miercuri, 17 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Un pian pentru Arad! Se aude și la Primărie?

  de Raluca Medeleanu | 16 iulie 2020, 3:00 PM | Cultură

  0

  De regulă, nu preluăm anunțuri de acest fel, ele fiind considerate de tip advertorial, dar să ne fie iertată excepția. Rar dai pe site-uri de comerț la mâna a doua de astfel de „rara avis”: un pian. Dar nu orice fel de pian, ci unul încărcat cu istorie… locală. 

  Chiar în aceste zile, colaboratoarea noastră, Iulia Notaros, a început munca de documentare pentru un reportaj pe care îl pregătește despre Faix Jacques, o mare personalitate a Aradului despre care, din păcate, prea puțini mai știu. Acesta a fost, în perioada de aur a orașului nostru, fabricant exclusiv de piane, dar și fondator al Clubului fotografic. Faix s-a mutat de la Viena la Arad, în anii 1890, la invitația directorului de atunci al Conservatorului arădean, iar destinul său este asemenea celui al marilor intelectuali ai vremurilor respective. Odată cu instaurarea regimului comunist, i-a fost confiscată toată averea, iar în ultimii ani a trăit din vânzarea lucrărilor sale. A murit în 1950, fiind îngropat tot la Arad. Mai multe însă despre valoroasa sa contribuție la viața culturală arădeană veți afla în viitorul articol al Iuliei.

  De ce am considerat însă necesar să publicăm încă un articol, în avans, pe această temă? Totul are de a face cu anunțul găsit accidental pe OLX. Nu mare ne-a fost mirarea când, căutând din pură curiozitate poze pe internet cu pianele produse de Faix la Arad, am găsit unul de vânzare, la un preț incredibil de mic, tocmai la Cluj! Astfel că ne-a venit automat un gând: cum ar fi dacă autoritățile locale arădene ar face o investiție, deloc costisitoare, și ar achiziționa pentru patrimoniul muzeului acest pian?

  Într-un oraș care a avut aspirații mărețe la titlul de Capitală Culturală Europeană și care găsește mereu bani în buget pentru tot felul de paranghelii efemere, ce înseamnă suma de 1000 euro pentru o parte încă vie din istoria Aradului?

  Instrumentul este o adevărată bijuterie, o raritate, care ar putea foarte bine să fie amplasat într-una din sălile Muzeului de Istorie, sau – de ce nu – chiar de Artă.

  Anunțul de pe OLX, în atenția celor care se bat în piept că iubesc Aradul, se găsește AICI.

  Update: Pianul a fost cumpărat chiar de proprietarul imobilului în care funcționa, la Arad, fabrica de piane. Detalii aici:

  După un secol de înstrăinare, pianul Faix Jacques ajunge la Arad, ajunge acasă

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.