marþi, 26 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  La Arad, încrederea în justiție s-a dus pe apa sâmbetei. Sănătatea stă bine la capitolul imagine

  de Raluca Medeleanu | 15 noiembrie 2016, 1:53 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Potrivit unui experiment realizat de Direcția Generală Anticorupție împreună cu Asociația Pro Democrația, arădenii par să aibă cel mai puțin încredere în domeniul justiției dintre cele trei domenii supuse votului: justiție, educație și sănătate.

  Experimentul face parte din proiectul „Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine” și a constat în amplasarea a trei recipiente de sticlă cu etichetele celor trei domenii amintite mai sus în care oamenii turnau cești cu apă, pentru a indica domeniul cel mai corupt.

  Iuliana Iliescu,  managerul proiectului „Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine”, ne-a informat faptul că la finalul zilei, justiția este cea pe care arădenii au simțit nevoia să o „spele” cu cea mai mare cantitate de apă, conducând detașat față de celelalte domenii. După „justiție”, corupția din „educației” pare să îi supere mai mult. Surprinzător, domeniul „sănătății” a rămas aproape gol.

  Nu putem să nu sesizăm faptul că rezultatul este surprinzător, întrucât în prima jumătate de oră „corupto-metrul” așezat la parterul centrului comercial Atrium, indica sănătatea drept domeniul care părea să acapareze majoritatea voturilor. Discutasem dimineață cu mai mulți trecători care ne-au spus, off the record, că mereu s-au simțit nevoiți să dea mită în momentele în care au ajuns în spital, fie că era vorba de medic, fie că de asistente… Teoria lor se baza pe „dă-le bani, altfel nu te îngrijesc cum trebuie”, iar asta în condițiile în care ne-au recunoscut că nu li s-a cerut bani, însă „se știe că așa trebuie”.

  Probabil tocmai din cauza că acest „așa trebuie” este atât de înrădăcinat în mentalitatea colectivă, rezultatul final al experimentului DGA a lăsat gradul de corupție din sănătate chiar pe ultimul loc.

  Tindem să credem totuși că decizia de a turna apă în recipientul cu eticheta „justiție” a fost influențată și de lipsa unui recipient numit „politică”. Am întrebat organizatorii despre lipsa acestei categori, iar aceștia ne-au mărturisit că au dorit să elimine o „concurență” atât de mare, considerând că toată lumea ar fi ignorat celelalte categorii și ar fi turnat toată apa acolo.

  Citește și DGA a declarat război corupției pe coridoarele din Atrium Mall (Foto / Video)

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.