Update „Historiae Arad” – o pagină enigmatică cu povestiri istorice din Arad și împrejurimi, totul într-o experiență vizuală unică

  de [email protected] | 15 octombrie 2020, 4:52 PM | Altădată | Cultură | Topic special

  1

  De curând − pe 1 octombrie 2020, ca să fim mai preciși −, a apărut din senin o pagină Facebook numită „Historiae Arad”. Nu are, deocamdată, un conținut debordant de mare, dar pagina vine cu un design deosebit de atractiv și actual, inclusiv cu un logo minimal și modern, iar informațiile care sunt postate sub forma unor imagini demne de un catalog (ori o monografie) oferă date istorice scurte și la obiect, dar bine documentate. Așa cum sugerează și denumirea (cu „historiae” în latină), pagina „se ocupă” exclusiv de istoria Aradului, atât a municipiului, cât și a județului, respectiv curiozități despre monumente istorice și personalități sau imagini cu artefacte rare – de exemplu hărți medievale – care vizează orașul nostru.

  „Historiae Arad” vrea să fie „doza ta zilnică de povestiri istorice din Arad și împrejurimi, totul într-o experiență vizuală unică” – așa cum aflăm din descrierea paginii, sloganul fiind „Stories are the best lenses on the past” (Poveștile sunt cele mai bune lentile spre trecut).

  Postările nu urmăresc un timeline anume, sunt „random”, cum s-ar spune… și în caz că vă deranjează aceste anglicisme, e de punctat că toate postările paginii „Historiae Arad” sunt în engleză.

  „Mulți dintre voi ați întrebat deja: de ce în engleză? Întrucât trăim într-un epicentru specific, a fi incluziv este singura cale!” – este răspunsul administratorilor/administratorului paginii, tot în engleză.

  One of the first mentions on a map (lat. tabula) of Arad, that survived till the present days, was made by the Austrian…

  Posted by Historiae Arad on Thursday, October 1, 2020

  În afară de comentarii, unde… totuși, la întrebările oamenilor, administratorul răspunde în numele paginii în limba română, semn că acesta sau aceștia sunt evident români, poate chiar arădean/arădeni.

  Cui aparține pagina?

  Este, deocamdată, o enigmă. Am adresat paginii această întrebare într-un mesaj privat, cerând pur și simplu mai multe detalii despre inițiativă, dar tot ce am primit deocamdată a fost un „seen”… adică mesajul a fost văzut… și cam ignorat.

  Am întrebat-o și pe doamna Adelina Stoenescu, muzeograf și purtătoare de cuvânt a Complexului Muzeal Arad. Știa de existența paginii și o urmărește cu mare interes, dar nu putea decât să opineze cine ar fi în spatele ei.

  L-am întrebat și pe Dan Codre, care lucrează la Consiliul Județean Arad și  cel care a avut mai multe inițiative în domeniul turismului și a fructificării istoriei locale (vezi reabilitarea unui vagon și crearea unui circuit turistic „Săgeata Verde” – un proiect, din păcate, eșuat… dar să nu intrăm acum în detalii, precum și colaborarea instituțională cu asociația independentă Arad Free Tours). Nici el nu știe mai multe despre această pagină decât informațiile care sunt lăsate la vedere.

  During the Interwar period (perioada interbelică) Romania witnessed the period in which cars started to replace…

  Posted by Historiae Arad on Monday, October 12, 2020

  În fine…

  dacă inițiatorul sau inițiatorii vor să-și păstreze anonimatul, hai să-i lăsăm! La urma urmei, contează inițiativa în sine – pe care nu putem decât s-o lăudăm – și speranța că informațiile postate vor ajunge la cât mai multă lume, mai ales că, fiind în engleză, oricine, de oriunde, poate avea acces la ele rapid și ușor, iar acest lucru poate contribui la notorietatea orașului nostru, chiar și (sau mai ales) în afara granițelor.

  Ca să n-o mai lungim, accesați facebook.com/historiae.arad/, apăsați butonul Like și distribuiți postările paginii să le vadă cât mai multă lume! Este, la urma urmei, în interesul nostru ca Aradul să-și recapete strălucirea de altădată, mai ales acum, într-o lume a vitezei și a haosului informațional, a incertitudinii și a stresului cauzat de pandemie. Măcar un minut pe zi să ne aplecăm atenția asupra a ceva frumos și, în definitiv, important… pentru cultura noastră generală, măcar, dacă nu și pentru viața noastră de zi cu zi.

  UPDATE

  Ulterior publicării acestui articol, am primit un răspuns de la „Historiae Arad”.

  Nu am aflat cine este inițiatorul acestui proiect, dar am primit un text destul de lung, care sintetizează motivația acestuia, respectiv scopul acestei pagini. Iată:

  „Historiae Arad are o misiune foarte simplă și anume de a crea un viitor mai bun în care să apreciem mai mult cultura și să îmbunătățim mediul în care trăim. Nu putem obține acest lucru fără a respecta trecutul, a-i comemora pe cei care și-au dedicat viața pentru un oraș, o lume mai bună. Trebuie să învățăm din pățaniile înaintașilor și să prețuim mai mult adevăratele valori.

  Pagina de Facebook Historiae Arad va acoperi episoade din istoria Aradului într-un format captivant atât la nivel de conținut, cât și vizual. Urmează colaborări cu alți iubitori ai orașului și alte surprize, pentru a crea experiențe cât mai imersive. Important de menționat este faptul că pagina redă totul dintr-o perspectivă neutră, fără a politiza, fără a recurge la impulsuri naționaliste sau distorsiona în vreun fel evenimentele petrecute de-a lungul istoriei pe acest teritoriu, fiecare postare având menționată o sursă demnă de încredere (muzee, arhive, atestări istorice, cărți, hărți, monografii etc.). Din păcate, sunt încă mulți cei care nu au înteles că de fapt asta caracterizează adevăratul spirit al Aradului, respectul reciproc.

  Un ingredient aparte este elementul vizual, care dorește să exprime printr-o imagine cât în 1000 de cuvinte, evident imposibil, dar tocmai de aceea putem recurge la sursele menționate în postări și petrece zile (și nopți) întregi pentru a aprofunda fiecare mic detaliu.

  O întrebare des auzită este cea legată de limba engleză. Pentru mine alegerea e cât se poate de firească, există comunități importante de germani (șvabi), maghiari, sârbi, slovaci, evrei, care în mare majoritate au emigrat, dar cu siguranță copiii și nepoții lor sunt curioși de istoria Aradului, însă se lovesc de bariera lingvistică. Engleza, pe de altă parte, este înțeleasă de marea majoritate a localnicilor care urmăresc această pagină.

  Cine se află în spatele proiectului? Un simplu iubitor al Aradului, al istoriei, al arhitecturii, al diversității etnice și culturale care caracterizează acest teritoriu și care dorește să rămână anonim pentru a nu influența în vreun fel imaginea creată de această pagină”.

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.