Două cărți pentru promovarea Aradului au văzut lumina zilei la editura Mirador

  de Raluca Medeleanu | 19 august 2020, 7:28 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  1

  În aceste zile, editura Mirador a scos două albume dedicate atât arădenilor care iubesc istoria locală, cât și turiștilor: „Aradul de odinioară. Imagini şi parfum de epocă” – o colecție de imagini din epoca de aur a orașului (atât în limba română, cât și în engleză) și „Arad – A Magyar Golgota” – un ghid turistic în limba maghiară (cei mai mulți turiști fiind, la Arad, din Ungaria), realizat chiar de colegul nostru, jurnalistul Lajos Notaros.

  Primăria Arad a comandat editurii Mirador cele două volume de promovare a municipiului Arad, prin sistemul de achiziții publice, plătind în total suma de 7600 lei, pentru 200 de exemplare din volumul cu fotografiile de epocă (un volum conținând 112 pagini) și pentru 150 de exemplare din ghidul în limba maghiară (un volum având 412 pagini).

  L-am invitat pe editorul de la Mirador, poetul Ioan Matiuț, să ne facă o prezentare pe scurt a fiecărei cărți în parte, iar acesta ne-a spus următoarele:

  Aradul de odinioară. Imagini şi parfum de epocă este un album cu imagini de arhivă care ilustrează evoluţia istorică a oraşului. Albumul este structurat pe două capitole astfel: Capitolul I intitulat „Scurt istoric” cuprinde evoluţia din punct de vedere istoric a oraşului Arad, în care se pune accentul pe etapele care au dus la transformări importante în devenirea Aradului de azi, marcând evenimente şi fapte definitorii din punct de vedere istoric. Acest capitol este ilustrat cu hărţi vechi şi câteva imagini care exemplifică textul. Textul pentru acest capitol a fost conceput de către Peter Puskel, un istoric recunoscut al Aradului.

  Capitolul al II-lea ilustrează evoluţia istorică a Aradului, prin reproduceri de poze de arhivă, cărţi poştale vechi, hărţi, documente etc. Toate acestea au fost prelucrate pe calculator la înaltă calitate şi rezoluţie, astfel încât să poată fi executat un tipar performant. Designul a fost efectuat de către un specialist ca i-a dat o formă artistică şi originală. Imaginile din acest capitol sunt însoţite de scurte texte explicative concepute de către autorul primului capitol, pentru ca albumul să aibă coerenţă şi unitate.  

  Toate imaginile care au fost folosite în acest album au fost achiziţionate de la istoricul Peter Puskel. Succesiunea lor in album este cronologică, încercându-se o reconstituire în imagini a istoriei Aradului.   

  Arad – A Magyar Golgota este un ghid turistic în limba maghiară complex, destinat turiștilor maghiari dar și arădenilor care vor informații concise dar bine documentate, despre istoria Aradului și despre obiectivele cu valoare culturală, simbolică sau istorică. Pe lângă imagini de calitate și texte de prezentare, ghidul conține și o hartă a orașului pe care sunt marcate toate obiectivele prezentate în ghid.

  Concepția textelor și a ghidului în sine aparține scriitorului și jurnalistului arădean Lajos Notaros, iar  designul și partea grafică au fost realizate de Șerban Ghizela.

  Imaginile folosite sunt din arhiva editurii Mirador”, a spus Ioan Matiuț.

   

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  2 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.