duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Universul la începutul existenței, simulat pe o hartă 3D. Totodată, astrofizicienii au descoperit circa 4.000 de galaxii timpurii

  de - | 9 aprilie 2018, 1:44 PM | Internaţional

  0

  Harta în formă de cub a spațiului-timp arată distanța față de galaxii în miliarde de ani lumină. Pozițiile celor 4000 de galaxii apar ca cercuri. Lumina de la aceste galaxii este întinsă de expansiunea Universului, crescând altfel lungimea de undă - ceea ce o face de culoare roşu. Aşa-numita „deplasare spre roşu” este asociată cu distanţa la care se află galaxia, cercurile albastre indicând galaxiile mai apropiate de Pământ și deci mai puțin redirecționate. Cercurile verde, galben, portocaliu și roșu indică schimbări roșii succesive mai mari și galaxiile care sunt progresiv mai departe de Pământ. (foto: D. Sobral / phys.org)

  O echipă de cercetători de la Lancaster University condusă de Dr. David Sobral a realizat o imagine folosind telescopul Subaru din Hawaii şi telescopul Isaac Newton din Insulele Canare. Uitându-se înapoi în timp în 16 epoci diferite, acum 11 – 13 miliarde de ani, cercetătorii au descoperit aproape 4.000 de galaxii timpurii, dintre care multe erau precum galaxia noastră, Calea Lactee.

  Luminii de la cele mai îndepărtate galaxii îi ia miliarde de ani să ajungă la noi, ceea ce înseamnă că telescoapele acţionează ca „maşini ale timpului”, permiţând astronomilor să observe galaxiile aşa cum erau în trecutul îndepărtat, scrie descopera.ro, citând publicația științifică Phys.

  Lumina de la aceste galaxii este întinsă de expansiunea Universului, crescând altfel lungimea de undă – ceea ce o face de culoare roşu. Aşa-numita „deplasare spre roşu” este asociată cu distanţa la care se află galaxia. Prin măsurarea deplasării spre roşu, astronomii pot deduce astfel distanţa, când de mult i-a luat luminii să ajungă şi cât de departe în timp o vedem.

  În noua lucrare, echipa a folosit filtre pentru a analiza anumite lungimi de undă ale luminii şi deci anumite perioade în istoria Universului.

  „Aceste galaxii par să fi trecut prin mai multe explozii atunci când au format stelele, spre deosebire de rata constantă a galaxiilor actuale precum a noastră. Mai mult, par să aibă o populaţie de stele tinere care sunt mai fierbinţi, mai albastre şi mai sărace în metale decât stelele de azi”, a precizat David Sobral, conducătorul studiului.

  De asemenea, aceste galaxii sunt incredibil de compacte. „Grosul galaxiilor îndepărtate au doar 3.000 de ani lumină diametru, în timp ce Calea Lactee este de 30 de ori mai mare. Denistatea lor explică multe dintre proprietăţile fizice care erau comune în Universul timpuriu”, a comentat Ana Paulino-Afonso, studentă doctorandă şi membră a echipei de cercetare. „Unele dintre aceste galaxii ar fi trebuit să evolueze pentru a deveni ca a noastră, deci vedem cum ar fi arătat galaxia noastră la începutul său”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.