„Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient” – verdictul Agenției Europene a Medicamentului

  Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat joi că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 al AstraZeneca/Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între acest ser şi formarea unor cheaguri de sânge. Per ansamblu, EMA constată că vaccinul AstraZeneca este „sigur şi eficient”.

  Şefa EMA, Emer Cooke: „Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc riscurile. Nu este asociat cu o creştere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, dar nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri şi vaccin”.

  „Doctorii danezi au înregistrat 10 cazuri de cheaguri de sânge la oamenii care au primit vaccinul AstraZeneca, dar subliniază că încă nu este posibilă stabilirea unei legături între cazuri şi vaccin”, relevă EMA.

  Anunţul EMA vine după ce mai multe state membre UE, între care Germania, Franţa şi Italia, au oprit temporar administrarea serului anti-COVID-19 al AstraZeneca invocând temeri legate de posibile efecte secundare grave, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge.

  Avizul EMA era aşteptat în mod special într-o perioadă când Uniunea Europeană, aflată în plină penurie de vaccinuri, se bazează pe milioane de doze ale serului produs de AstraZeneca. Emer Cooke se declarase încă de marţi „ferm convinsă” că în cazul acestui vaccin beneficiile depăşesc riscurile.

  EMA împărtăşeşte astfel poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care miercuri a apreciat că, pentru moment, balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca, recomandând ca „vaccinările să continue”.

  Sursa: adevarul.ro

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.