vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Medicii din Arad trag un semnal de alarmă asupra importanței vaccinării antigripale. Îmbolnăvirea și cu gripă și cu Covid poate fi fatală

    de Raluca Medeleanu | 25 noiembrie 2021, 3:40 PM | Sănătate | Știri Arad | Topic special

    0

    Campania de vaccinare împotriva gripei a început cu pași timizi, deja din luna octombrie, dar numărul de oameni care optează pentru această protecție este cu mult mai mic față de anii anteriori. Îngrijorați de acest lucru, mai ales că în contextul pandemiei cu coronavirus o dublă îmbolnvările cu Covid-19 și cu gripă poate face complicații mult mai mari și duce chiar la moarte, medicii de familie din Arad, împreună cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și a Casei de Asigurări de Sănătate au organizat o conferință de presă prin care au dorit să tragă un semnal de alarmă. Aceștia îndeamnă populația să se îndrepte cu încredere către cabinetele medicilor de familie și să se vaccineze și împotriva gripei sezoniere, chiar dacă s-au vaccinat anti-Covid, întrucât asocierea celor două tipuri de vaccinuri nu provoacă nicio problemă, ci din contră: e o dublă protecție pentru sănătate într-o perioadă în care spitalele sunt pline de cazuri grave.

    Vaccinul antigripal se poate administra absolut oricui, indiferent de vârstă, chiar și femeilor gravide (în cazul acestora chiar reprezentând o dublă protecție, întrucât anticorpii astfel obținuți sunt transmiși și bebelușului, prin placentă). Mai mult, vaccinarea antigripală vine ca o deosebită recomandare persoanelor care știu că suferă de boli cronice. La ora actuală, medicii de familie au doze pe care le pot administra gratuit, doritorii trebuie doar să își facă o programare în prealabil.

    Medicii de familie stau cu dozele în cabinet, nefiind mulți doritori

    „Solicitările la nivelul județului, din partea medicilor de familie, au fost făcute undeva prin luna ianuarie a anului curent, am solicitat undeva la 33 mii de doze, din păcate am primit de la Minister un număr de 16.800 pe care o mare parte din ele le-am distribuit către cabinetele de medicină de familie – un număr de 13.636 de doze – și 2864 către unitățile sanitare. Până în prezent au fost administrate în total 4177 doze, de când a demarat campania de vaccinare antigripală, în paralel cu vaccinarea anti-Covid. Este foarte important de menționat și de transmis că vaccinul antigripal se poate administra concomitent cu orice tip de vaccin anti-Covid, în zone anatomice diferite (în mâna opusă, n.red.)”, a spus dr. Citu Mihaela, medic epidemiolog la DSP Arad, cea care coordonează campania de vaccinare la nivelul județului Arad.

    „De aceea ne-am întâlnit aici, pentru că trebuie să tragem un semnal de alarmă că noi avem vaccinuri, iar persoanele care sunt în special vulnerabile trebuie să se îndrepte spre cabinetele medicilor de familie. Medicii de familie ne-au rugat să invităm lumea să vină, fiindcă există o oarecare reticiență”, a spus Horea Timiș, directorul DSP Arad.

    Nu există niciun risc, vaccinurile antigripal și anti-Covid-19 nu se bat cap în cap. Se pot administra chiar și simultan, dar în brațe diferite

    Doamna doctor Dorica Sănduțu a spus că mulți pacienți de-ai dumneaei au contactat-o pentru a primi lămuriri, neștiind cum să procedeze în cazul vaccinării anti-Covid, dacă interferează sau nu cu alte vaccinări.

    „Avem niște reguli foarte clare în activitatea de vaccinare, dacă se fac împreună, dacă se fac la distanță. Există comunicat și național și internațional care arată că vaccinul Covid, fiind un vaccin inactivat, poate fi administrat deodată sau la oricare interval față de vaccinul antigripal. La fel, să nu uităm că vaccinarea împotriva Covid e aprobată la copii cu vârsta începând cu 12 ani, deci e un lucru real, iar copiii peste 12 ani mai au în cadrul Programului Național de Imunizare și vaccinarea diftero-tetano-pertussis de la 14 ani. Deci și acolo, poate fi făcut împreună, înainte sau după, oricând, nu trebuie să treacă un interval fix”, a spus dr. Dorica Sănduțu. „Am avut mai multe semnale în care pacienții mă întreabă… știți noi medicii de familie suntem în prima linie, dar și în spatele frontului. Atunci suntem destul de abordabili, iar oamenii sună, ori vin și întreabă cum pot să se vaccineze. Că vor să se vaccineze și anti-Covid, și antigripal și cum să facă, pentru că unii trebuie să își ia și rapelul, ori boosterul. Asta trebuie să știe toată lumea, că vaccinul gripal poate fi făcut oricând împreună, înainte sau după vaccinul împotriva Covid, indiferent dacă e prima ori a doua doză”, a mai spus dr. Sănduțu.

    Deși unele persoane poate tind să creadă că dacă s-au vaccinat împotriva coronavirusului sunt protejate și de gripă, acest lucru nu este adevărat, fiind virusuri complet diferite, după cum a explicat și dr. Adrian Dărăbanțiu, medic de familie și totodată președintele Asociației Medicilor de Familie din Arad.

    Când vine vorba de viruși, medicamentele cad pe planul doi – proprii noștri anticorpi sunt arma cea mai eficientă, iar ei se obțin prin vaccinare

    „Unica armă care există, pe care o avem la ora actuală în domeniul sanitar pentru lupta asta împotriva virușilor sunt vaccinurile, iar fiecare vaccin este specific pe virusul respectiv. Adică eu degeaba mă vaccinez antigripal, că pot să mă infectez de Oreion, de exemplu. Nu au nicio legătură una cu cealaltă. Deci fiecare vaccin e specific pe virusul respectiv, de aceea și trebuie să ne vaccinăm anual antigripal, fiindcă virusul gripal suferă niște mutații. Aceste mutații pe care virusurile le suportă sunt arma lor de apărare, de supraviețuire. De aceea, la ora actuală nu s-a găsit încă nici măcar împotriva HIV-SIDA un vaccin eficient, din cauza acestor mutații. SIDA este tot de origine virală. Și este foarte important să ne vaccinăm împotriva a ceea ce putem”, a spus dr. Adrian Dărăbanțiu.

    „Este foarte important ca medicii specialiști să transmită aceste informații, să fie ei purtători ai acestor mesaje, fiindcă oamenii se întreabă de ce să se mai vaccineze anti-Covid, de ce să se mai vaccineze antigripal, că deja sunt două vaccinuri, dar cred că despre percepția publică sau nivelul educației sanitare și cu ce se confruntă medicii de familie, mesajul nostru ca instituție este ca populația să fie aproape de medicii de familie, să apeleze la medicii de familie, să meargă la medicii de familie, să asculte recomandările lor”, a spus Horea Timiș, directorul DSP. „Până la urmă acesta este mesajul, că vaccinarea salvează vieți, e ceva important și trebuie să dăm încredere, că practic oamenii nu au încredere în sistem, nu au încredere în medici, nu au nici educație, pentru că nu a făcut nimeni educație sanitară în ultimii 20 de ani ca să crească această încredere, așa că trebuie să ridicăm gradul acesta de încredere”, a mai spus Timiș.

     

    • Citește și: Vaccinarea anti-Covid la medicii de familie din Arad. În care lună au fost cele mai multe inoculări, câți bani primesc de la CAS medicii și de ce vaccinarea e mai bună decât medicamentele – Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.