vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Ucraina: Niciuna dintre părți nu vrea să cedeze aeroportul din Donețk

    de Special Arad | 24 septembrie 2014, 12:05 PM | Internaţional

    0

    Chiar dacă tunurile trag mai rar pe linia frontului în Ucraina, există un punct strategic pe care cele două părți sunt decise să nu-l cedeze: aeroportul din Donețk, comentează miercuri France Presse.

    Foto: (c) Dai Tianfang/ XINHUA ARHIVA

    Potrivit Agerpres, în timp ce măsuri de calmare a tensiunilor, precum retragerea artileriei grele la 15 km de o parte și de alta, au început să fie aplicate, luptele continuă fără încetare lângă aeroportul capitalei Donbasului, unde au fost suplimentate forțele guvernamentale ucrainene.

    Ei sunt aproape încercuiți de rebelii proruși care dețin orașul și împrejurimile sale, după ce au eșuat în luna mai să cucerească aerogara. Forțele Kievului nu sunt aprovizionate decât printr-o fâșie de teren îngustă, care îi leagă de satul Avdiivka, situat la nord de pista de zbor.

    Marți dimineață, printr-o violare flagrantă a încetării focului, obuze de tancuri și lungi rafale erau trase în apropiere de incinta instalației aeroportuare de unde se ridicau coloane de fum negru.

    În ajun, un ofițer al serviciilor de informații militare ale rebelilor, întors dintr-o misiune de observare din „țara nimănui” între liniile combatanților declara pentru AFP: „Când ei trag, noi replicăm, pentru a arăta că suntem acolo. Ei sunt foarte bine înarmați, au tancuri T-74, lansatoare de rachete multiple. Nu avem tot ce ne trebuie pentru a-i alunga”.

    Rebelii, care au fost scoși din aeroport după ce pătrunseseră în interior timp de câteva ore la sfârșitul lunii mai, au subliniat întotdeauna importanța pe care acesta o are pentru ei. „El este pe teritoriul nostru”, a declarat agenției franceze de presă unul dintre liderii autoproclamatei „republici populare” Donețk, Andrei Purghin. Deci nici nu se pune problema unei retrageri pe acest front al armelor grele la 15 km, ceea ce ar însemna să ridice asediul.

    Dar în lipsa unui sprijin mai susținut din Rusia, ei par să fi înțeles că aeroportul și pista sunt prea bine fortificate și apărate pentru a fi cucerite.

    Pe contul de internet al grupului „Milițienii din Novorossia”, care laudă forțele proruse și le asigură propaganda, un autor a publicat acest mesaj luni: „Acest aeroport este o capodoperă a epocii sovietice. Abundă în buncăre, tuneluri, echipate pentru a rezista unui atac nuclear. El are de două ori mai mult decât tot ce este nevoie: apă, guri de evacuare, generatoare diesel, ventilație. Noi nu avem materialul necesar pentru a-l cuceri”.

    „Cei care cred că îi putem înfometa pe parașutiștii ucraineni de acolo se înșeală”, adaugă autorul anonim, sub o fotografie a misteriosului șef rebel Igor Strelkov, despre care mulți sunt cei care asigură că el este colonel în armata rusă. „Ei au cu ce să reziste și noi nu reușim să le tăiem linia de aprovizionare în pofida tuturor tentativelor noastre. Aeroportul din Donețk nu este doar o așchie în piciorul nostru, ci o teribilă durere de cap”.

    Pentru autoritățile ucrainene, care au ordonat forțelor lor din unele locuri din regiunea Donețk să-și replieze artileria și să abandoneze poziții prea izolate și dificil de apărat, ca de exemplu în apropiere de satul Kommunar, este de asemenea de neimaginat să abandoneze o instalație atât de vitală pe care ar putea să aterizeze avioane-cargo, al căror conținut să le rămână necunoscut.

    Orice ar fi, instalațiile aeroportuare au avut deja mult de suferit: turnul de control este ciuruit de lovituri, deschis tuturor vânturilor, geamurile sunt sparte, terminalul din sticlă și oțel, construit cu mari cheltuieli în 2012 cu ocazia Cupei Europei la Fotbal din care o semifinală s-a jucat la Donețk, este în parte prăbușit. Din clădirea cu șapte etaje care putea primi peste 3.000 de pasageri nu a mai rămas pe alocuri decât o carcasă calcinată. Site-ul internet al aeroportului precizează că funcționarea instalațiilor este „temporar suspendată”.

    Sursa: AGERPRES

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.