La Arad, încrederea în justiție s-a dus pe apa sâmbetei. Sănătatea stă bine la capitolul imagine





Potrivit unui experiment realizat de Direcția Generală Anticorupție împreună cu Asociația Pro Democrația, arădenii par să aibă cel mai puțin încredere în domeniul justiției dintre cele trei domenii supuse votului: justiție, educație și sănătate.
Experimentul face parte din proiectul „Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine” și a constat în amplasarea a trei recipiente de sticlă cu etichetele celor trei domenii amintite mai sus în care oamenii turnau cești cu apă, pentru a indica domeniul cel mai corupt.
Iuliana Iliescu, managerul proiectului „Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine”, ne-a informat faptul că la finalul zilei, justiția este cea pe care arădenii au simțit nevoia să o „spele” cu cea mai mare cantitate de apă, conducând detașat față de celelalte domenii. După „justiție”, corupția din „educației” pare să îi supere mai mult. Surprinzător, domeniul „sănătății” a rămas aproape gol.
Nu putem să nu sesizăm faptul că rezultatul este surprinzător, întrucât în prima jumătate de oră „corupto-metrul” așezat la parterul centrului comercial Atrium, indica sănătatea drept domeniul care părea să acapareze majoritatea voturilor. Discutasem dimineață cu mai mulți trecători care ne-au spus, off the record, că mereu s-au simțit nevoiți să dea mită în momentele în care au ajuns în spital, fie că era vorba de medic, fie că de asistente… Teoria lor se baza pe „dă-le bani, altfel nu te îngrijesc cum trebuie”, iar asta în condițiile în care ne-au recunoscut că nu li s-a cerut bani, însă „se știe că așa trebuie”.
Probabil tocmai din cauza că acest „așa trebuie” este atât de înrădăcinat în mentalitatea colectivă, rezultatul final al experimentului DGA a lăsat gradul de corupție din sănătate chiar pe ultimul loc.
Tindem să credem totuși că decizia de a turna apă în recipientul cu eticheta „justiție” a fost influențată și de lipsa unui recipient numit „politică”. Am întrebat organizatorii despre lipsa acestei categori, iar aceștia ne-au mărturisit că au dorit să elimine o „concurență” atât de mare, considerând că toată lumea ar fi ignorat celelalte categorii și ar fi turnat toată apa acolo.
Citește și DGA a declarat război corupției pe coridoarele din Atrium Mall (Foto / Video)
Comentariile portalului
Aha, dacă realizarilee sunt în funcție de datele dan biblie, probabil că autostrăzile se vor face până la apoca lipsă! Aia mare, sau mică, nu mai contează...
Poate nu ar strica să vă documentați ceva mai atent. Veți putea observa că procesiunile ortodoxe legate sau inspirate din viața lui Iisus (deci, inclusiv drumul crucii) (...)
Sa-mi spuna cineva de ce acesti calugari copiaza Via Dolorosa de la Romano Catolici. Biserica Ortodoxa nu are " Drumul Crucii" inclus in randuiala bisericeasca . In nici o carte de cult (...)