Update Situația lui Sergiu, băiețelul de 13 ani internat la „Județean”, este aproape rezolvată. Medicii fac toate eforturile

  de Raluca Medeleanu | 21 ianuarie 2015, 11:00 AM | Administraţie

  5

  UPDATE: Mama lui Sergiu a sosit în Arad și în acest moment i se fac analizele pentru a fi verificată compatibilitatea acesteia cu copilul. În cazul în care rezultatul este pozitiv, urmează operația care va fi realizată de medicii specialiști din Arad. Între altele, bunica băiatului a ținut să mulțumească, prin intermediul nostru, încă o dată, pentru ajutorul oferit de toți arădenii care au putut renunța la niște bani cu gândul curat de a-i face bine lui Sergiu. „Atâtea am primit… Am împărțit fructe la toți copiii din spital, ca să nu se strice” s-a confesat bunica unor apropiați… adăugând, printre altele, că atâția bani nu a avut niciodată (dar nu vă gândiți neapărat la sume astronomice!).

  În altă ordine de idei, dar în strânsă legătură cu acest caz, doctorii de la Spitalul Județean Arad, secția Chirurgie Pediatrică, s-au arătat revoltați că Special Arad s-ar fi referit, în descrierea situației în care se află Sergiu, la profesionalismul lor. Ei bine, le-am demonstrat, face to face, că nici măcar nu am avut intenția de a le aprecia munca, ci doar ne-am referit la mizeria din sistemul românesc de sănătate. Totuși, nu putem să nu spunem – având în vedere faptul că am „monitorizat” îndeaproape evoluția cazului – că tratamentul copilului s-a modificat radical în urma publicității de care a avut parte. (A.Olteanu)


   

  De dinainte de Crăciun, Sergiu, un băiețel de 13 ani, stă pe patul de spital, pe burtă. A suferit arsuri groaznice, de cel mai înalt grad, cu dureri pe măsură. Când ne-am dus să-l vedem, să vorbim cu el, urla îngrozitor…Urla de durere și se auzea pe coridoare. Medicii îi schimbau pansamentele. Pur și simplu e greu de explicat atmosfera ce a cuprins coridorul. Asta pentru că nu prea ai cum să descrii durerea. Ulterior am strâns-o în brațe pe bunică, așa cum se afla acolo, lângă el, în camera 305, silindu-ne cu greu să nu plângem în fața lor. Îngrozitoare suferințe pentru un copilaș… Și cu atât mai îngrozitor este ce am aflat: atunci când spitalul are bani, medicii îl dau cu creme și i se dau medicamente, când nu… plătește din câți bani i-au mai rămas, bunica. Dar n-are bani nici ea, Maria Boca, care-i stă la capul patului, zi și noapte, îngrijindu-l. Până nu s-a întâmplat tragedia, bunica îngrijea bătrâni în Chier (acolo unde și locuiesc) și astfel îl creștea pe Sergiu. Acum… n-are cum să mai câștige nimic, fiind cu nepoțelul în spital. NU AU BANI!

  „Bărbat” în casă cum s-ar spune,

  în urmă cu patru săptămâni, Sergiu a încercat să stingă un incendiu izbucnit din cauza unui scurtcircuit într-un hambar în care erau depozitate sticle de benzină și motorină. I-au luat foc pantalonii de training, aceștia lipindu-i-se de piele. Norocul – dacă poate fi numit așa… – a fost că un trecător a sesizat fumul, a intrat în casă și, văzând ce se întâmplă, a chemat Ambulanța. Așa a ajuns Sergiu la Spitalul Județean din Arad (Secția de Ortopedie Pediatrică, etajul 3), pentru că Spitalul din Ineu, deși ar fi fost mai aproape de Chier, nu mai are secție care să se ocupe de astfel de cazuri.

  Cutremurător de-a dreptul,

  până ieri seară, niciunuia dintre părinții băiatului părea să nu le pese. Totuși, mama, aflată în Vatra Dornei, a aflat de copil și, la insistențele bunicii, vine să ajute… L-au părăsit, și ea și tatăl, de mult timp. Ulterior divorțului, tatăl și-a refăcut viața, e recăsătorit și are  (și) un alt copil acum. Ce tată poți fi, chiar recăsătorit, să nu îți ajuți copilul aflat pe un pat de spital?!

  Bunica, cum spuneam, e non-stop alături de el. Când i se schimbă pansamentele, când i se face baie.. Și chiar dacă se presupune că un copil beneficiază de asigurare de sănătate gratuită până la vârsta de 18 ani, bani tot i se cer…

  Spitalul Județean nu are fonduri suficiente

  pentru a îi oferi tratament gratuit – așa spune doamna Maria că i s-a zis. Auziți oameni buni?  SPITALUL JUDEȚEAN ARAD NU ARE FONDURI PENTRU A-I OFERI TRATAMENT GRATUIT UNUI COPIL DE 13 ANI! În ce țară trăim?Dar același spital are miliarde de lei pentru făcut birouri, garduri și mai știe naiba ce! În zilele în care nu se oferă medicamente gratuite, Boca Maria trebui să scoată bani din propriul portofel. Însă banii se termină. Mai repetăm o dată… că nu ne vine să credem: STATUL ROMÂN NU ARE FONDURI PENTRU A-I OFERI TRATAMENT GRATUIT UNUI COPIL DE 13 ANI!

  Diriginta clasei în care este elev

  și învață Sergiu, a început să strângă bani. Profesorii de la Școala generală din Grădiște pregătesc un ajutor … Altcineva?  A… da. Asistentele din spital i-au mai oferit simbolic câte un fruct. De parcă de fructe are nevoie…

  La Sergiu trebuie să i se facă o grefă de piele (un transplant de piele de pe corpul bunicii sau mamei, pentru a-i fi acoperite locurile unde a fost ars) pentru a fi salvat…  Necesitatea unei astfel de proceduri i-a fost comunicată bunicii ieri dimineață, sugerându-i-se de către doctor să o contacteze pe mama băiatului, aceasta fiind persoana cu compatibilitatea cea mai sigură. Problema este însă că mama nu este beneficiară de CAS. Bunica, da. Ea dorește să se ofere ca donator, însă chiar dacă este asigurată, tot nu i s-a confirmat dacă transplantul respectiv costă sau nu „Nu au știut să îmi zică sigur ceva” – oftează femeia în vârstă de 57 de ani.

  În urma discuțiilor pe care le-am purtat cu doctorul care va face transplantul, am aflat că operația în sine nu va costa nimic. Însă, post-operatoriu, se pune din nou problema lipsei de medicamente și fașe, vată etc.

  Ar mai fi încă o variantă care ar scuti familia băiatului de transplant. Banca de piele. Însa Spitalul Județean din Arad nu este dotat cu așa ceva. Iar la București se plătește. Și cum să plătească statul român pentru un copil de 13 ani!..

  Doar gândiți-vă că în străinătate, în unele țări, copiii beneficiază de psiholog pentru a putea trece peste o asemenea traumă. iar la noi unui copilaș i se spune „las’ că nu te doare chiar așa de tare!”

  Citește șiMulțumim! Oamenii de bine din Arad l-au făcut pe Sergiu să uite de durere, copleșit de ajutorul primit”

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ma doare sufletul ptr acest copilas. De aceea as vrea sa il ajut asa cum pot cu niste banuti .V-as ruga daca puteti sa il ajutati si sa incercam sa o ajutam pe acesta bunica disperata sa isi salveze nepotelul . Mi-e ciuda ca am vazut doar acum acest articol si nu mai devreme . Acest copil cred ca trece printre niste chinuri groaznice .
   Va rog din suflet daca puteti sa il ajutati sa stingem bani si sa-i dam bunicii cred ca le-ar fii de mare ajutor .

   +8 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  4 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.