sâmbãtã, 15 iunie, 2024

Special Arad Logo

  UE vrea să modifice regulamentul în ceea ce privește solicitanții de azil

  de Special Arad | 16 decembrie 2022, 8:29 AM | Internaţional

  0

  Solicitanţii de azil înregistraţi vor putea începe să lucreze mai curând şi perspectivele lor de integrare se vor îmbunătăţi, potrivit unui proiect legislativ agreat de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene, indică un comunicat publicat joi de legislativul european, informează Agerpres.

  Principalul obiectiv al directivei privind condiţiile de primire a solicitanţilor de azil este de a asigura standarde de primire echivalente în statele membre ale UE în ceea ce priveşte condiţiile materiale – inclusiv spaţiul de locuit -, asistenţa medicală şi un standard de viaţă adecvat ale solicitanţilor.

  Noile reguli ar trebui să împiedice solicitanţii să se mute în UE după înregistrarea cererii.

  Pentru a-şi îmbunătăţi şansele de a putea trăi independent şi a se putea integra local, solicitanţilor de azil ar trebui să li se permită să lucreze în termen de 6 luni de la data înregistrării cererii lor şi nu 9 luni, cum este în prezent. În vederea extinderii perspectivelor de integrare a solicitanţilor, ei vor avea acces la cursuri lingvistice, vocaţionale şi de educaţie civică.

  Statele membre trebuie să se asigure că fiecare minor neînsoţit este încredinţat unui tutore în termen de 15 zile după depunerea unei cereri de protecţie internaţională. Mai mult, copiii ar trebui să fie integraţi în sistemul şcolar în cel mult două luni de la sosire.

  Statele membre pot decide că un solicitant de azil trebuie să locuiască într-un loc anume din motive de ordine publică sau pentru a împiedica efectiv solicitantul să se ascundă, dacă există un asemenea risc. Detenţia se poate întemeia doar pe motive specifice stabilite de legislaţia naţională.

  ‘Acordul de astăzi privind condiţiile de primire este un progres major, nu doar întrucât, în cele din urmă, co-legislatorii progresează în privinţa unui sistem comun european de azil, dar cel mai important pentru că acest acord ar trebui să conducă la îmbunătăţiri concrete în vieţile solicitanţilor de azil în Uniunea Europeană”, a declarat raportoarea PE pe acest dosar, eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld (Renew).

  Citește mai multe aici

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.