joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update Om al străzii, surprins de un arădean în timp ce își spăla hainele la cișmea. Reacția Poliției Locale

    Problema oamenilor străzii din oraș nu e defel o noutate. Din păcate, toate măsurile pe care autoritățile ne spun că le iau nu se lasă cu niciun rezultat concret. Ce e mai rău e că sunt situații în care prezența acestor „personaje” chiar lasă consecințe mai mult decât neplăcute. De exemplu, astăzi am fost contactați de un arădean care a surprins în parcul de la Pădurice o scenă chiar revoltătoare: un bărbat își spăla hainele chiar în cișmeaua de băut apă.

    Ce este mai grav este că, observând acest incident, a dorit să fie un bun cetățean și să cheme Poliția Locală, însă nu a găsit pe nimeni să îi răspundă la telefon, la dispecerat.

    „În aceasta seară, în jurul orei 20.30, personajul din imagine își spăla hainele la cișmeaua unde copiii și adulții veniți în parcul Pădurice la locul de joacă beau apă. Cred că, mai ales in contextul actualei pandemii, este ultimul lucru de care mai avem nevoie în orașul ăsta. Menționez că la Poliția Locală nu a răspuns nimeni timp de 3 minute și 40 de secunde, cât am apelat pentru a cere un echipaj la locul respectiv. Tot timpul e plin de boschetari aici, ar putea să mai treacă din când în când câte un polițist local seara când e plin de părinți cu copii în parc ”, ne-a transmis arădeanul.

    Situația oamenilor străzii este într-adevăr îngrijorătoare în oraș. Chiar și atunci când Poliția Locală intervine, nu prea există urmări. Acest lucru l-am observat chiar și atunci când am fost invitați alături de întreaga presă, în urmă cu mai mult de un an, la „o zi cu Locala”, o acțiune organizată de directorul Adrian Toma, prin care mai multe patrule de Poliție Locală au pornit „la vânătoare” de oameni ai străzii. Practic, ce se întâmpla într-o astfel de intervenție? Oamenii erau legitimați, urcați în dubă, duși la secția de poliție din Micălaca unde existau cadre medicale care le făcea o evaluare a sănătății, după care… erau din nou lăsate pe stradă. Practic, în afară de a cunoaște oamenii străzii care se perindă în Arad și de a îi monitoriza să nu devină agresivi, alte măsuri nu se iau. Iar adevărul este că, propriu-zis, nici nu prea există legal ce altceva să le poată face, în afară de trimiterea unora la muncă în folosul comunității și de confiscarea banilor care îi obțin unii dintre ei din cerșit.

    Considerăm că problema boschetarilor și a cerșetorilor nu e doar la nivelul autorităților (care au și ele mare parte din vină, prin lipsă de fermitate), ci și la nivelul oamenilor miloși, care bine intenționați fiind îi ajută cu bani ori mâncare și care, astfel, îi încurajează să continue a trăi în același fel, mereu dependent de alții din jur, neintegrați funcțional în societate.

    Update

    În urma publicării articolului, Poliția locală ține să aducă la cunoștință că indisponibilitatea de la dispecerat a fost un caz izolat. De asemenea, dorește să informeze că în această perioadă chiar a efectuat acțiuni în oraș, prin care s-a dorit descurajarea fenomenul cerșetoriei. Aceștia fac apel populației pentru ca aceștia să facă sesizări la dispecerat pentru identificarea oamenilor străzii, mai ales dacă se simt lezați de prezența lor.


    „19 oameni ai străzii au fost ridicați de către Poliția Locală în ultimele 20 de ore (foto, jos). Aceștia se adaugă mai multor zeci care au fost îndepărtați în ultima vreme din zonele aglomerate ale municipiului. Cu toții sunt conduși la sediul de pe Calea Radnei pentru indentificare și intervievare. Chiar dacă procesul este unul de durată, la încheierea lui, oamenii revin în stradă. Acțiunile de ridicare vor continua.

    Menționăm faptul că Direcția Generală Poliția Locală Arad funcționează o mare parte din timp cu un singur dispecer deoarece este neviabil din punct de vedere al costurilor să existe în permanență doi dispeceri. Rareori survin sesizări simultane.
    Într-adevăr, la orele 20.22 a existat un apel telefonic, cu o durată de 2 minute și 16 secunde, ce nu a fost preluat deoarece singurul dispecer disponibil era angrenat într-o discuție pe un terminal de uz intern cu un echipaj din teren referitor la o sesizare de ordine publică survenită la orele 20.13. Dispecerul nu a revenit la apelul pierdut după ce a încheiat convorbirea cu echipajul din teren. Se are în vedere introducerea în procedura de lucru a apelării numerelor de telefon care nu au putut fi preluate din motive obiective operaționale, dar numai în cazul cărora cetățenii nu au revenit cu un alt apel”,
    transmit reprezentanții Direcției.

    Citește și: O zi cu patrula Poliției Locale, la „vânătoare” de cerșetori și boschetari | Video 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Pe de o parte, aveti dreptate. Insa, din experienta va spun, sunt multe cazuri in care oameni de acest fel refuza daca le oferi, de exemplu, sa vina sa iti taie lemne contra cost, sau sa sape in gradina etc. Sunt multi care au ajuns in astfel de situatii din cauza ca au o problema mare cu alcoolul, sau ca au dependenta de jocuri de noroc, pana si familia lor le-a intors spatele pentru ca sunt oameni care nu mai vor sa functioneze, sau nu mai pot. Dar legea romana nu iti permite, de exemplu, sa internezi impotriva propriei vointe un om nici macar la un program de dezalcoolizare. Sunt multi care pana si iarna refuza sa doarma la adapostul de noapte si prefera sa doarma in strada, in zapada, doar ca sa poata sa se drogheze (la adapost nu au voie cu asa ceva). E o poveste foarte complexa care poate fi dezbatuta mult. Cert e ca e o reala problema

        +4 voturi
        +1
        -1
      • Am lucrat in serviciile sociale acum ceva vreme, nu sunt multi dintre nevoiasi care sa accepte ca ajutorul oferit vine la pachet cu o asteptare ca el sa conteze intr-o schimbare pozitiva in situatia lor.
        Astfel, s-a creat o patura sociala care va sta mereu cu mana intinsa, fara sa contribuie cu nimic la nevoile societatatii. Rarele exceptii nu fac decat sa confirme regula.
        Va propun un mic experiment: incercati sa conditionati ajutorul dvs pentru ca cel pe care il ajutati sa presteze o munca usoara. O sa aveti surprize.
        Saracia vine de cele mai multe ori din lene.

        --1 voturi
        +1
        -1
    1. La cate voturi pe minus au cei care spun adevarul gol-golut (de la care sunt rare abateri), si cat de pe „plus” sunt cei care traiesc in „La La Land” (acestia din urma neavand a face practic cu oamenii strazii, spre deosebire de primii), sunt convins ca situatia marginalizatilor este deja rezolvata: toti „iubitorii” i-au adunat de pe strazi si le-au oferit conditii mai bune de trai decat societatea care i-a tradat :).

      0 voturi
      +1
      -1
    2. A! O spun ca un cetatean care doneaza sute de euro lunar, de ani de zile, celor mai nevoiasi…si tocmai de aceea stiu face diferenta intre oi si capre.

      Cei care vocifereaza sau „penalizeaza” la voturi…nu o fac :). „Virtue signalling”, cum spune americanul.

      0 voturi
      +1
      -1
    3. Fain, Raluca… Cand citisem titlul speram ca era vorba ca era careva revoltat ca omu’ a fost indepartat de acolo sau neindrumat catre un azil. Sau poate ca era vorba ca oamenii astia nici daca ar vrea sa-si spele hainele undeva nu ar avea unde.

      Multi sunt si care ar putea sa lucreze, e drept, da’ multi sunt si care habar n-au pe ce lume traiesc. Orice identitate ar fi avut-o e de mult pierduta.. Un amarat de azil (disponibil pentru oricine) calumea, un loc in care sa mearga spalatoria (chiar si la mana) dar unde sa nu le fie frica ca-si umple hainele mai rau de paduchi sau ca-i iau altii la bataie.. Eu zic ca si-ar permite Aradul.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.