luni, 17 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Protest inedit! Un medic de familie se vrea brancardier

  de Ovidiu Balint | 23 iulie 2018, 12:09 PM | Știri Arad | Topic special

  5

  Un protest ceva mai ciudat al medicului Dan Adrian Dărăbanţiu.

  Fiindcă nimeni nu s-ar fi aşteptat ca un medic cu studii care au durat ani de zile, cu specializări obţinute tot în urma studiilor şi examenelor obligatorii, să îşi depună dosarul pentru angajarea pe postul de brancardier.

  Medicul de familie a recurs la această formă de protest pentru a atrage atenţia asupra anomaliilor din sistemul de sănătate românesc. Fiindcă, pe de-o parte medicii de familie sunt văzuţi ca nişte privaţi care îşi gestionează singuri „afacerile medicale”, dar pe de altă parte, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu li se permite să practice alte preţuri ale serviciilor, decât cele decontate.

  Apoi, acelaşi sistem medical îi obligă la o serie de acte birocratice care, de cele mai multe ori, blochează funcţionarea acestuia.

  L-am surprins pe medicul Dărăbanţiu stând la coada formată de cei care doreau să îşi depună dosarul pentru angajarea în funcţiile de brancardier şi infirmieră la Spitalul Judeţean Arad.

  – Care este venitul unui brancardier?

  – Este comparabil cu venitul unui cabinet de medicină de familie, cu număr mediu de pacienţi înscrişi.

  – Care ar mai fi anomaliile sistemului de sănătate?

  – Cea mai mare anomalie a sistemului de sănătate din România constă în diferenţierea mare dintre aproximativ o treime din medicii şi cadrele medicale care activează în spitale şi restul sistemului. Dacă, la ora actuală, cei care activează în spitale sunt plătiţi aproape cu o sumă corectă, ceilalţi, cele două treimi care nu lucrează direct în spitale, sunt lăsaţi în continuare în plata Domnului. De exemplu, veniturile unui cabinet de medicină de familie se cifrează undeva în jur de 10-12 mii de lei lunar.

  – Din care cât se plăteşte la stat?

  – Jumătate. După care urmează celelalte cheltuieli, iar medicul rămâne cu un venit lunar net de circa 1.500-2.000 de lei. Asta în condiţiile în care asistentele de la cabinetele de medicină de familie sunt plătite cu salariul minim pe economie. Asta crează altă problemă majoră în sistemul de sănătate: migraţia cadrelor medicale către spitale, fiind ademenite de salariul mult mai mare. Avem o grămadă de cabinete medicale de familie care funcţionează la limită. Nu se mai găsesc asistente. În special în mediul rural este o mare problemă. Apoi statul subvenţionează spitalele, fiindcă din serviciile care le oferă nu s-ar putea asigura salariile. De-aici apare şi discrepanţa enormă dintre spitalele de stat şi cele private, care nu pot oferi aceleaşi condiţii salariale.

  Trist este că dintre cei peste 250 de medici defamilie din Arad, doctorul Dărăbanţiu a fost singurul care a făcut acest demers. Protestul ar putea părea ilar, însă inclusiv cei care preluau dosarele de angajare se plângeau de salariile mult mai mici faţă de cele pe care le vor primi brancardierii şi infirmierele la Spitalul judeţean Arad.

  Citește și „Ne-am săturat de vorbe goale, vrem fapte!”. Medicii de familie din Arad încep greva japoneză

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. D-le medic de familie, daca esti atat de nemulțumit de finanțarea de care beneficiez din partea statului Român și de birocrație, renunta la contractul cu CAS si prestează serviciile medicale pe cont propriu, exclusiv privat. Si ca o paranteza finanțarea birin bugetul CAS este mult mai consistentă. Succes !!

   +9 voturi
   +1
   -1
  2. De cand incepe lucrul ? Ma gandesc ca isi doreste acest loc de munca, iar eu ii doresc mult succces!!!

   Toti cei care au acces la banul public, sub o forma sau alta, se plang. Nu pot sa cred ca saracul domn` doctor isi sacrifica zilele pentru un salar minim net pe economie.

   Oare cand vor incepe sa planga si sa se rascoale cei din sistemul privat ???

   Penibil

   --5 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.