9 decembrie – Ziua Internațională Anticorupție. Cum a luptat DGA Arad, anul acesta, cu corupția





9 decembrie a fost desemnată ca fiind Ziua Internațională Anticorupție și pentru că România are direcții și servicii care luptă cu corupția, și implicit și județul nostru, fiind vorba despre Direcția Națională Anticorupție (DGA) – Serviciul Județean Arad, am căutat să vedem cum s-a luptat DGA Arad cu corupția în acest an.
Așa că am luat la rând comunicatele de presă postate pe site-ul instituției, care priveau activitatea desfășurată de DGA Arad. Nu sunt multe, ci sunt foarte puține pentru o instituție cu o asemenea responsabilitate.
Sunt șapte comunicate în total, până la această dată, iar singurul dosar consistent și de notorietate este cel în care ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Arad, la delegarea și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au efectuat în luna august a acestui an cercetări într-un dosar privind săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită privind presupusa activitate infracțională a șase medici chirurgi și o asistentă medicală din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara – Clinica de Chirurgie Generală 2 – Oncologie.
Activitatea DGA Arad a început în acest an în 13 februarie, data primului comunicat postat pe site-ul instituției. DGA Arad a pus în executare, alături de colegi din serviciile județene din Bihor, Timiș, Caraș-Severin, Alba, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Dolj, Sibiu și DGA – Structura Centrală, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, două mandate de percheziție domiciliară la tonetele I și II, sens ieșire din țară în ACI Nădlac 2, activitățile desfășurându-se într-un dosar penal care viza săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată de către 47 de funcționari publici din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Prinderi în flagrant în urma sesizărilor efectuate
Apoi, până în aprilie, nu a mai fost postat niciun comunicat cu referire la activitatea DGA Arad. În 11 aprilie, DGA Arad a realizat prinderea în flagrant a unui bărbat, în vârstă de 53 de ani, din municipiul Arad, în timp ce săvârșea infracțiunea de trafic de influență. Bărbatul, persoană fără calitate specială, a pretins și primit de la un denunțător în cauză suma de 1.000 de euro, reprezentând o fracție din suma totală de 10.000 € (două permise de conducere și două pașapoarte cu viză), în schimbul obținerii unei vize de ședere în Canada și a unui permis de conducere emis de autoritățile croate.
O încercare ilegală de introducere în țară a unui automarfar încărcat cu deșeuri fără documente legale, în 21 mai, care a fost respinsă de doi polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac, aceștia refuzând mita, le-a adus celor de la DGA Arad un nou dosar de cercetat. În urma sesizării polițiștilor de frontieră, DGA Arad a prins în flagrant, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, două persoane (proprietarul camionului și al mărfii, precum și un intermediar), care au oferit cu titlu de mită suma de 700 euro celor doi angajați ai Poliției de Frontieră.
La începutul lunii iunie, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Anticorupție Arad, Caraș-Severin și Timiș, au efectuat percheziții pe raza județelor Caraș-Severin și Arad, într-o cauză penală ce vizau suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2022 – 2023, de către funcționari publici din cadrul unor instituții publice de pe raza celor două județe menționate, în contextul îndeplinirii sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu în legătură cu migrația persoanelor.
Tot la începutul lunii iunie, în urma sesizării, DGA Arad a prins în flagrant, în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, o persoană (proprietarul camionului și al mărfii), care a oferit cu titlu de mită suma de 200 euro polițistului de frontieră, urmând ca în schimbul banilor acesta din urmă să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să permită intrarea în România a automarfarului încărcat cu diverse bunuri ce urmau să fie transportate din interiorul Uniunii Europene pe teritoriul României, pentru care șoferul nu deținea documentele necesare de transport.
Iulie, august, septembrie au trecut fără ca activitatea DGA Arad să mai fie menționată în vreun comunicat de presă pe site-ul instituției, semn că nu au mai fost activități de mediatizat. Spre sfârșitul lunii octombrie, DGA Arad a pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la o persoană fără calitate specială, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad în care au fost efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență. „În fapt, persoana în cauză, prezentându-se ca și consilier al ministrului afacerilor interne, a pretins și primit de la mai multe persoane, în tranșe, sumele de 8.000 de euro și 7.000 de lei, în schimbul promisiunii angajării acestora în cadrul structurilor poliției de frontieră și ale unor unități pentru situații de urgență”, a transmis DGA.
De menționat ar fi faptul că pe site-ul DGA se mai arată faptul că Serviciul Județean Arad a efectuat în acest an activități de educație pentru promovarea integrității, acestea vizând reprezentați ai școlilor de șoferi din județ, polițiști de penitenciare din Penitenciarul Arad, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Arad – Direcția Tehnică Investiții, elevi și cadre didactice.
Citește și: Jocul lui Perijoc: Polițiștii de la Biroul Rutier Arad și „grupul infracțional”
Comentariile portalului
== IN SOCIOLOGIE TUBERCULOZA ESTE UN INDICE DE SARACIE SI INCULTURA .
un prefect falconist, omul de casa a lui Falca, un fel de Stoian care urla in spitalul judetean la asistente, dar mai cizelat, dar din acelasi aluat o sa vedeti!!
Buie Mibi. Sine de tramvai uzate dar ei scumpesc biletul. Multa buie, dle drujbas frustrat.