronunta intr-o chestiune care e straina de profesia sa, dar nu oricum, ci cu convingerea detinerii adevarului absolut, in vreme ce jurnalismul ramane pentru cel care nu-l practica un soi de ”terra incognita” pe care, ca sa-l cunosti trebuie neaparat sa-l explorezi si sa-l si cuceresti.
      Ma bate gandul sa renunt la a mai fi ”greiere” si sa ma transform intr-un ”cal troian”, poate asa voi ajunge sa vad si eu ce e in ”Troia” asta a jurnalismului! 😉

      --4 voturi
      +1
      -1
    6. No, asta da raspuns. Oi fi eu mai prost, sau nu sunt suficient de… jurrnalist 🙂 , dar n-am priceput ce vreti sa spuneti decat ce e in paranteza. Desi nici aceea nu e ceva… wow! Cat despre ”greiere” si farmec, m-a ferit Dumnezeu sa-mi depinda farmecul doar de un… nickname. Am suficiente alte farmece. Asta ca sa fiu modest ca dvs! 🙂

      0 voturi
      +1
      -1
    7. Pe cat punem pariu ca nu mai beneficiaza o treime dintre aradeni, adica vreo 50.000 de oameni, de „serviciile” CET-ului? Si chiar daca ar fi asa, de ce ar trebui sa platim celelalte doua treimi, care nu beneficiem, pentru caldura celorlalti? Ca eu nu imi amintesc sa fi primit vreo subventie de la primarie pentru caldura pe care mi-o produc cu ajutorul unei centrale termice proprii.
      N-ar trebui sa faca nimic deosebit, decat sa isi gaseasca surse alternative de caldura, adica exact ce am facut si noi, ceilalti, satui sa platim sute de lei lunar pentru 19 grade in casa si sa asteptam ca apa calda sa nu mai fie rece; cu 80 de milioane de Euro pui centrale termice proprii in 30.000 de apartamente! Asta la costul de piata, aprox. 2.500-2.700 Euro lucrare / apartament, pentru ca, la o astfel de lucrare, s-ar putea negocia pretul. In Arad nu mai sunt mai mult de 15-16.000 la CET, ar putea primi fiecare o subventie in functie de venitul proprietarilor, de 1.000-1.500 EUR, pentru centrala, iar restul banilor sa fie investiti in izolarea termica a cladirilor! Dar, nu, noi ne batem joc de bani, ii bagam intr-o gaura neagra si dupa aia plangem ca nu avem bani! Si cu alti bani, la fel facem, ii aruncam pe mizerii… punem semafoare la orice colt de strada, gen strada Oborului, iar unde ne incurca semafoarele vechi – le schimbam ! Gen Saguna, Intim, ca or fi obosite si ele de atata galben intermitent! Halal bataie de joc de bani, asta stiu romanii sa faca! Campioni mondiali la bataia de joc a administrarii banilor! Asa facem si acasa, nu? Cand ne vine cheful, schimbam intrerupatoare, plafoniere, clante, baterii, gresie, etc… doar asa, de plictiseala, nu ca s-ar fi stricat! A, acolo nu facem asa, ca acolo sunt banii nostri, nu sunt banii altora, sa ii praduim ! aha…
      Iar legat de Oradea, sunteti sigur ca e chiar asa? Ati testat dvs? Intamplarea face ca am rude si prieteni in Oradea si, din pacate, cu toate investitiile mult laudate din Oradea, vin si acolo facturi la caldura destul de piperate…rudele mele au avut aproape 450 lei doar caldura la un ap. cu 2 camere, adica cat am avut avut eu gazul pentru incalzire, apa calda si gatit la 3 camere in Arad; deci despre ce economie vorbim? Sigur, subventia la Oradea este sensibil mai mica decat la Arad, dar chiar si asa CET-ul de acolo nu „bate” centrala de apartament la randament costuri/servicii. Nici nu mai pun la calcul daca ar fi blocurile izolate ca la carte, cu vata bazaltica, ferestre de calitate…in loc de 500 lei gaz pe luna de iarna, as avea probabil maxim 350. Dar ce sa facem, noua ne place ca in India…
      Si un articol „cald” din Bihoreanul, in care se vorbeste despre costurile Oradiei la termoficare…
      https://www.ebihoreanul.ro/stiri/arsi-la-incalzire-facturi-de-incalzire-aproape-duble-in-oradea-vezi-de-ce-184278.html

      Sanatosi sa fim!

      +17 voturi
      +1
      -1
    8. @E.Nola
      Nu stiu de unde ati dedus ca si eu m-as pretinde jurnalist, cum faceti dvs! Sau, poate n-am inteles eu, si a scrie la un ziar inseamna automat a fi jurnalist! (Asta ca sa nu va raman dator la aruncatul cu piatra!) In acest caz, mea culpa. Stiti, spre deosebire de altii, care cred ca le stiu pe toate, eu sunt mai… socratic (Εν οίδα ότι ουδέν οίδα). Iar amator, da, recunosc ca sunt in multe, dar macar recunosc. Cat priveste acel ”pus in slujba unui grup”, recunosc si asta, si chiar precizez care e acel grup: familia. Asta daca nu consideram Sfanta Treime tot un… grup! Multumesc pentru compliment, e si acesta un pas. Si da, daca va amintiti, va scriam odata ca era sa ne ciocnim in trafic, si acela a fost singurul moment cand, da, m-am intersectat cu… jurnalismul. Si era sa ne trezim cu daune de ambele parti.
      P.S. Interesant cum ati ”sarit” la un comentariu care nu se voia altceva decat o ”sarja” amicala, pe care ati transformat-o treptat in acuze, de la ”sustineti coruptia” pana la ”sunteti jalnic”. E drept, indulcit din cand in cand cu ”aveti un anumit farmec”. Drept pentru care ma simt ”incurajat” sa abandonez discutia. Sunteti un ”adversar” in fata caruia nu exista decat solutia… prosopului aruncat. Ca gestul cu manusa nu va place cata vreme plecati de la ideea invingatorului absolut! Va doresc un sfarsit de saptamana linistit!

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.