Un Big Bang apos, în Muzeul de Artă: vernisajul „Hydrophilia” al celor de la Super Smooth Studio
Doi tineri, artiști vizuali, și-au reunit forța și talentul, în 2010, pentru a aduce la lumina zilei un concept nou – super smooth – în inima orașului Timișoara. O combinație de elemente extrase din arta suprarealistă, universul sci-fi, benzile desenate și arta stradală, produsul finit este totuși greu de definit. Dar tocmai acesta este farmecul celor de la Super Smooth Studio – îți provoacă imaginația.
Până la ora actuală, cei doi au colaborat cu reviste artistice din America și din Anglia, iar lucrările din ultima lor expoziție, Hydrophilia, au fost vernisate la București și în mai multe orașe din România, ei dorind astfel să facă cunoscut acest stil care în America există încă din anii `70, dar care la noi în țară este foarte puțin cunoscut, fiind învăluit încă cu mantia underground-ului, chiar dacă există mulți tineri talentați care îl experimentează.
Aradul a ajuns pe agendă pentru că Mimi și Mircea au avut tangențe cu Muzeul de Artă arădean în studenție și le-a rămas o amintire frumoasă. „E minunat, ne-a plăcut mereu foarte mult”.
Vernisajul a avut loc ieri seară, în sala Ovidiu Maitec și s-a desfășurat într-un mod inedit. Publicul a fost lăsat să descopere singur semnificațiile ascunse ale operelor de artă. Nu a existat niciun critic care să țină vreun discurs, iar artiștii s-au camuflat prin mulțime, majoritatea celor prezenți nici măcar sesizând că aceștia se află printre ei. O singură pancartă venea drept ajutor, undeva pe un perete, către un colț al sălii, dezvăluind într-o singură frază mesajul expoziției.
După mai multe „bâjbâieli” printre oameni, Special Arad i-a descoperit, într-un final, pe modeștii Mimi Ciora și Mircea Popescu și a reușit să afle mai multe despre activitatea lor artistică (vezi interviul complet în video).
Întrebați fiind de unde această pasiune pentru apă, cei doi au explicat că apa este un element vital. „Ea e ceea ce ne altăcuiește. Este semnul care arată că există viață: unde este apă, este și viață. Asta se caută peste tot în Cosmos și asta ne-a inspirat și pe noi. De aceea am inserat și elemente ispirate din science fiction și puteți observa că fundalul multor lucrări este lăsat plat, tocmai din dorința de a lăsa centrul de interes să plutească, ca în Cosmos..”
Hydrophilia întruchipează în imagini dragostea pentru apă și interesul obsesiv pentru parcursul infinit al acesteia. În interpretarea Super Smooth Studio, apa înseamnă viață, dar și moarte, înseamnă reflexie superficială, sclipitoare, dar și o explorare a universului nebulos din adâncuri. Căile naturale și artificiale prin car ecirculă apa – nori, elemente organice și sisteme industriale de conducte – capătă particularități fantastice, compunând personaje hibride, la limita dintre iluzie și realitate.
Comentariile portalului
Ăștia nu se mișcă nici dacă ar apărea pe Guvern tv. Știm, dar ce să facem? Scriem. Poate într-o bună zi se vor plictisi de atâta ne-fă (...)
DE-MI-SI-A!!!
Cladirea de pe str. Eminescu nu are aviz ISU!!! Sunt curios daca un control de la DSP nu ar gasi si alte probleme!