miercuri, 6 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  ExclusivDupă un secol de înstrăinare, pianul Faix Jacques ajunge la Arad, ajunge acasă

  imagine cu pianul, acasă, la Arad

  Povestea arădeanului care l-a cumpărat în timp record

  Recunoaștem, nu e povestea pe care ne așteptam să o relatăm. Totuși, ea merită narată chiar și așa, sau poate mai ales așa.

  Scriam ieri că ar fi indicat ca autoritățile locale să achiziționeze pentru patrimoniul orașului pianul creat la Arad de Jacques Faix și vândut la Cluj, pe OLX. Dar câte se pot întâmpla în câteva ore! Iată, pianul a plecat ieri din Cluj la Arad și a ajuns astăzi undeva unde nu ne-am fi așteptat: chiar acolo unde a văzut lumina zilei, în urmă cu un veac.

  Dar să începem cu începutul. La nici o oră după ce am publicat articolul, am fost contactați de către un avocat arădean care dorea din tot sufletul să cumpere pianul pe banii lui și să îl doneze muzeului. Ne-a cerut numărul de telefon al directorului Complexului Muzeal, iar noi am opinat că mai bine să sune, mai întâi, la Cluj, ca nu cumva să se vândă între timp. Zis și făcut. În nici zece minute, domnul avocat ne-a sunat înapoi, însă vestea pe care ne-a dat-o ne-a lăsat perplecși: pianul era deja vândut. Nu a reușit să îl convingă pe clujean să se răzgândească nici după ce a spus că mărește suma. Asta este, ne-am spus. Ce păcat… Însă avocatul ne-a menționat un detaliu, înainte să închidă, care ne-a amuțit: „Ce ironie, tot un arădean l-a cumpărat…”.

  Am notat un nume pe foaie și am început să „dăm cu tunul” după această persoană care ne-a dat planurile și speranțele peste cap. După ample căutări, am descoperit cine a fost făptașul, iar de aici povestea pianului Faix a luat-o pe un drum nebănuit:

  O călătorie de o sută de ani

  Domnul M.S. locuiește chiar pe Episcopiei nr.25, chiar în casa în care funcționa la început de secol fabrica de piane a lui Jacques Faix, chiar unde locuia marea personalitate și unde avea și studioul foto (primul Club foto din oraș).

  110083762 591997434847043 1963678845897557817 n

  În timp ce a pornit renovările interioare ale apartamentului său, actualul proprietar a prins o fascinație pentru povestea locului, citind cât mai multe despre familia și viața lui Faix. Întâmplarea a făcut să deschidă ziarul nostru chiar cu câteva minute după ce am publicat ca știre a zilei anunțul cu pianul de vânzare și a rămas mască. Nu a pierdut niciun minut în plus și a contactat clujeanul, a cumpărat îndată pianul, emoționat fiind de gândul că vechiul instrument ar face „cerc închis” și va fi așezat chiar unde a văzut lumina zilei.

  A fost nevoie de șapte bărbați în mare formă, rugbiști din Cluj, care au fost nevoiți, ieri după-masă, să coboare pianul de sute de kilograme cinci etaje până în dubița care l-a adus, ieri noapte, în jurul orei 3, înapoi în casa de la Arad.

  Nu se dă bătut

  Destinul pianului din Cluj, așadar, rămâne în mâinile unui arădean îndrăgostit de istoria clădirii în care locuiește, cu toate astea însă… valoroasa bijuterie rămâne „expusă” doar pentru privirile unui număr restrâns de oameni, în mediul privat al frumoasei locuințe care a fost cândva căminul lui Jacques Faix pe Episcopiei.

  Avocatul care ne-a contactat joi nu se dă însă bătut. Ne-a spus că decizia de a oferi un cadou de suflet muzeului arădean rămâne de neclintit. În acest sens, ar fi identificat încă o familie care ar avea în posesie, la Nădlac, un pian Faix care este chiar mai mare, conceput special pentru concerte. Momentan nu a reușit să contacteze telefonic familia și nu a reușit să verifice autenticitatea acelui pian, însă dacă va reuși, Aradul va avea o bucată din bogata lui istorie acolo unde îi este locul: la muzeu, sub privirile tuturor fiilor și fiicelor orașului.

  Iar despre „cheltuiala” autorităților locale, ea s-ar reduce la mărunțiș, fiind de bun simț ca măcar o mică placă comemorativă să fie asamblată pe fațada casei de pe Episcopiei 25, pentru cel care a fost Faix Jacques.

  Sperând că destinul celui de-al doilea pian se va reuni cu acela al orașului, acum, la final spunem un simplu: „Va urma”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. AUTORITĂȚILE … să vă zic s-au să vă arăt?! NIȘTE INCOMPETENȚI!!! Facem o chetă, donații către voi și voi susțineți ca sponsori avocatul ce speră să aducă la Arad pianul de concert. Că doar ideea de la voi a plecat! Dacă rămâne ceva peste suma necesară, plătiți și un „nene” care se pricepe să-l pună în stare de funcționare. Că tare ar fi interesant să-l și auzim.

   +3 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.