sâmbãtã, 12 octombrie, 2024

Special Arad Logo

    Deschiderea expoziției „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii”, în cadrul Zilelor Complexului Muzeal Arad

    de Special Arad | 11 octombrie 2023, 6:28 PM | Cultură

    3

    Prima ediție a „Zilelor Complexului Muzeal Arad” debutează joia aceasta cu proiecția filmului documentar „Sântana. Cetatea Veche” la Cinema Arta, urmată de un program divers, de două zile, la Muzeul de Artă. Din acest program face parte și deschiderea oficială a expoziției internaționale „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii”, care va rămâne deschisă până la finalul anului.

    Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 13 octombrie, la ora 18:00, în prezența Excelenței Sale Roberto Sperandio, Consul Onorific al Italiei la Arad și în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad și ai Complexului Muzeal Arad.

    „Anul acesta Complexul Muzeal Arad sărbătorește 130 de ani de la înființare, prilej cu care oferim publicului nostru evenimente culturale de mare anvergură. Ne bucurăm că am reușit să organizăm, sub înaltul patronaj al Ambasadei Italiei în România și al Institutului Italian de Cultură, această expoziție dedicată geniului etern al Renașterii, Leonardo da Vinci, expoziție care, prin numărul record de vizitatori la nivel internațional, se înscrie în galeria marilor evenimente culturale ale lumii”, declară Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

    Organizată sub patronajul Ambasadei Italiei în România, a Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Arad, a Institutului Italian de Cultură și cu sprijinul Muzeului Leonardo da Vinci, expoziția internațională „Leonardo da Vinci – The Machines. Invențiile unui Geniu al Renașterii” continuă circuitul internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia, stabilind un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori), înscriindu-se în galeria marilor evenimente culturale ale lumii.

    Expoziția cuprinde 45 de modele ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, una din cele mai luminate minți ale omenirii.

    Grupate în 5 categorii: mașinării pentru zbor, mașinării hidraulice, mașinării pentru construcții, concepte pentru manufacturare și mașinării de război, toate aceste minunății uimesc prin ingeniozitatea unui om care a creat în perioada renascentistă elementele esențiale ale funcționării multor obiecte utilizate și astăzi în toată lumea.

    Cele 45 de modele, realizate din lemn, reproduc fidel schițele și proiectele originale datând de peste 500 de ani, modelele nefiind reproduse în timpul vieții inventatorului. Modelele prezentate în expoziția de la Arad sunt realizate de pricepuți meșteșugari italieni, creatorii Museo Le Macchine di Leonardo da Vinci Firenze – multe dintre modele fiind interactive. Materialele alese pentru reconstrucția mașinilor sunt asemenea celor care ar fi fost folosite în perioada renascentistă.

    Expoziția Leonardo da Vinci - The Machines. Invențiile unui geniu al Renașterii - detaliu 1Expoziția Leonardo da Vinci - The Machines. Invențiile unui geniu al Renașterii - detaliu 2

    Descris ca fiind arhetipul „Omului Renascentist”, a cărui curiozitate era egalată doar de puterea sa de creație și considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii, Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise) a fost un spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor din perioada renascentistă.

    În cadrul deschiderii oficiale a expoziției, elevii Liceului „Sfânta Maria” Arad – clubul Robo Team Alpha sunt invitați să prezinte rezultatele muncii lor în domeniul roboticii.

    Expoziția Leonardo da Vinci - The Machines. Invențiile unui geniu al Renașterii - detaliu 3

    Evenimentul va continua de la ora 19.30 cu un recital de chitară susținut de artistul Costin Soare în Galeria de Artă Românească a Muzeului de Artă Arad.

    Unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, chitaristul Costin Soare prezintă un program care porneşte cu lucrări muzicale din vremea lui Leonardo da Vinci şi desenează un arc peste timp prin marile epoci creatoare ale muzicii occidentale.

    În program vor fi lucrări de John Dowland, Francesco da Milano, Leopold Weiss, Mauro Giuliani, Napoléon Coste, Francisco Tárrega, Heitor Villa-Lobos.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. O intrebare: cine a scris atatea si atatea cuvinte la acest articol, de ce nu s-a obosit sa spuna si care este programul expozitiei?
      Sau este o expozitie de cateva ore?

      O gramada de cuvinte „ce din coada au sa sune”, dar informatii utile din partile laterale; jurnalisti care confunda ziaristica cu nuvelele si romanele.

      Sunt curios daca o sa publicati acest comentariu.

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. Știrea de mai sus este un comunicat al muzeului și face referire la vernisajul expoziției, care face parte din Zilele Complexului Muzeal Arad.
      Așa cum scrie, de fapt, în articol, vernisajul expoziției va avea loc vineri, 13 octombrie, la ora 18:00 și expoziția va rămâne deschisă până la finalul anului.
      Dvs. știți ce înțelegeți printr-o expoziție de câteva ore, dar presupunem că nu vreți să vizitați expoziția în ziua vernisării (deschiderii oficiale) după miezul nopții. Acel program este odată pe an, de „Noaptea Muzeelor”.

      Alte detalii despre expoziție urma să publicăm ulterior, în momentul în care le primim. Chiar astăzi, 12 octombrie, a avut loc conferința de presă.
      Așadar, completarea ar fi că intrarea va fi gratuită la vernisaj, după care programul de vizitare și taxa de intrare este cea obișnuită a muzeului de artă, după cum urmează:

      Marți-Duminică: 09.00-17.00, ultima intrare 16.30

      Taxă intrare Muzeul de Artă Arad:
      10 lei – adulți
      5 lei – pensionari
      2 lei – preșcolari, elevi, studenți
      1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

      Taxă de fotografiere /filmare:
      15 lei – taxă fotografiere
      200 lei – taxă filmare

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.